LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΕπιχειρήσειςΔημοσίευση: 12 Οκτωβρίου 2016 15:00

“Ξαφνικός θάνατος” για μη βιώσιμες επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια

«Λουκέτο» στις προβληματικές, εξυγίανση για τις υπόλοιπες. Πότε θα μπαίνει μέτοχος η τράπεζα. Πώς θα συμμετέχει το Δημόσιο.

Λουκέτα - αγορά

Του Νίκου Ρογκάκου

Το φλέγον θέμα του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια τέθηκε επί τάπητος στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, στο οποίο μετείχαν οι κ. Δραγασάκης, Σταθάκης, Αλεξιάδης και Παρασκευόπουλος.

Όπως προέκυψε, στόχος της Κυβέρνησης είναι η σωτηρία όσων επιχειρήσεων μπορούν να εξυγιανθούν μέσω και της διευθέτηση των κόκκινων δανείων τους, βρίσκοντας την πλέον πρόσφορη λύση μέσα σε διάστημα 2-3 μηνών, από την ημέρα δημοσίευσης σχετικού νόμου που θα ετοιμάσει η Κυβέρνηση.

Βάσει αυτού, για υπερχρεωμένες, μη βιώσιμες επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια θα προβλέπεται «ξαφνικός θάνατος», εφόσον δεν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν το νέο πλαίσιο για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, η Κυβέρνησης θέλει να είναι έτοιμο το νομοθέτημα μέχρι τις 18 Οκτωβρίου, ώστε με την έλευση και των επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών στην Αθήνα να ξεκινήσει η τελική κατ΄ άρθρο συζήτησή του, ώστε αμέσως μετά να προχωρήσει η ψήφισή του.

Εφορία - χρήματα - εκκαθαριστικό - πληρωμές

Τι θα προβλέπει ο νόμος

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, μέσω των διατάξεων του νόμου για το νέο πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων επιχειρήσεων:

  • θα δίνεται μέγιστη διορία 2-3 μηνών, προκειμένου πιστωτές και επιχειρήσεις να καταλήξουν σε λύση αναδιάρθρωσης.
  • σε διαφορετική περίπτωση, θα λύνονται αυτομάτως όλες οι προηγούμενες ρυθμίσεις και οι επιχειρήσεις θα οδεύουν άμεσα σε πτώχευση.

Ουσιαστικό ρόλο στις διαδικασίες εξωδικαστικού συμβιβασμού θα αναλάβουν 2.500 υφιστάμενοι διαμεσολαβητές, οι οποίοι θα επιλέγονται κατά περίπτωση τυχαία, από ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Στόχος τους να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι τους όλους όσοι έχουν λαμβάνειν από την υπερχρεωμένη επιχείρηση (τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και εργαζόμενους), να τους γνωστοποιούν την μελέτη βιωσιμότητας και ρευστότητας της επιχείρησης που θα έχουν κάνει και να αναζητούν κοινά αποδεκτή λύση, η οποία θα επικυρώνεται από δικαστή. 

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα πλαισιώνεται από τη δυνατότητα των πιστωτών να λαμβάνουν μετοχές της υπο διάσωση επιχείρησης έναντι των χρεών της σε αυτούς, αλλά και από την ευχέρεια άμεσης απομάκρυνσης τυχόν μη συνεργάσιμων διοικήσεων.

Στη διαδικασία των σχεδίων αναδιάρθρωσης θα παρέχεται επίσης, δια του νόμου και υπό αυστηρές προϋποθέσεις, νομική κάλυψη για τα στελέχη των τραπεζών και τους δημόσιους λειτουργούς που θα υπογράψουν τις διασώσεις προβληματικών επιχειρήσεων.

Σταθάκης - συνάντηση - δανειστές

Σταθάκης: Δεν δίνουμε στα funds και τις υποθήκες των δανείων

Κατηγορηματικός ότι τα ξένα funds που θα αναλάβουν τα “κόκκινα” δάνεια δεν πρόκειται να πάρουν και τις υποθήκες των δανείων, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Στην επισήμανση ότι οι συγκεκριμένες εταιρίες πιέζουν την Κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση, ο ίδιος είπε: «Σας διαβεβαιώνω, επειδή μου έλαχε να έχω τη νομοθεσία για τα “κόκκινα” δάνεια και τη δευτερογενή αγορά, ο νόμος είναι σαφής, έχει ψηφιστεί, δεν υπάρχει κανένα θέμα αναθεώρησης του νόμου».

ΚΥΣΟΙΠ: το Δημόσιο θα μετέχει στη ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών

Την εισήγηση του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για το σχέδιο νόμου που αφορά τη σύσταση εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης δημόσιων και ιδιωτικών οφειλών των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) το οποίο συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Πέραν των τακτικών μελών του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος, καθώς και ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, για πρώτη φορά το Δημόσιο, τα Ταμεία και οι Τράπεζες συμμετέχουν από κοινού στην απομείωση χρεών βιώσιμων πλην όμως υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, εξέλιξη που θα συμβάλλει σημαντικά στην προστασία των θέσεων εργασίας, στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και στην ανάκαμψη της οικονομίας. 

Λόγω των καινοτομιών που εισάγονται, το νέο νομοθετικό πλαίσιο αναμένεται να έχει την αποδοχή των κοινωνικών εταίρων και να είναι λειτουργικό, σε αντίθεση με τη σχετική νομοθεσία που υιοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση («νόμος Δένδια»), η οποία απέτυχε κατά τα δύο χρόνια της εφαρμογής του.

Τράπεζα - γκισέ

Ειδικότερα:

- Ο νέος νόμος θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς να αποκλείονται οι ατομικές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου θα είναι υπερχρεωμένες καθώς και όλα τα χρέη προς Τράπεζες, Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές.

- Ως προς το περιεχόμενο των λύσεων δεν θα υπάρχουν περιορισμοί, καθώς θα μπορούν να αφορούν πολυετείς επιμηκύνσεις της περιόδου αποπληρωμής, διαγραφές μέρους των οφειλών ή και άλλους τρόπους ρύθμισης ή αναδιάρθρωσης του χρέους.

- Ο νέος μηχανισμός εξωδικαστικής αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων θα ισχύσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. 

Ο κάθε ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για ρύθμιση των οφειλών του στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, όπου και θα του υποδεικνύονται τα έγγραφα που οφείλει να προσκομίσει με ηλεκτρονικό τρόπο.

Την αίτηση για αναδιάρθρωση των οφειλών θα την αναλαμβάνει συντονιστής από το Μητρώο Διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ενώπιον του θα διεξάγονται οργανωμένα διαπραγματεύσεις μεταξύ της επιχείρησης και όλων των πιστωτών, συμπεριλαμβανομένων του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων, στη περίπτωση που υπάρχουν σχετικά χρέη. Στις διαπραγματεύσεις θα συμμετέχουν εκπρόσωποι τόσο των εργαζόμενων όσο και των προμηθευτών, εφόσον υπάρχουν οφειλές και προς εκείνους.

Κάθε περίπτωση θα εξετάζεται στη βάση διαφανών και κοινά αποδεκτών κριτηρίων. Η βιωσιμότητα των μικρότερων επιχειρήσεων θα κρίνεται σύμφωνα με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ανάλυσης, ενώ των μεγαλύτερων θα αξιολογείται από ανεξάρτητο εκτιμητή.

Εάν η διαδικασία καταλήξει σε συμφωνία μεταξύ του οφειλέτη και των πιστωτών που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 60% της συνολικής οφειλής, η υπόθεση θα παραπέμπεται σε δικαστή προς επικύρωση. Σε μια τέτοια περίπτωση η δικαστική απόφαση θα επιβάλλει τη συμμόρφωση του συνόλου των πιστωτών.

Ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης θα είναι δομημένος με τρόπο που θα αποκλείει επιχειρήσεις που δεν αποπληρώνουν χρέη κατ’ επιλογή τους (στρατηγικοί κακοπληρωτές) και θα επικεντρώνεται στη διάσωση υγιών, κατά τα άλλα, επιχειρήσεων. Για να διασφαλιστεί αυτό θα αξιοποιείται κάθε διαθέσιμο πληροφοριακό στοιχείο για την περιουσιακή κατάσταση των ιδιοκτητών της επιχείρησης (δηλώσεις στην εφορία, καταθέσεις σε τράπεζες κ.λπ.)

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Κινούμαι ηλεκτρικά”: επιλέξιμες από σήμερα οι δαπάνες για ηλεκτρικά οχήματαΣήμερα 09:13 | Ειδήσεις

Οι ενδιαφερόμενοι για αγορά ηλεκτρικού οχήματος μπορούν από σήμερα να δώσουν προκαταβολή ή να αγοράσουν/μισθώσουν το ηλεκτρικό όχημα που επιθυμούν.

Κορονοϊός: οι οικονομικές επιπτώσεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματαΣήμερα 10:07 | Ειδήσεις

Η μελέτη αποκαλύπτει πως τα ιδρύματα προκειμένουν να ανταπεξέλθουν στη νέα πραγματικότητα σχεδιάζουν προσωρινή αργία προσωπικού και περικοπή μισθού για μέρος των εργαζομένων.

Μητσοτάκης: Προσλήψεις στα Μέσα Μαζικής ΜεταφοράςΧθες 15:21 | Ειδήσεις

Τρία άμεσα μέτρα και τρεις μεσοπρόθεσμες ενέργειες, για την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Τι είπε για τα φαινόμενα συγχρωτισμού.

Μείωση προκαταβολής φόρου: Πώς θα γίνει, ποιοι δικαιούνται έκπτωσηΧθες 21:39 | Ειδήσεις

Στο myTAXISnet η ενημέρωση των επιχειρήσεων για μείωση του συντελεστή της προκαταβολής φόρου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κορονοϊός - Κυλλήνη: Τι έδειξαν τα τεστ σε δομή μεταναστών15:45Ολυμπιακός: Θετικός στον κορονοϊό ο Παπανικολάου15:32Κορονοϊός: Απελπιστική η κατάσταση στην Ρωσία15:17“Σούφρωσαν” τσάντα με χιλιάδες ευρώ! 15:03Βέμπερ για ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου: ενισχύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο14:48Ο Μέσι αγόρασε στρώμα που... σκοτώνει τον κορονοϊό (εικόνα) 14:34Κορονοϊός: “Ξήλωσαν” τον διοικητή του Α.Τ. Πόρου μετά τις καταγγελίες για έλλειψη ελέγχων14:20Το κείμενο της συμφωνίας Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ14:05Λουκέτο σε μπαρ, ξεφάντωναν ο ένας πάνω στον άλλο13:59Έρρικα Πρεζεράκου: το ευχαριστώ σε ΕΣΥ και θαυμαστές μετά τον τραυματισμό (βίντεο)13:44Ισχυρή έκρηξη σε βάση στο Μογκαντίσου13:30Κινηματογραφική καταδίωξη για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών13:16Κορονοϊός: συλλήψεις σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο για μη τήρηση των μέτρων13:03Μεγάλη φωτιά στην Κύπρο (εικόνες)12:48Λαγκαδάς: συναγερμός στην Πυροσβεστική για απεγκλωβισμό ατόμων12:35Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο (χάρτης)12:22Οπαδική συμπλοκή, μαχαιρώματα και συλλήψεις 12:09Κλείδωσε τα παιδιά της στο σπίτι και αυτά ειδοποίησαν το “Χαμόγελο του Παιδιού” 11:55Κακοκαιρία “Θάλεια”: Ισχυρές καταιγίδες και στην Αττική 11:41Κορονοϊός: σε καραντίνα ολόκληρο ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη11:26
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο