LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 22 Φεβρουαρίου 2017 16:12

Ευρωπαίος αξιωματούχος: επιστρέψαμε στη συμφωνία του Μαΐου του 2016

Δεν υπήρξε πολιτική απόφαση στο Eurogroup της Δευτέρας. Αυτό που άλλαξε είναι ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε το στόχο πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%.

Κομισιον

Δεν υπήρξε συμφωνία στο Eurogroup απλά μία "κοινή συνεννόηση" (common understanding) για να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, σχολίασε Ευρωπαίος αξιωματούχος με πολύ στενή γνώση των διαπραγματεύσεων.

 Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, είμαστε εκεί που ήμασταν τον Μάιο του 2016, εξηγώντας παράλληλα το τι ακριβώς σημαίνουν τα "αντίμετρα" τα οποία κάθε άλλο παρά καινούργιο στοιχείο είναι.

 Πάντως, όπως δείχνουν τα πράγματα από τις διαπραγματεύσεις, το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους και της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι ακόμη στον αέρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του capital.gr.

Όπως σημειώνει, πολιτική συμφωνία δεν υπάρχει ακόμη, ωστόσο  υπάρχει πρόοδος και το πρόγραμμα "τρέχει" και υπάρχει η ελπίδα να οδηγηθούμε κάποια στιγμή στο επόμενο διάστημα στην επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αυτό που επετεύχθη στην συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης τη Δευτέρα, μετά και το μίνι meeting των θεσμών νωρίτερα την ίδια μέρα, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε επίσημα πλέον ότι πρέπει να πετύχει 3,5% πλεόνασμα, ότι πρέπει να λάβει μέτρα για να πιάσει αυτόν τον στόχο και ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ουσιαστικά, όπως πολύ χαρακτηριστικά επισημαίνει, "επιστρέψαμε στη συμφωνία του Μαΐου του 2016, όπου τότε η ελληνική πλευρά είχε δεχθεί τα παραπάνω", πριν αρχίσει να προβάλλει ενστάσεις σχετικά με το ύψος των πλεονασμάτων και το ρόλο του Ταμείου στο τρίτο πακέτο διάσωσης, καθυστερώντας τις διαπραγματεύσεις.

"Στο Eurogroup δεν υπάρχει καμιά διαφωνία πλέον ότι η Ελλάδα πρέπει να πετύχει πλεόνασμα 3,5% μεσοπρόθεσμα και όλες οι πλευρές είναι ικανοποιημένες". Ακόμα και το ΔΝΤ, όπως σχολιάζει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, δήλωσε πως είναι ευχαριστημένο με την πρόοδο που σημειώθηκε.

Εξηγώντας το τι ακριβώς συζητήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως ακόμα τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο αφού πρέπει πρώτα να έρθουν τα κλιμάκια των δανειστών στην Αθήνα για να διαπιστώσουν το μέγεθος των μέτρων και να συμπληρωθούν όλα τα κενά που υπάρχουν.

 Όπως τονίζεται, για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν υπήρχε καμία επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup αλλά μόνο ένα common understanding. "Αναφέρθηκαν πολλά νούμερα σχετικά με το ύψος των μέτρων, ωστόσο τίποτα δεν είναι σαφές ακόμη. Αυτό θα το ορίσουν τα κλιμάκια στην Αθήνα". 

Στη συνέχεια το ΔΝΤ με τα μέτρα που θα συμφωνηθούν, θα προχωρήσει σε νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, λαμβάνοντας υπόψη και τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2016 αλλά και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Τότε θα καταλήξει αν και πόση ελάφρυνση χρέους χρειάζεται η Ελλάδα, ένα θέμα το οποίο ωστόσο δεν αγγίζει το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα αλλά το διάστημα μετά το τέλος του, δηλαδή μετά τα μέσα του 2018.

Επίσης άλλο ένα θέμα που θα επιλυθεί είναι και ο ορισμός του "μεσοπρόθεσμου διαστήματος" για τα πλεονάσματα. Η γερμανική πλευρά θεωρεί ότι το μεσοπρόθεσμο διάστημα είναι πχ. 10 χρόνια, άλλες πλευρές θεωρηθούν ότι είναι λιγότερο. Και σε αυτό θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία.

Όπως υπογραμμίζει ο αξιωματούχος, σαφώς τα μέτρα που θα συμφωνηθούν μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών θα πρέπει να νομοθετηθούν άμεσα ώστε να προχωρήσουμε προς τη συμφωνία, ωστόσο ο χρονικός ορίζοντας  της εφαρμογής τους παραμένει ακόμη ανοιχτός.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ειπώθηκε η ημερομηνία τις 1/1/2019 ως η ημερομηνία εφαρμογής τους ενδεικτικά, ωστόσο τα κλιμάκια μπορεί να αποφασίσουν ότι πρέπει να εφαρμοστούν νωρίτερα πριν το τέλος του προγράμματος, αμέσως μετά το τέλος του προγράμματος ή και το 2019.

Σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα, όπως σχολιάζει ο αξιωματούχος, αυτό είναι κάτι που έχει ήδη συμφωνηθεί τον Μάιο και είναι ήδη κομμάτι της συμφωνίας, Δεν είναι κάτι καινούργιο. Αν δηλαδή για παράδειγμα η Ελλάδα πετύχει (με επίσημα στοιχεία ανεξάρτητης αρχής) πρωτογενές πλεόνασμα 4% ή 5% μπορεί να διαθέσει αυτό το πλεόνασμα όπως επιθυμεί και για κάθε χρόνο που θα υπερβαίνει τον στόχο.

 Τον Δεκέμβριο για παράδειγμα, το θέμα ήταν ότι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην διάθεση ενός ποσού χωρίς να έχει πρώτα επιβεβαιωθεί επίσημα το πλεόνασμα. Αυτή ήταν η διαφωνία των Θεσμών.

Όπως σημειώνεται, βέβαια μαζί με το πακέτο των μέτρων της μείωσης του αφορολόγητου και των συντάξεων μπορεί να υπάρξει και κάποιο "θετικό" μέτρο όπως αυτό της μείωσης των φορολογικών συντελεστών (η μείωση των φόρων είναι μια θέση που έχει προβάλει το ΔΝΤ) ή ένα μέτρο αναπτυξιακού χαρακτήρα.

 Ωστόσο δεν ισχύει ότι 1 ευρώ (αρνητικών) μέτρων θα φέρνει μαζί του και 1 ευρώ θετικών μέτρων. Τα αρνητικά μέτρα θα εφαρμόζονται κάθε χρόνο έτσι ώστε να διατηρηθεί ο στόχος του 3,5%, ενώ η εφαρμογή των θετικών, όπως και το ύψος τους θα καθορίζεται κάθε χρόνο ανάλογα με την πορεία των δημοσιονομικών στόχων, δηλαδή του fiscal space που υπάρχει.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
FedHATTA: Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για το Πάσχα σε Ελλάδα και εξωτερικό23:59Ινδία: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων23:45Τουρκία - Ιμάμογλου: Μποϊκοτάζ στην αγορά ως διαμαρτυρία για τη φυλάκισή του 23:30Άρης – Περιστέρι: Πήραν το “θρίλερ” οι φιλοξενούμενοι23:16Ένταση σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 23:03Πατήσια: Φωτιά σε εργοστάσιο (εικόνες)22:49Κακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησί 22:36Θεσσαλονίκη: Νύφη συνελήφθη λίγο πριν πάει στην εκκλησία22:22Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες) 22:09Charleston Open: Η Σάκκαρη προκρίθηκε στον 2ο γύρο21:55Η μεγάλη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 21:42Επιβατικό αεροπλάνο από Ισραήλ έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Τουρκία21:28Πάπας Φραγκίσκος: Πως εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του21:15Ωνάσεια Δημόσια Σχολεία: Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις21:01Youth League – Ολυμπιακός: Είπε αντίο… με ψηλά το κεφάλι20:48Ηράκλειο: Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε σπίτια με “χρυσή” λεία20:34Μητσοτάκης στο ΤikTok για κατώτατο μισθό: Θα πετύχουμε τον στόχο μας για 950 ευρώ το 2027 20:21Κυριακή Γρίβα: Σπάραξε η μητέρα της στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της, 1 χρόνο μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους (εικόνες)20:07ΠΝΟ – Απεργία: Πότε δένουν κάβους τα πλοία19:52Κρήτη: Προσωρινά κρατούμενος ο δεύτερος υγειονομικός - Κατηγορείται για χρηματισμό και εκβιασμό19:39
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο