Πληθαίνουν οι φωνές στη Γερμανία για Grexit
Του Νίκου Ρογκάκου
Με τον χρόνο να κυλά αρνητικά για την Ελλάδα και την Κυβέρνηση να είναι με την πλάτη στον τοίχο, λόγω των σκληρών μέτρων που καλείται να λάβει, πληθαίνουν οι φωνές στην Γερμανία για Grexit.
Ακόμη και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θεωρούν καλύτερη λύση να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη.
«Δεν πρέπει να ρίξουμε στάχτη στα μάτια των πολιτών, αλλά πρέπει ανοικτά και ειλικρινά να θέσουμε το ελληνικό πρόβλημα και να συνοδεύσουμε την Ελλάδα προς την έξοδο (από την Ευρωζώνη) με έναν τρόπο φιλικό» αναφέρει ο επικεφαλής της επιτροπής μεσαίων επιχειρήσεων (ΡΚΜ) της κοινοβουλευτική ομάδας Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, Κρίστιαν φον Στέτεν.
Την ίδια ώρα ο σκληρός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέρχεται σήμερα και απορρίπτει τις κατηγορίες για υπερβολικά σκληρές απαιτήσεις έναντι της Ελλάδος και ζητά από τον πρωθυπουργό να κάνει έστω το 60% των συμφωνηθέντων.
«Είμαι πολύ γενναιόδωρος. Για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ πρέπει να τηρηθούν οι υπάρχουσες συμφωνίες: Σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας εφαρμόσει το 60% από αυτά που υπέγραψε τότε η Ελλάδα θα σημειώσει πρόοδο. Δεν αποτελεί ισχυρογνωμοσύνη να επιμένει κανείς στην τήρηση συμφωνιών και κανόνων» τονίζει ο Σόιμπλε.
Πάντως ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών σε νέα δήλωσή του κάνει έκκληση στον Σόιμπλε να κρατήσει την ευρωζώνη ενωμένη. «Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να κρατήσουμε την ευρωζώνη και την Ευρώπη ενωμένη. Είναι κάτι που περιμένω από τον υπουργό Οικονομικών και είμαι σίγουρος πως θα το κάνει. Δεν έχει νόημα να δοκιμάζει κανείς για πόσο καιρό μπορεί να μείνει μια χώρα στην ευρωζώνη» τονίζει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Αίσθηση πάντως προκαλεί η δήλωση του πρώην διευθυντή έρευνας Ευρώπης του ΔΝΤ, ο οποίος κατηγορεί το Ταμείο ότι έφερε την καταστροφή στην Ελλάδα! «Η εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα αποτέλεσε μια ολοκληρωτική καταστροφή: Ξανά και ξανά, απέτυχε να αντιμετωπίσει κρίσιμα ζητήματα προκαλώντας πόνο στους Έλληνες. Όταν το ΔΣ του Ταμείου συναντηθεί τη Δευτέρα, θα πρέπει να συμφωνήσει να διαγράψει τα χρέη της χώρας και να αποχωρήσει από εκεί» τόνισε ο Ασόκα Μόντι.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θεωρεί ότι θα κλείσει η αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα, την ώρα που ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται η αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει νέα μέτρα.
«Αν μετά απ' όλα αυτά ερχόμασταν να ψηφίσουμε τα όποια μέτρα φέρει η κυβέρνηση θα ήταν σαν να ξεπλέναμε τις ευθύνες της, Θα της δίναμε συγχωροχάρτι και τελικά θα γινόμασταν συνυπεύθυνοι. Ξέρω ότι οι δανειστές δεν είναι τα καλύτερα παιδιά, αλλά τα μέτρα που συζητούνται σήμερα από την κυβέρνηση και τους δανειστές είναι αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας, της αναποτελεσματικότητας και των επικοινωνιακών τρικ της κυβέρνησης» τονίζει ο Κωστής Χατζηδάκης.
Στο "φάντασμα" του Grexit αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ της και η Frankfurter Allgemeine Zeitung η οποία αναφέρει πως «το ενδεχόμενο του Grexit φαίνεται να ξεχάστηκε γρήγορα όταν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, το καλοκαίρι του 2015, συμφώνησαν με την Ελλάδα σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ».
«Αναγνωρίζουμε την ύψιστη ανάγκη να κλείσει η 2η αξιολόγηση. Αν δεν μπορούν, αν δεν θέλουν, να έρθουν στην Βουλή και να ζητήσουν από κάποιον άλλο να το κάνει» λέει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.