Να μην αυξηθεί ο φόρος καπνού ζητούν παραγωγοί και αγορά
Του Νίκου Ρογκάκου
Την αγωνία τους από την αύξηση του ΕΦΚ στα καπνικά και τα τσιγάρα, τα διαφυγόντα κέρδη του δημοσίου από τα παράνομα τσιγάρα, και την μείωση των πωλήσεων, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των καπνικών και των περιπτερούχων σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν.
«Απευθύνουμε μια ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αύξηση του ΕΦΚ. Θα φέρει ολοκληρωτικό πλήγμα στις εναπομείνασες 60.000 οικογένειες» τόνισε ο Θεόδωρος Μάλλιος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «από το 2010 έχουν γίνει 8 απανωτές φορολογικές επιβαρύνσεις. Τα φορολογικά έσοδα μειώνονται. Η μείωση του εισοδήματος και η αύξηση φόρων έχει οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας. Σήμερα υπάρχουν σκάρτα 6.000 περίπτερα από 11.000 που ήταν.
Από τα σημεία λιανικής, σύμφωνα με τον κ. Μάλλιο, έχουν χαθεί 12.000 θέσεις. Τα 84 λεπτά είναι φόροι και τα υπόλοιπα 16 είναι για τους υπόλοιπους από τον καλλιεργητή μέχρι τον έμπορο.
Ο κ. Μάλλιος υποστήριξε επίσης η Ελλάδα είναι στις πέντε πρώτες χώρες σε φορολόγηση, με πρώτη την Εσθονία. Με την νέα επιβάρυνση θα γίνει η Ελλάδα πρώτη με διαφορά 5-6 μονάδων από το δεύτερο. Υπάρχει αντικαπνιστική υστερία. Οι ίδιες οι βιομηχανίες προχωρούν σε νέα προϊόντα. Δε δικαιολογείται αυτή η υστερία.
Με μαθηματική ακρίβεια το αμέσως επόμενα διάστημα θα χαθούν τα μισά από αυτά που έχουν μείνει περίπτερα. Δίνεται πλέον μεγαλύτερο κίνητρο στον λαθρέμπορο. Η κατανάλωση τσιγάρων είναι η ίδια, αλλά κατά 50% έχει μειωθεί η νόμιμη αγορά. Στραφήκαν οι καταναλωτές προς το λαθρεμπόριο. Υπολογίζουν στον προϋπολογισμό ότι θα πάρουν 120 εκατομμύρια ευρώ. Δε θα το πάρουν, είπε ο κ. Μάλλιος και συνέχισε «το έλεγαν στην αντιπολίτευση. Ο ίδιος ο Τρ. Αλεξιάδης το είχε παραδεχτεί στη Βουλή, «κάθε φορά που αυξάνουμε το φόρο χάνουμε έσοδα». Το ίδιο και ο Βασιλειάδης είχε πει. Αφού το ξέρουν γιατί συμβαίνει» αναρωτήθηκε.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων είπε ότι ο «κλάδος ζητά την ακύρωση του νόμου. Δύσκολο είναι να συμβεί, αλλά ας το αναστείλουν. Έχουν νομοθετήσει παράλληλα μέτρα για το λαθρεμπόριο. Ας επενδύσουν στην πάταξή του και μετά να έρθουν να δούμε αν έχει αποτέλεσμα η φορολογία. Μην μας καταστρέφεται τζάμπα» είπε.
Το λαθρεμπόριο γίνεται παντού. Από τις πλατείες μέχρι τις λαϊκές. 670 εκατομμύρια ευρώ χάνονται στα έσοδα. Με λαθρεμπόριο 4 δισεκ. τσιγάρων. Σήμερα στο 22% η παράνομη αγορά από το 3% που ήταν το 2009.
Από την πλευρά του ο Νίκος Τζούμας, Εκπρόσωπος Μεταποιητικών Επιχειρήσεων Ακατέργαστου Καπνού τόνισε ότι «το ποσό των 670 εκατ. στα διαφυγόντα έσοδα προσδιορίζεται με βάση τα 4 δισεκ. τσιγάρα που έχουν χαθεί. Πριν το 2009 το ποσό αυτό ήταν της τάξης των 100 εκατομμυρίων. Το 2009 οι εισπράξεις ήταν 3,247 τα έσοδα από φόρους. Το 2015 στα 3, 035 δισεκ. τα έσοδα από φόρους τσιγάρων. Έχουν χαθεί περίπου 212 εκατ. από έσοδα.
Σε σχέση με τον νέο τρόπο για την πάταξη του λαθρεμπορίου (ταινίες) οι κινήσεις είναι θετικές. «Σαφώς υπάρχουν και καλύτερες λύσεις, πιο digital. Η εικόνα που έχουμε δει για τον έλεγχο των εμπορευματοκιβωτίων πχ το scanner δεν έχει λειτουργήσει» υποστήριξε και συνέχισε λέγοντας ότι «έχουμε όπλα που δεν τα έχουμε λειτουργήσει και πάμε στην εύκολη λύση της αύξησης φόρου».
Τέλος ο κ. Βασίλης Μελενεκλής, Πρόεδρος Διεπαγγελματικής Ακατέργαστου Καπνού υποστήριξε ότι έχουν μείνει 15.000 καπνοπαραγωγοί από 60.000 το 1992 και όπως είπε «συνεχίζουμε γιατί είναι η ανάγκη της περιοχής που μπορεί να κάνει μόνο καπνό. Αν δεν υπάρχει νόμιμη αγορά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Ακούω για αγωνίες για την περιοχή μας. Πού είναι όμως αυτές. Υπήρχαν 12 σχέδια για την περιοχή, για καλάθια προϊόντων» είπε.
Όπως είπε ο κ. Μελενεκλής αναφορικά με την αντικαπνιστική εκστρατεία, «δεν είμαστε κατά της αντικαπνιστικής εκστρατείας. Αυτό όμως οδηγεί σε άλλους είδους αποτελέσματα. Δεν υπάρχει κανείς που να λέει ότι θα υπάρχουν έσοδα».