“Κόφτη” στις ενστάσεις του ΔΝΤ ετοιμάζει η κυβέρνηση
Σχεδόν έτοιμες φαίνεται ότι έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τις προτάσεις που θα παρουσιάσει στους ομολόγους του και στους Ευρωπαίους αξιωματούχους πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, ως απόδειξη ότι η κυβέρνηση συμβάλλει ενεργά στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του αδιεξόδου της αξιολόγησης.
Τα σημεία του «μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων», μέσω του οποίου θα απαντώνται οι ενστάσεις του ΔΝΤ για το διάστημα μετά το 2018, έχουν ως κυρίαρχο στοιχείο την χρονική διάρκεια του «κόφτη» και την κλιμακωτή ενεργοποίησή του ανάλογα με την διαφαινόμενη απόκλιση από τους στόχους.
Ειδικότερα, οι προτάσεις Τσακαλώτου προβλέπουν κόφτη δαπανών μετά το 2018 για έναν χρόνο, μείωση αφορολογήτου (6.000 ή 7.000€), μείωση συντάξεων μέσω μείωσης προσωπικής διαφοράς, πρωτογενή πλεονάσματα 2,5% του ΑΕΠ από 3,5% (το 1% μείωσης για φοροελαφύνσεις και ενίσχυση επιχειρήσεων) και νομοθέτηση μέτρων όχι όμως για τώρα αλλά εάν και εφόσον χρειαστεί.
«Έχει μεγάλη σημασία να καταγραφεί πρόοδος στο Eurogroup», αναφέρει στο «Έθνος της Κυριακής» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την ώρα που το ΔΝΤ δηλώνει ότι θέλει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό στην λήψη νέων μέτρων.
Ο πρωθυπουργός βέβαια ξεκαθαρίζει ότι νέα μέτρα δεν συζητούνται ενώ με άρθρο του στον Economist υποστηρίζει ότι η Ελλάδα καλύπτει πλήρως τους στόχους. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ που σημαίνουν νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Την ίδια ώρα, επίθεση στο ΔΝΤ εξαπολύει ο Πιέρ Μοσκοβισί, λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλά δεν πρέπει να παραδοθούμε στην πρόκληση ορισμένων που ζητούν ολοένα και περισσότερα μέτρα ή επιπλέον σφίξιμο του ζωναριού.