LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 16 Δεκεμβρίου 2016 11:29

“Καμπανάκι” από ΤτΕ για την β' αξιολόγηση

Παρέμβαση Στουρνάρα.Τι αναφέρεται στην Ενδιάμεση Έκθεση για την Νομισματική Πολιτική για τις έκτακτες παροχές και τα πλεονάσματα.Ανάπτυξη "βλέπει" το 2017. 

Βούτσης - Στουρνάρας

Μια σειρά προκλήσεων και κινδύνων προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος για το 2017, προειδοποιώντας Κυβέρνηση και δανειστές τους κινδύνους ανακοπής της εφαρμογής της συμφωνίας.

«Ο σημαντικότερος και αμεσότερος κίνδυνος είναι η μη έγκαιρη κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, δεδομένων των εθνικών εκλογικών αναμετρήσεων σε μία σειρά από χώρες-μέλη της ευρωζώνης στο άμεσο μέλλον» αναφέρεται στην Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2016 που υποβλήθηκε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στα έκτακτα μέτρα της Κυβέρνησης για τους συνταξιούχους και τον ΦΠΑ στα νησιά.

Στουρνάρας: να μην ανακοπεί η πρόοδος στην οικονομία

Παρέμβαση στο θέμα της διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με τους δανειστές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, έκανε πριν από λίγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με αφορμή την παρουσίαση της Ενδιάμεσης Έκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική.

Όπως αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ «η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην ελληνική οικονομία δεν πρέπει με κανένα τρόπο να ανακοπεί, για το λόγο αυτό οι όποιες διαφορές πρέπει να εξομαλυνθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε πνεύμα καλής συνεργασίας με τους θεσμούς και τους εταίρους».

AP - Γιάννης Στουρνάρας - Associated Press - συνέντευξη

Η συνεπής εφαρμογή του προγράμματος, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, θα διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Κάτι τέτοιο θα προλειάνει το έδαφος για την πλήρη επάνοδο του Ελληνικού Δημοσίου και των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Η ΤτΕ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 2,5% το 2017 ενώ προβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2018 και 2019 με τον ρυθμό να φθάνει το 3%.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, η επίτευξη του δημοσιονομικού αποτελέσματος του 2016 υπόκειται σε επισφάλειες, που συνδέονται με τις παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής χαλάρωσης ύψους περίπου 0,4% του ΑΕΠ που εξήγγειλε η κυβέρνηση στις 8 Δεκεμβρίου του 2016. Οι παρεμβάσεις αυτές, μειώνουν σημαντικά το εκτιμώμενο περιθώριο ασφαλείας στην επίτευξη του στόχου του 2016. Παράλληλα, η εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2016 δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και το τελικό αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2016 δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Επιπροσθέτως, η ενδεχόμενη αναβολή των αποφάσεων για τη διατύπωση συγκεκριμένων μέτρων με στόχο τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, εκ μέρους των εταίρων, θα αποτελούσε τροχοπέδη για τη βελτίωση των οικονομικών και επενδυτικών προοπτικών της χώρας και θα εξασθενούσε τις προοπτικές διατηρήσιμης πρόσβασης του Ελληνικού Δημοσίου και των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων και κατ' επέκταση τις προοπτικές οριστικής εξόδου από την κρίση.

Επενδύσεις

Η ΤτΕ διαβλέπει ότι στο εσωτερικό εξακολουθούν να υφίστανται πολλά εμπόδια που επιβαρύνουν το επιχειρηματικό κλίμα και δυσχεραίνουν την υλοποίηση επενδύσεων. Ορισμένα από αυτά τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν, τότε οι προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας μπορεί να μην επιβεβαιωθούν, καθώς ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας τα επόμενα χρόνια είναι η προσδοκώμενη άνοδος των επενδύσεων.

Στο δημοσιονομικό σκέλος η ΤτΕ επισημαίνει ότι με δεδομένο ότι η προσαρμογή στηρίζεται ως επί το πλείστον σε μέτρα από την πλευρά των εσόδων, υπάρχει ο κίνδυνος η αυξημένη φορολόγηση να έχει μεγαλύτερες του αναμενομένου αρνητικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα. Συνεπώς, θα ήταν ευκταία η βελτίωση του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής.

Τέλος όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια, η ΤτΕ εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένα κενά στο νομοθετικό πλαίσιο για το δραστικό περιορισμό του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στη δυνατότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να χρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις.

Για να αντιμετωπιστούν οι παραπάνω κίνδυνοι, να διορθωθούν προηγούμενες αποκλίσεις και να επαληθευθούν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2017, απαιτούνται συγκεκριμένες και συντονισμένες ενέργειες.

Eurogroup - 5 Δεκεμβρίου 2016

Καταρχάς βασική προϋπόθεση αποτελεί η έγκαιρη κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Επιπλέον, απαιτείται επιτάχυνση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων. Η κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην έγκαιρη υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Γι' αυτό θα πρέπει να αρθούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν ακόμη και ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί.

Αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Το μέγεθος του προβλήματος δεν έχει επιτρέψει σημαντική ενίσχυση της διαμεσολαβητικής δραστηριότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τη στήριξη με ικανή χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Συνεπώς, πέρα από τις έως τώρα προσπάθειες των τραπεζών και τις αλλαγές στο νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που έχουν ήδη δρομολογηθεί, απαιτούνται μεταξύ άλλων η νομική προστασία των στελεχών των τραπεζών και δημόσιων φορέων κατά την εξυγίανση επιχειρήσεων και

Τέλος απαιτείται η αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού δημόσιου χρέους. Η ΤτΕ εκτιμά ότι είναι η εφικτή η μείωση του δημοσιονομικού στόχου από το 2018 και έπειτα σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,0% του ΑΕΠ (από 3,5%). Τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, σε συνδυασμό με την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την μείωση της φορολογίας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νεοχώρι Πάτρας: Στο νοσοκομείο ασθενής από τον ιό του Δυτικού Νείλου23:59UCL: Ο Ολυμπιακός και οι άλλοι 35...επιβάτες αξίας 18,33 δισεκατομμύρια ευρώ στο ταξίδι στ' αστέρια23:42Έφοδος ΕΛΑΣ στις φυλακές Κορυδαλλού23:25Καραλής: Θέλω να εξαντλήσω όλα μου τα όρια και όταν τελειώσει η καριέρα μου στον αθλητισμό να ξέρω ότι τα έχω δοκιμάσει όλα23:11ΗΠΑ: Σε εξέλιξη η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον πρόεδρο Τραμπ22:57Σοκ στην Πάτρα: 21χρονος βρέθηκε νεκρός πάνω στον υπολογιστή του22:43Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε και δεύτερη σορός άντρα22:29Novartis - Παναγιώτης Στάθης στον ΑΝΤ1: Δουλειά της δικαιοσύνης είναι να βρει τους ηθικούς αυτουργούς22:14ΟΠΕΚΕΠΕ: Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά στο Ηράκλειο, η δίκη με τους 104 κατηγορούμενους22:00Παναθηναϊκός - Βιτόρια: Έφυγε χωρίς να χαιρετήσει κανέναν στο Κορωπί με τους συνεργάτες του21:42Θύελλα πολιτικών αντιδράσεων έφερε η απόφαση Novartis21:28Σοβαρό τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ - Στο νοσοκομείο ο αναβάτης της μηχανής21:14Ψηλορείτης: Τραυματίστηκε 25χρονη κατά την ανάβαση – Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής21:00Πέτρος Κουσουλός στον ΑΝΤ1: Οι γονείς του Βασίλη Καλογήρου ζητούν να ξανανοίξει ο φάκελος20:46Το “Υγεία πάνω απ’ όλα” με τη Φωτεινή Γεωργίου κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου20:32ΗΠΑ: Σήμερα η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Τραμπ20:17Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη20:02Εισαγγελική διάταξη για την κατάσχεση των κινητών της μητέρας και της γιαγιάς του Παναγιωτάκη19:47Τροχαίο ατύχημα στην Κοζάνη: 86χρονος οδηγός "καβάλησε" πεζοδρόμιο με το αυτοκίνητο του (εικόνες)19:30Εύβοια: 60χρονος τραυμάτισε τη 49χρονη σύζυγό του με μαχαίρια19:13
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο