LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΔΝΤΔημοσίευση: 16 Οκτωβρίου 2016 15:44

Ήρθε η ώρα για την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα;

O ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην Ουάσινγκτον, Θανάσης Τσίτσας, ρίχνει “φως” στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τσακαλώτος - Λαγκάρντ - Σόιμπλε - Λιου - Μοσκοβισί - ΔΝΤ

Του Θανάση Κ. Τσίτσα

Όλο και λιγότερη διάθεση υπάρχει από ευρωπαϊκές χώρες να επιστρέψει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα την ώρα που στην έδρα του Ταμείου αμφιταλαντεύονται: να ανακοινώσει η Κριστίν Λαγκάρντ στα τέλη του 2016 ότι δεν θα επιστρέψει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα και να περιοριστεί στο ρόλο του ειδικού τεχνικού συμβούλου ή να παρατείνει την απόφαση  για πλήρη αποχώρηση του μετά τις γερμανικές εκλογές του 2017;

Στη μυστική συνάντηση στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον μεταξύ των Πόουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, Μάρκο Μπούτι από την Κομισιόν και Κλάους Ρέγκλινγκ από τον ESM, όπου συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα, επιβεβαιώθηκε πλήρως το “πολιτικό αδιέξοδο” αναφορικά με το χρέος και τη διαχείριση του, η οποία συνδέεται και άμεσα με τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η πολιτική συζήτηση, η οποία ήταν να γίνει σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών και στο πλαίσιο του Washington Group και τελικά περιορίστηκε μεταξύ των τεσσάρων τεχνοκρατών, αποφεύχθηκε κυρίως λόγω της στάσης της Γερμανίας που δεν “καίγεται” για τη συμμετοχή του Ταμείου, αφού εκτιμά ότι θα χάσει περισσότερα με την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

AP - Σόιμπλε - ΔΝΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Βερολίνο δε θα κάνει σε καμία περίπτωση παραχωρήσεις, ούτε θα ανοίξει τη συζήτηση για τη μακροπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους πριν τις εκλογές του 2017. Όλα συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα μόνο ως ειδικός τεχνικός σύμβουλος με περιορισμένες αρμοδιότητες, εάν με αυτόν τον τρόπο ξεπεραστούν οι απαιτήσεις του σχετικά με τη ρύθμιση του χρέους. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τους επόμενες μήνες εκτιμάται ότι θα προσπαθήσει να κρατήσει έξω από την προεκλογική περίοδο στη Γερμανία την κρίση στην ευρωζώνη και ενδεχομένως, όπως ελέχθη από ευρωπαϊκή πηγή, “να μετακινηθεί και από τη θέση του για την οποιαδήποτε παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα…”.

Στην άλλη πλευρά, ο Πόουλ Τόμσεν εμφανίστηκε στην Ουάσιγκτον δύσπιστος ότι ο λεγόμενος “κόφτης” είναι το κατάλληλο μέτρο για να επιτευχθούν οι στόχοι μέχρι το 2018 για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5%, κάτι που υποστηρίζει σθεναρά η Ε.Ε και κυρίως η Γερμανία. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ επιχειρηματολογεί επίσης σθεναρά ότι καμία Κυβέρνηση στην Ελλάδα, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Επιπλέον, η σκληρή στάση του ΔΝΤ εστιάζεται και στο γεγονός ότι η Ελλάδα αντιδρά στις προτάσεις του στα εργασιακά  και σε  περαιτέρω μειώσεις δαπανών στο δημόσιο. Σε ερώτηση του ο κ. Τόμσεν στη μυστική συνάντηση εάν η ΕΕ θα υποστηρίξει αυτά τα μέτρα σε περίπτωση που ζητηθεί από το ΔΝΤ, δεν πήρε ξεκάθαρη απάντηση από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Poul Thomsen - Πολ Τόμσεν - ΗΠΑ - IMF

Η συζήτηση για τη δεύτερη αξιολόγηση ξεκινά αύριο και η μόνη ομοφωνία μεταξύ των δανειστών είναι ότι ο “κόφτης” θα ενεργοποιηθεί εάν ο προϋπολογισμός του 2017 δεν είναι επαρκής και μια ρεαλιστική καταληκτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της είναι οι αρχές του 2017, παρά τις διαβεβαιώσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι θα γίνει με το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου. Η παραπάνω στάση είναι ένα σενάριο που απεύχεται η Αθήνα, καθώς δε θέλει να δώσει “πάτημα” στους εταίρους να μεταφέρουν αργότερα την συζήτηση για το χρέος. Ούτως ή άλλως, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ προβλέπουν ότι “δεν θα συμφωνήσουν”  με τα στοιχεία που αναμένεται να τους δώσουν οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι τους για να συντάξουν τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους (DSA) που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο.

Εν κατακλείδι, το συμπέρασμα που βγήκε κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας (7-9 Οκτωβρίου) είναι ότι για αρκετές πλέον ευρωπαϊκές χώρες ο ρόλος του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί και ίσως ήρθε η ώρα το ΔΝΤ να αποχωρήσει οριστικά από την Ελλάδα. Η συζήτηση για την ώρα γίνεται στο παρασκήνιο, οι ζυμώσεις συνεχίζονται και στην πλειοψηφία τους οι αξιωματούχοι τόσο της Ευρώπης όσο και του Ταμείου αναζητούν ακόμα τη φόρμουλα για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

AP - Λιου - ΔΝΤ

Κρίσιμο θεωρείται και το γεγονός το ποιός θα ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου. Σε περίπτωση νίκης των Δημοκρατικών, ο νυν υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, ο άνθρωπος που έχει ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα όσο κανείς άλλος στην κυβέρνηση Ομπάμα τα τελευταία χρόνια, έχει εκμυστηρευθεί  σε συνομιλητές του ότι θα παραμείνει στη θέση του. Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, στη συνάντηση του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξουν «πρακτικές λύσεις αυτό το φθινόπωρο» στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παναθηναϊκός: Ο Μπενίτεθ θέλει τον Τσάβες - Ανοικτό το ενδεχόμενο οψιόν αγοράς23:58Λ.Δ. Κονγκό: Επίθεση από ισλαμιστές αντάρτες - Αναφορές για 15 νεκρούς23:43Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός: Ερυθρόλευκη νίκη σε ένα ντέρμπι αιωνίων για τους λάτρεις του μπάσκετ 23:26Υεμένη: Βομβαρδισμοί σε βάσεις αυτονομιστών στη Χαντραμούτ23:12ΗΠΑ - Β. Καρολίνα: Το FBI απέτρεψε επίθεση με σφυριά και μαχαίρια την παραμονή της πρωτοχρονιάς22:58Ζαγόρι: Αυτοκίνητα κόλλησαν στο χιόνι - Χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες τα ΙΧ 22:4410 νεκροί και 597 τραυματίες σε τροχαία στην Αττική τον Δεκέμβριο22:30Παναθηναϊκός: Στην πόρτα της εξόδου ο Τετέ - Έρχεται νωρίτερα ο Παντελίδης22:16Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο22:02Νέα βίντεο ντοκουμέντο από την τραγωδία στην Ελβετία - Χωρίς έξοδο διαφυγής το μπαρ21:48Το Κίεβο δίνει εντολή για την απομάκρυνση 3.000 παιδιών και των γονέων τους από τη Ζαπορίζια και το Ντνιπροπετρόφσκ21:34Σύγκρουση τεσσάρων οχημάτων στη Λεωφόρο Κηφισού - Κυκλοφοριακό κομφούζιο προς Πειραιά21:20Πάτρα: Ενήλικος κατηγορείται ότι επιτέθηκε σε 12χρονο21:06ANT1 Sports: Tο 2026 αρχίζει με μονομαχία αιωνίων αντιπάλων στο μπάσκετ20:52Τραγωδία στην Ελβετία - Η έκκληση του αδελφού της Αλίκης: Προτεραιότητα των αρχών ήταν οι τραυματίες, όχι οι αγνοούμενοι (βίντεο)20:38Τάσος Τέλλογλου - Μέτρα πυρασφάλειας: 1 στα 10 κέντρα διασκέδασης δεν τα τηρεί 20:24Ηράκλειο: Τρεις άνδρες μπήκαν σε ποιμνιοστάσιο και θανάτωσαν 40 αρνιά20:10Σήμερα τα φώτα κι οι φωτισμοί, με βροχές νοτιά και σκόνη οι αγιασμοί19:56Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου19:42Άμστερνταμ- Αεροδρόμιο Σχίπχολ: Αναμένονται εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων λόγω κακοκαιρίας19:28
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο