LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 09 Φεβρουαρίου 2017 07:15

Στις “Συμπληγάδες” ΔΝΤ και Ευρωπαίων η αξιολόγηση

"Κούρεμα χρέους σημαίνει Grexit", λέει ο Σόιμπλε. Νέο τελεσίγραφο Ντάισελμπλουμ. Ποιες οι θέσεις της Λαγκάρντ. Στο προσκήνιο η Δραχμή. Κρίσιμο το Euro Working Group.

Λαγκάρντ - Τόμσεν - Σόιμπλε - Ντάισελμπλουμ - Ντράγκι - Eurogroup - ΔΝΤ - ΕΚΤ - ελληνικό πρόγραμμα

Πόλεμο δηλώσεων, πιέσεων αλλά και απειλών έχουν προκαλέσει οι δυσοίωνες για την ελληνική οικονομία προβλέψεις του ΔΝΤ, με αποτέλεσμα να μένει ακόμη στον «αέρα» η αξιολόγηση.

Οι ευρωπαίοι εμμένουν στη θέση τους ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, ενώ οι εκπρόσωποι του Ταμείου δεν κάνουν βήμα πίσω υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται νέα μέτρα εδώ και τώρα καθώς το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Οι εν λόγω απόψεις έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, οι οποίοι με τις επιστολές τους προς το Ταμείο αντικρούουν με επιχειρήματα τις αρνητικές εκτιμήσεις.

Η Κριστίν Λαγκάρντ όμως σπεύδει να τονίσει ότι το ΔΝΤ προσπάθησε να είναι ο αδίστακτος κήρυκας της αλήθειας στην τελευταία αξιολόγηση για την Ελλάδα. Η ίδια, κατά τη διάρκεια ομιλίας της, υποστήριξε πως όταν το ΔΝΤ εκδίδει μια έκθεση όπως αυτήν της Ελλάδας, συμβάλλει στη διαφάνεια και επανέλαβε τη θέση του Ταμείου πως η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει την φορολογική βάση και να επιτρέψει μια πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Αθήνα έχει στραμμένο το βλέμμα στο σημερινό Euro Working Group αναμένοντας με αγωνία τις εξελίξεις καθώς από την συνεδρίαση των τεχνοκρατών θα φανεί εάν υπάρχει ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης μέσα στον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, ο Οίκος Moody's προειδοποιεί ότι ο χρόνος στερεύει. "Το αδιέξοδο μεταξύ του ΔΝΤ και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, που είναι βασικοί πιστωτές της Ελλάδας, είναι πιστωτικά αρνητικό για το κράτος, διότι αυξάνει την πιθανότητα ενός ή περισσότερων δυσμενών αποτελεσμάτων", τονίζει. Παράλληλα, "βλέπει" κίνδυνο πρόωρων εκλογών αλλά και κίδνυνο επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού προγράμματος μετά τις γερμανικές εκλογές.

Τσίπρας - Μαξίμου - ΔΝΤ - Ευρώ - δανειστές - grexit

Σόιμπλε: “Κούρεμα” του χρέους σημαίνει… Grexit

Από πλευράς του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει ότι κούρεμα χρέους θα σήμαινε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και τάχθηκε εκ νέου υπέρ μιας σκληρής στάσης έναντι της χώρας μας.

Όπως μεταδίδει από το Βερολίνο ο ανταποκριτής του Αντ1, Παντελής Βαλασόπουλος, ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξη που έδωσε στο κρατικό δίκτυο ARD φέρεται να είπε πως δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα χρέους για κανένα μέλος του ευρώ, καθώς δεν το προβλέπουν οι Συνθήκες. Επίσης, πρόσθεσε πως εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν πετύχουν, υπάρχει η μέθοδος της υποτίμησης του νομίσματος.

«Πρέπει να διατηρήσουμε την πίεση στην Ελλάδα, ώστε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να γίνει ανταγωνιστική. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη», σημείωσε.

Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), Τόμας Όπερμαν, ζήτησε από τον Σόιμπλε, να σταματήσει να κατακρίνει την Ελλάδα, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Ειδικά στην παρούσα δύσκολη κατάσταση στην Ευρώπη η όξυνση της κρίσης είναι επικίνδυνη. Και γι’ αυτό αποτρέπω τον κ. Σόιμπλε από μια νέα δημόσια καμπάνια/εκστρατεία κατά της Ελλάδας, όπως το καλοκαίρι του 2015» είπε χαρακτηριστικά ο Όπερμαν.

Τελεσίγραφο Ντάισελμπλουμ για τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ήρθε και το τελεσίγραφο Ντάισελμπλουμ. «Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, τότε και η Ολλανδία δεν θα διατηρήσει τη συμμετοχή της σε αυτό» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας του.

«Η απόφαση της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο είναι ιδιαίτερα σαφής: Αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει ή αποσύρει τη συμμετοχή του, η (Ολλανδική) βοήθεια θα τερματιστεί» ανέφερε σύμφωνα με την ολλανδική Telegraaf , προσθέτοντας μάλιστα ότι «το ίδιο ισχύει και για το Γερμανικό κοινοβούλιο». Σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα, ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη.

Τσίπρας - Μέρκελ - Σόιμπλε - ΔΝΤ - Euro - GRexit

Σενάρια Δραχμής και Grexit…

Τη στιγμή που το κλείσιμο της αξιολόγησης συνθλίβεται στις συμπληγάδες ΔΝΤ και Ευρωπαίων αφήνοντας στον αέρα το αφήγημα της κυβέρνησης, βουλευτής των ΑΝΕΛ βάζει στο τραπέζι την δραχμή.

«Το ευρώ δεν είναι πανάκεια κατά την προσωπική μου άποψη και αν η Ελλάδα και η ελληνική κοινωνία εκτιμήσει ότι η επιστροφή στη δραχμή όπως είπαν έγκριτοι οικονομολόγοι, θα είναι η σωτηρία της, είναι ένα θέμα που πρέπει να το σκεφτόμαστε και να το συζητάμε χωρίς φόβο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Κατσίκης, σε πρωινές του δηλώσεις  στο Ρ/Σ "North 88". 

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Κατσίκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, υποστήριξε ότι όσα ανέφερε για εκλογές και δραχμή αφορούσαν υποθετικά σενάρια, καθώς και ότι εξέφρασε προσωπικές του σκέψεις που σε έναν βαθμό παραποιήθηκαν και παρερμηνεύθηκαν.

Την ίδια ώρα, σάλος έχει προκληθεί από τις δηλώσεις του υποψήφιου πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΕ Τεντ Μάλοχ, στον ΣΚΑΪ, ο οποίος εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα φύγει, εκούσια, από το ευρώ, «πιστεύω ότι αυτή την φορά πρέπει να πω οι πιθανότητες είναι ισχυρότερες ότι η Ελλάδα από μόνη της θα αποφασίσει να εγκαταλείψει το ευρώ».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σε δημοσίευμα του αναφέρει ότι οι επενδυτές ανησυχούν για ενδεχόμενο "ατύχημα" στην Ελλάδα, καθώς αν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης "τραβήξει" μέχρι τον Ιούλιο, είναι πιθανό η χώρα μας να μη μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Οι Financial Times σε δημοσίευμα τους υποστηρίζουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές επαφές προκειμένου να βρεθεί λύση και να κλείσει η αξιολόγηση ως τις 20 Φεβρουαρίου που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Eurogroup.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κλιματική κρίση: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με συχνότερα κύματα ακραίας ζέστης19:05Κύκλωμα ναρκωτικών - ΑΠΘ: Ένοχοι κρίθηκαν δεκάδες κατηγορούμενοι 18:51Καιρός: συννεφιές, μπόρες και άνοδος θερμοκρασίας την Παρασκευή18:37Κασσελάκης: Θερμή υποδοχή σε Κάλυμνο και Λέρο (εικόνες)18:24Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος για Βελόπουλο: κανείς δεν μπορεί να μιλάει για τον χώρο της Εκκλησίας18:11Βόλος: Απείλησε τον αδερφό του και πήγε φυλακή17:58Κίνημα #metoo - Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του17:45Φλώρος: Έχασα την ψυχραιμία μου και ακολούθησα τον κ. Γραμμένο έξω από την αίθουσα...17:32Κορονοϊός - Γρίπη: Πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα17:18Θεσσαλονίκη: Μηχανή παρέσυρε και τραυμάτισε τροχονόμο17:04Έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ16:51“Ο Πρώτος από εμάς” - Sneak Preview: εκπλήξεις και καυγάδες στο επεισόδιο της Πέμπτης (βίντεο)16:37Τουρκικά ΜΜΕ: Η Γερμανία βλέπει θετικά την πώληση Eurofighters στην Τουρκία16:23Άλκης Καμπανός: Απομακρύνονται τα ενθύμια από το σημείο της δολοφονίας του 16:09ΑΑΔΕ: Φύλλα κοκαΐνης “κρυμμένα” σε λιπάσματα (εικόνες)15:56Ελληνικό: Πάνω από 300 βόμβες βρέθηκαν στο πρώην αεροδρόμιο15:42Αφρικανική σκόνη: Πέρασε από την Ελλάδα στην Τουρκία15:28Φλώρος: Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία - Ο όρος για τον Γραμμένο15:15“Ψυχοκόρες”: Η ερωτική εξομολόγηση του Παύλου στη Βασιλική (βίντεο)15:02Καλλιάνος: Μπαμπά μου σε αγαπάω απέραντα και σου ζητώ συγνώμη...14:51
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο