Φέσσας: Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, ούτε εύκολες λύσεις!
Σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση κορυφής των Προέδρων της BusinessEurope στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου.
Οι πολιτικές εξελίξεις σε Αγγλία και ΗΠΑ και τα αβέβαια εκλογικά αποτελέσματα του 2017 σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, καθώς και το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου στην Ιταλία προβληματίζουν σοβαρά την επιχειρηματική ηγεσία της Ευρώπης.
Οι επικεφαλής των Συνδέσμων U.Grillo (BDI, Γερμανία), V.Boccia (Confindustria, Ιταλία), L.Armand (MEDEF, Γαλλία), C.Oudshoorn (VNO, Ολλανδία) ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για τη δυναμική που αναπτύσσεται στα πολιτικά δρώμενα των χωρών τους, καθώς και τις πιθανές συνέπειες για την Ευρωπαϊκή οικονομία από την άνοδο του λαϊκισμού και των «κλειστών συνόρων».
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, στην παρέμβασή του μετέφερε τις εμπειρίες των Ελλήνων από τα χρόνια της εγχώριας κρίσης, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, ούτε εύκολες λύσεις» και τόνισε ότι «οι επιχειρήσεις επιβάλλεται να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την υιοθέτηση “ανοικτών” φιλο-επενδυτικών πολιτικών, που θα προσφέρουν οφέλη, με ασφάλεια δικαίου στους επενδυτές, δουλειές και κοινωνική πρόνοια στους πολίτες και έσοδα στα δημόσια ταμεία».
Εν τω μεταξύ, ο Θεόδωρος Φέσσας στην παρέμβασή του σήμερα στο 27ο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου που πραγματοποιείται με θέμα: «Greece and the Global Disruptive Environment», τόνισε ότι "το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η δημιουργία πλούτου και όχι η διανομή του", σημειώνοντας ότι "χρειαζόμαστε μια νέα κοινωνική συμφωνία μεταξύ μας".
Σύμφωνα με τον κ. Φέσσα «στην κατάσταση που είμαστε σήμερα τα χρειαζόμαστε όλα: και ελάφρυνση του χρέους και το QE και τα αυξημένα κρατικά έσοδα και τη μείωση δαπανών του κράτους και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», τονίζοντας, ωστόσο, ότι «χρειαζόμαστε όμως πρωτίστως ένα όραμα, μια συμφωνία για το μέλλον μας και ένα έξυπνο κράτος που να συνειδητοποιεί το πρόβλημα, για να το λύσει. Ένα αποτελεσματικό κράτος καταγράφει διαρκώς τα κενά που αφήνει πίσω της η αγορά και επεξεργάζεται δημοκρατικά, δηλαδή συναινετικά, αντίστοιχες δράσεις μόνο εκεί που χρειάζονται».
Παράλληλα, σημείωσε πως «μέσα στην κρίση μάθαμε με τον πλέον επώδυνο τρόπο ότι «μεταρρυθμίσεις ή κοινωνική ευαισθησία» είναι ψευτοδίλημμα. Το ζήτημα είναι ο συνδυασμός –οι ανοιχτές αγορές δημιουργούν το πλαίσιο στο οποίο η οργανωμένη, εξωστρεφής, καινοτόμα, σύννομη επιχείρηση θα ανθίσει και θα μεγαλώσει».