HSBC: δύσκολη η ένταξη της Ελλάδας στο QE πριν από το καλοκαίρι
Μπορεί το Eurogroup στις 27 Ιανουαρίου να χαρακτηρίστηκε από την έλλειψη προόδου για το “ελληνικό ζήτημα”, όμως άφησε κάποια σημάδια αισιοδοξίας ότι τελικά η αξιολόγηση θα κλείσει στο επόμενο, που θα λάβει χώρα στις 20 Φεβρουαρίου, αναφέρει η HSBC σε χθεσινή έκθεση με τίτλο «Greek bailout negotiations».
Την ίδια στιγμή, όμως, όπως γράφει η εφημερίδα “Ναυτευμπορική” η τράπεζα δε “βλέπει” ως πιθανή την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι.
Ειδικότερα σημειώνει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης και αυτή η προοπτική θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για να επιτευχθεί μια συμφωνία κατά το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις στις ευρωπαϊκές χώρες.
Ωστόσο επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει.
Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι μία δέσμευση από πλευράς ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα στο μέλλον θα είναι αρκετή για να εγκρίνει το Eurogroup την εκταμίευση δόσεων προς την Ελλάδα, αφού έχει γεφυρωθεί το χάσμα για τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης.
Στην περίπτωση, ωστόσο, που το ΔΝΤ στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν προτίθεται να έχει ενεργό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα, Ελλάδα και Ευρωζώνη θα βρεθούν σε μία επισφαλή κατάσταση. Οι περαιτέρω καθυστερήσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και να αναζωπυρώσουν τις ανησυχίες στις αγορές όσο η χώρα πλησιάζει στις σημαντικές αποπληρωμές του Ιουλίου.
Αναφορικά με την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων στο QE, η HSBC εκτιμά ότι ρεαλιστικά είναι δύσκολο να αγοράσει η ΕΚΤ πριν από το καλοκαίρι, γεγονός που δεδομένων των υφιστάμενων αποδόσεων ενδέχεται να μεταθέσει χρονικά την ένταξη της χώρας, όταν η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές.
Όπως σημειώνει η HSBC, ακόμη κι αν η χώρα έχει πέσει κάτω από το όριο αγορών για κάθε εκδότη του 33% και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από την ΕΚΤ είναι θετική, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να αγοράσει ελληνικούς τίτλους κατά τη διάρκεια αξιολογήσεων. Η τρέχουσα αξιολόγηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ η τρίτη αξιολόγηση έως τον Μάρτιο του 2017.
Συνεπώς, την ώρα που θα ολοκληρώνεται η τρέχουσα αξιολόγηση θα πρέπει να ξεκινήσει η επόμενη. Έτσι, τα περιθώρια για την ΕΚΤ είναι περιορισμένα. Η ίδια κατάσταση θα μπορούσε να επαναληφθεί μεταξύ της τρίτης και τέταρτης αξιολόγησης η οποία κανονικά θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο, πριν από τις αποπληρωμές ομολόγων του Ιουλίου.