“Καρφί” Τσακαλώτου στον Τόμσεν με… Αντετοκούνμπο
Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να γίνει εκ των προτέρων νομοθέτηση νέων μέτρων, στέλνει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».
Ωστόσο κ. Τσακαλώτος αποκαλύπτει την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει πρόταση με περίγραμμα μέτρων, τα οποία θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που δεν πιαστούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις κυρίως από το ΔΝΤ. Ξεκαθαρίζει όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα και επισημαίνει ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πρέπει να περιέχει μια συμφωνία - πακέτο για τα δημοσιονομικά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Παράλληλα, έδωσε και αιχμηρή απάντηση στον Πολ Τόμσεν, ο οποίος πρόσφατα προέβλεψε ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα μειωθεί σε 21 χρόνια. Ερωτηθείς για την αντιπρόταση που ετοιμάζει προς τους Θεσμούς που ζητούν πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το 1% θα αφορά σε μειώσεις φόρων και εισφορών με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης, την εξυπηρέτηση του χρέους και την μείωση της ανεργίας.
«Νομίζω πως με αυτό το τελευταίο ίσως γελάσει και το χειλάκι του κ. Τόμσεν, ο οποίος προέβλεψε προσφάτως ότι στην Ελλάδα η πτώση της ανεργίας θα συμπέσει περίπου με την περίοδο που ο Αντετοκούνμπο θα γίνει παππούς. Πρέπει όμως να προσθέσω ότι από την έως τώρα εμπειρία μου, δεν έχω πειστεί απολύτως ότι οι συζητήσεις που γίνονται πηγάζουν πάντα από την εγκυρότητα των οικονομικών επιχειρημάτων», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο υπουργός Οικονομικών, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Πέμπτης, σημειώνει ότι κανείς δεν θέλει να δει την αναβίωση του 2015 και τονίζει ότι στόχος είναι να καταγραφεί στις Βρυξέλλες μια πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ των δυο πλευρών.
Επαναλαμβάνει πως το 1% του πλεονάσματος θα πρέπει να πάει για μείωση φόρων και εισφορών, ενώ προαναγγέλλει τη σταδιακή υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες, με πρώτο βήμα την τοποθέτηση μηχανημάτων POS σε 200.000 επαγγελματίες.
Παράλληλα, καθιστά σαφές πως θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για το χτύπημα της φοροδιαφυγής που σε συνδυασμό με το περιουσιολόγιο θα φέρουν πρόσθετα έσοδα στο Δημόσιο για τη δικαιότερη κατανομή των βαρών.