Προς αξιολόγηση σε δύο φάσεις με “τζόκερ” την ποσοτική χαλάρωση
Του Νίκου Ρογκάκου
Με το ΔΝΤ να παραμένει στις απαιτήσεις του για σκληρά μέτρα, όπως μείωση αφορολογήτου και συντάξεων, ο υπουργός Οικονομικών και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, σε δύο χωριστές επιστολές προς το Ταμείο, χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα, κατηγορώντας το ότι έχει κάνει λάθος στα νούμερα και ότι χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία.
Στην επιστολή του κ. Τσακαλώτου, που αποκάλυψε τη Δευτέρα ο ΑΝΤ1, στο κεντρικό του δελτίο ο Υπουργός τονίζει μεταξύ άλλων:
-Η έκθεση δεν είναι δίκαιη σε πολλούς τομείς
-Πολλά από τα συμπεράσματα δεν είναι συμβατά με τα οικονομικά στοιχεία
- Λανθασμένη εκτίμηση για διαρθρωτικές αλλαγές οδηγεί σε λάθος υπολογισμούς για την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους
- Αναθεώρηση προς τα κάτω της ανάπτυξης χωρίς επαρκής εξηγήσεις
-Δεν έλαβαν υπόψη την υπεραπόδοση στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016.
Αλλά διαφωνίες με τις εκτιμήσεις των αναλυτών καταγράφει και ο Γιάννης Στουρνάρας σε επιστολή που επίσης αποκάλυψε στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων ο ΑΝΤ1:
Η έκθεση υποτιμά την πρόοδο στον χρηματοπιστωτικό τομέα και είναι αχρείαστα απαισιόδοξη στις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις, όπως και στις μελλοντικές δημοσιονομικές εξελίξεις, περιλαμβανομένης της ανάγκης για περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση.
Αντί να αναφέρεται παραπλανητικά σε προτίμηση των αρχών, θα ήταν πολύ περισσότερο ακριβές να πει ότι χρηματοδοτικοί περιορισμοί (και η έλλειψη εμπροσθοβαρούς ελάφρυνσης χρέους) όρισαν τους δημοσιονομικούς στόχους.
Την ίδια ώρα, σάλος έχει προκληθεί από τις δηλώσεις του υποψήφιου πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΕ Τεντ Μάλοχ, στον ΣΚΑΪ, ο οποίος εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα φύγει, εκούσια, από το ευρώ, «πιστεύω ότι αυτή την φορά πρέπει να πω οι πιθανότητες είναι ισχυρότερες ότι η Ελλάδα από μόνη της θα αποφασίσει να εγκαταλείψει το ευρώ».
Διαφορετική άποψη είχε όμως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, απαντώντας στη δήλωση Μάλοκ, «σώσαμε πέντε χώρες και αυτές οι χώρες είναι σε τροχιά σταθεροποίησης, έχουμε σήμερα ένα ρυθμό ανάπτυξης 2% στην ευρωζώνη και ακόμη και η Ελλάδα έχουμε καλές προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, και έτσι αποδείξαμε ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, δεν χρειαζόμαστε του Αμερικανούς για αυτό».
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σε δημοσίευμα του αναφέρει ότι οι επενδυτές ανησυχούν για ενδεχόμενο "ατύχημα" στην Ελλάδα, καθώς αν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης "τραβήξει" μέχρι τον Ιούλιο, είναι πιθανό η χώρα μας να μη μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.
Οι Financial Times σε δημοσίευμα τους υποστηρίζουν ότι βρίσκονται σε εξελίξη παρασκηνιακές επαφές προκειμένου να βρεθεί λύση και να κλείσει η αξιολόγηση ως τις 20 Φεβρουαρίου που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Eurogroup.
Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, εμφανίστηκε αισιόδος και δήλωσε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει άμεσα, καθώς τα θέματα που χωρίζουν τις δυο πλευρές είναι πλέον ελάχιστα.
Πάντως, ο Πόουλ Τόμσεν εμφανίζεται αμετακίνητος στις θέσεις του ζητώντας από την Ελλάδα να προχωρήσει σε επώδυνες πολιτικά και κοινωνικά μεταρρυθμίσεις.
«Έχει περιοριστεί το χάσμα σε ότι αφορά στις προϋποθέσεις βιωσιμότητας του χρέους, καθώς οι Ευρωπαίοι δέχθηκαν να μειωθούν τα χρόνια που η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της.
Ακόμη και με τις μεταρρυθμίσεις αυτές (συντάξεις, αφορολόγητο), η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά, αν δεν προχωρήσει μία γενναία ρύθμιση του χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί διαχειρίσιμο – βιώσιμο», επέμεινε ο Τόμσεν.
Στην Ελλάδα όμως οι πληροφορίες λένε ότι η Κυβέρνηση θα προτείνει μείωση αφορολογήτου στις 7.000 έως 7.700€, πράγμα όμως που δύσκολα θα γίνει αποδεκτό.
Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, εκτιμά ότι το ΔΝΤ, πολύ δύσκολα θα συυμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, λόγω της΄θέσης του ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο.
Αντίθετη άποψη από αυτή που διατυπώνει σε κάθε ευκαιρία το ΔΝΤ, έχει ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, “η έκθεση του ΔΝΤ είναι ξεπερασμένη (outdated), εξαιτίας της πρόσφατης ανάπτυξης που παρουσίασε η Ελλάδα. Είμαι έκπληκτος από τη «σκληρότητά» της. Η Ελλάδα τα πάει καλύτερα απ' ότι υπονοεί η έκθεση η οποία είναι «αχρείαστα απαισιόδοξη»”.
Σήμερα όμως ο κ. Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο, αιφνιδίασε δηλώνοντας πως σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ, από το ελληνικό πρόγραμμα, τότε θα αποχωρήσει και η Ολλανδία κι απ' ότι γνωρίζει το ίδιο θα κάνει και η Γερμανία.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται η Κυβέρνηση να δεχθεί σπάσιμο τη αξιολόγησης σε δύο φάσεις, όμως η πρώτη θα πρέπει να περιέχει οπωσδήποτε την ποσοτική χαλάρωση.
Εν τω μεταξύ, σφοδρή κόντρα για την αξιολόγηση ξέσπασε μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και του βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.