“Παγωμένη” τόσο η αξιολόγηση όσο και η ποσοτική χαλάρωση
Του Νίκου Ρογκάκου
Μεταξύ “σφύρας και άκμονος” βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς και της ένταξης της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση (το λεγόμενο QE), με δεδομένο ότι παρά την καλή θέληση της Κυβέρνησης για γρήγορη λύση σε όλα τα θέματα, τώρα πληθαίνουν οι φωνές που θεωρούν ότι τα “αναχώματα” Γερμανίας και ΔΝΤ πάνε πίσω τα χρονοδιαγράμματα.
Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, πηγές της Κομισιόν αλλά και τραπεζικές, δηλώνουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι δεν διαφαίνεται άμεση λύση για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση, ενώ υποστηρίζουν ότι δεν είναι μόνο στο χέρι της Ελλάδος για να προχωρήσει η διαδικασία, αλλά πρώτα απ’ όλα πρέπει να υπάρξει κοινή γραμμή μεταξύ Ευρωπαίων (της Γερμανίας δηλαδή) και του ΔΝΤ. Και αφού τα βρουν οι δύο ισχυροί παίκτες στη συνέχεια και η Αθήνα να δεχθεί τα όσα της ζητηθούν.
Άλλο QE… άλλο αξιολόγηση
Πλήρης αποσύνδεση υπάρχει, εν τω μεταξύ, στο θέμα της αξιολόγησης και της ποσοτικής χαλάρωσης. Δηλαδή κλείσει δεν κλείσει η αξιολόγηση, η ποσοτική χαλάρωση είναι άλλο πράγμα, αφού απαιτούνται από την ΕΚΤ και κινήσεις στο πεδίο του χρέους.
Συγκεκριμένα, η Φρανκφούρτη ζητάει και την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του Χρέους, όχι μόνο των βραχυπρόθεσμων. Οι ίδιες υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές, χωρίς να κρύψουν τον έντονο προβληματισμό τους, παρέπεμψαν στη συνέντευξη στη Boersen Zeitung του στελέχους της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ο οποίος ξεκαθάριζε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν είναι αρκετά κι ότι χρειάζονται και τα μεσοπρόθεσμα.
Και κάπου εδώ αρχίζουν τα ζόρια, καθώς χωρίς την πίεση της παρουσίας του ΔΝΤ, το Βερολίνο δύσκολα θα υποχωρήσει στο θέμα του χρέους, τουλάχιστον όχι πριν από τις εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου. Ωστόσο, η παρουσία του ΔΝΤ περιπλέκει τις συζητήσεις ακόμα περισσότερο, καθώς φέρνει σκληρές θέσεις στα εργασιακά που δεν αποδέχεται η ελληνική πλευρά, ενώ ζητά ή μείωση πλεονασμάτων μετά από το 2018 - που δεν δέχονται οι “σκληροί” του Eurogroup - ή μέτρα 4,5 δις ευρώ, τα οποία απορρίπτει η Αθήνα.
Μπαράζ επαφών για να “ξεκολλήσει” η διαπραγμάτευση
Και όλα αυτά την ώρα που ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναζητά συμμαχίες για να προχωρήσει και να κλείσει η αξιολόγηση και έτσι ξεκινά από την Τετάρτη μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του και ανώτατους αξιωματούχους.
Η πρώτη συνάντηση με τον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών πρέπει να θεωρείται χαμηλής πολιτικής σημασίας, αφού είναι αποχωρών και υπηρεσιακός, ενώ ο Πιέρ Μοσκοβισί, στη συνάντηση της Πέμπτης, και όλη την καλή διάθεση να έχει, στο Eurogroup “άλλος κάνει κουμάντο” (βλ. Σόιμπλε) και το γνωρίζει καλά ο κ. Τσκακαλώτος. Βέβαια μένει να δούμε εάν θα γίνει συνάντηση του Έλληνα Yπουργού και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή όχι, πράγμα που δεν έχει οριστεί μέχρι τώρα.