Λιτότητα 4 δις φέρνει ο προϋπολογισμός του 2017
Του Νίκου Ρογκάκου
Φοροεισπρακτικός είναι ο προϋπολογισμός του 2017, που κατατίθεται σήμερα και εγκρίθηκε από τους δανειστές χθες το βράδυ, αφού προβλέπει νέους φόρους 2,5 δισ. σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ από την άλλη «βλέπει» αισιόδοξη ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ.
Οι έμμεσοι φόροι πάλι έχουν την «τιμητική τους», με δεδομένο ότι αυξάνονται κατά 2,5 δισ. και ακριβώς αυτό είναι το στοίχημα του οικονομικού επιτελείου, αφού θεωρεί ότι θα οδηγήσει την χώρα, του χρόνου, σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 1,8% ή 3,3 δισ. ευρώ.
Αντίθετα με την ανάπτυξη, που ο στόχος έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα φιλόδοξος, ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα θεωρείται εφικτός καθώς το 2016 κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 0,8% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης για 0,53%.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το μεγαλύτερο σε σχέση με την αρχική εκτίμηση πρωτογενές αποτέλεσμα δημιούργησε ένα «μαξιλάρι» της τάξης των 500 δισ. το οποίο λειτούργησε ως «κυματοθραύστης» στις πιέσεις για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που ασκούσαν οι δανειστές.
Τι έσοδα προβλέπει το Σχέδιο Προϋπολογισμού 2017
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα καθαρά έσοδα του νέου προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν λίγο πάνω από τα 50 δισ. , μετά την υπέρβαση που παρατηρείται στις φετινές φορολογικές εισπράξεις, εξαιτίας των capital controls και των μέτρων που μπήκαν σε εφαρμογή το καλοκαίρι όπως η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%.
Οι δαπάνες
Νέα μείωση θα έχουμε στις δαπάνες και θα συγκρατηθούν στα επίπεδα των 56 δισ. από 57,2 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν φέτος. Το «ψαλίδι» στις δαπάνες θα είναι μεγαλύτερο από 1,3 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι, αν συνδυαστεί με τις αυξήσεις των 2,5 δισ. που θα γίνουν στους φόρους, η λιτότητα που φέρνει ο προϋπολογισμός του 2017 αγγίζει τα 4 δισ..
Τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί και θα ισχύσουν το 2017
- Αλλαγές στο εισόδημα (κλίμακα, συντελεστές) θα αποδώσουν 988 εκατ.
-Αύξηση ΦΠΑ από το 23% στο 24% θα δώσει 437 εκατ.
- Διαμόρφωση των συντελεστών και χρονική επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 736 εκατ.
- Αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα στα 422 εκατ.
-Επικείμενη αύξηση των φόρων στα τσιγάρα 142 εκατ.
-Επιβολή ειδικού τέλους εισαγωγών στον καφέ (62 εκατ.)
- Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος εταιρικών αυτοκινήτων (91 εκατ.)
- Αλλαγές στη φορολογία οχημάτων (30 εκατ.)
- Αναμόρφωση στη φορολογία επενδυτικών σχημάτων (19,3 εκατ.)
-Τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης (25 εκατ.), το τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας (54,2 εκατ. ευρώ)
-Αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου στα μικτά κέρδη από τυχερά παιχνίδια (56,8 εκατ.)
- Έσοδα από αποκρατικοποιήσεις (υπολογίζονται σε 437 εκατ.).
Ο νέος προϋπολογισμός αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής έως τις 10 Δεκεμβρίου, ενώ ως τις 3 Δεκεμβρίου σχεδιάζεται η ψήφιση του πρώτου πακέτου με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή δύο πολυνομοσχέδια με όλα τα προαπαιτούμενα, για να μπορέσει η Αθήνα να εξασφαλίσει από τον ESM τη δόση των 6,1 δισ. ευρώ που είναι συνδεδεμένη με αυτά.