LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΔΝΤΔημοσίευση: 08 Οκτωβρίου 2016 07:22

Κρίσιμες επαφές Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον για το χρέος

Τι θα ζητήσει ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ από την Κριστίν Λαγκάρντ. Τι συζήτησαν Λιου - Τσακαλώτος. Τόμσεν: μπορούμε να στηρίξουμε πρόγραμμα με πλεονάσματα 1,5%.

Τσακαλώτος - Λαγκάρντ - Λιου - Ντομπρόβσκις - ΔΝΤ

Με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο του Eurogroup ,Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα συναντηθεί σήμερα στην έδρα του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ολοκληρώνοντας τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα με αφορμή τη συμμετοχή του στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στην ατζέντα, σύμφωνα με την ανταπόκριση του Θανάση Τσίτσα, θα βρίσκεται και το ελληνικό ζήτημα. Εκεί, αναμένεται  οι βασικοί πρωταγωνιστές των δανειστών να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να τοποθετηθούν για τη τύχη του ελληνικού χρέους και να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους.

Η συνάντηση Λαγκάρντ – Τσακαλώτου θα πραγματοποιηθεί αργά το μεσημέρι και χρονικά μετά την συνεδρίαση του Washington Group (άτυπο όργανο στο οποίο μετέχουν  εκτός απο την διευθύντρια του ΔΝΤ, οι υπουργοι Οικονομικων Γερμανίας, ΗΠΑ, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, οι κ.κ Μοσκοβισί, Ρένγκλινγκ, Ντάισελμπλουμ κ.α).

Ο  Έλληνας ΥΠΟΙΚ θα ζητήσει από την κ. Λαγκάρντ να αποσαφηνίσει  το ΔΝΤ τη θέση  του και τις πραγματικές της διαθέσεις του σχετικά με την επιστροφή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μη ρεαλιστική χαρακτηρίζει την εναντίωση της Γερμανίας στην ελάφρυνση χρέους ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σημειώνοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με την απαίτησή της για συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε, «ο Σόιμπλε πιστεύει ότι το πρόγραμμα διάσωσης θα δουλέψει, το  ΔΝΤ  θα συμφωνήσει και δεν θα υπάρχει μεγάλη ελάφρυνση χρέους». «Πρέπει να κάνει μία παραχώρηση και πιστεύω ότι βαθιά μέσα του το καταλαβαίνει αυτό» πρόσθεσε.

Χθες, ο κ. Τσακαλώτος, ολοκλήρωσε μια σειρά επαφών με Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους στην έδρα του  ΔΝΤ.  Σύμφωνα με  πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αρχικά συναντήθηκε  με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζακ Λιού όπου επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά απο την πλευρά των ΗΠΑ ότι είναι και δική τους επιδίωξη ή όσον το δυνατόν ταχύτερη λύση  για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους γνωρίζοντας και την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους  και το επόμενο δεκαήμερο όταν και θα υπάρξει και νέα μεταξύ τους επικοινωνία για να εξετάσουν την πορεία του θέματος.

Τσακαλώτος - Χουλιαράκης - Ουάσινγκτον

Ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε εν συνεχεία με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί.  Η συνάντηση έγινε μέσα σε καλό κλίμα αφού επιβεβαιώθηκε μια «κοινή στρατηγική» από τις δύο πλευρές και ότι με την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μπαίνουμε στην δεύτερη αξιολόγηση. Επίσης επιβεβαιώθηκε η κοινή θέληση να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση όσο το δυνατόν συντομότερο για να ξεκινήσει  η συζήτηση για την απομείωση του χρέους.

Ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ συναντήθηκε και με τον Γερμανό ομόλογο του Βόλφανγκ Σόιμπλε  όπου συζητήθηκε το θέμα του χρέους με τις  δυο πλευρές να αναπτύσσουν τις γνωστές θέσεις τους. Ο κ. Σόιμπλε αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα όσον αφορά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Στο σημείο  αυτό ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ  ξεκαθάρισε  στον Έλληνα ομόλογο του ότι το Βερολίνο  κατά την διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης δεν θα βάλει στο τραπέζι περισσότερα προαπαιτούμενα από εκείνα που θα ορίσουν οι θεσμοί.

Ο υπουργός Οικονομικών συμμετείχε επίσης σε ειδικό σεμινάριο  που οργάνωσε η  επενδυτική τράπεζα JP Morgan και μίλησε ενώπιον 50 επενδυτών. Ο κ. Τσακαλώτος  εξήγησε στους επενδυτές  το ποιά είναι η στρατηγική της χώρας για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τι αναμένει η Αθήνα για το χρέος. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ  απάντησε  εν συνεχεία  σε σειρά ερωτήσεων που αφορούσαν την κατάσταση στην Ελλάδα και την αξιολόγηση του προγράμματος.

Ο  κ. Τσακαλώτος ολοκλήρωσε τις επαφές του στην έδρα του ΔΝΤ με συνάντηση που είχε  με τον Ιταλό ομόλογο του Κάρλο  Παντοάν όπου διαπιστώθηκαν  η ταύτιση απόψεων στο θέμα της αξιολόγησης και του χρέους.

AP - Λιου - ΔΝΤ

Λιου: η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να είναι μέρος της λύσης

 Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε το βράδυ της Παρασκευής, ο Τζακ Λιου παρατήρησε ότι «είναι η πρώτη ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ εδώ και καιρό, που δεν αντιμετωπίζουμε κάτι που περιγράφεται ως ελληνική κρίση και αυτό είναι καλό».

«Η Ελλάδα», πρόσθεσε, «εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και όλα τα μέρη συζητούν πως θα προχωρήσουν μπροστά και πως θα εφαρμόσουν τη συμφωνία του Μαΐου. Αυτό που είπα χθες, αντικατοπτρίζει την άποψή μου και εκφράζει αυτό, το οποίο λέω αυτές τις ημέρες, αλλά και σταθερά εδώ και καιρό.

Ότι εκτός από την τήρηση των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας και την εφαρμογή σκληρών μέτρων, υπάρχει επίσης η ανάγκη μείωσης του χρέους. Νομίζω ότι όσο πιο γρήγορα αυτό πάρει σάρκα και οστά, τόσο το καλύτερο».

Συνέντευξη Τύπου - Τόμσεν - Eurogroup

Τόμσεν: μπορούμε να στηρίξουμε πρόγραμμα με πλεονάσματα 1,5%

Έχουμε πει ότι μπορούμε να στηρίξουμε πρόγραμμα που έχει πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ και έχουμε εξηγήσει ότι υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα που δεν έχουν γίνει,διεμήνυσε ο Πολ Τόμσεν σε συνέντευξη τύπου.

Αν ΕΕ και Ελλάδα θέλουν ένα πρόγραμμα με διαφορετικούς και ποιο φιλόδοξους στόχους πρέπει να δούμε πως βγαίνουν οι αριθμοί. Πρέπει να δούμε τις μεταρρυθμίσεις που το εξασφαλίζουν συμπλήρωσε ο Πολ Τόμσεν κι επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του Ταμείου «ανοίγοντας» εκ νέου φορολογικό και ασφαλιστικό.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία30ετες ομόλογο: Οι υψηλές προσφορές μείωσαν το επιτόκιο δανεισμούΧθες 16:39 | Ειδήσεις

Πόσα χρήματα άντλησε ο ΟΔΔΗΧ. Υπερδεκαπλάσια η προσφορά από επενδυτές. Για ακόμη μια ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, κάνει λόγο ο Κωστής Χατζηδάκης,

Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)Χθες 21:53 | Ειδήσεις

Μέχρι πόσα μέτρα θα μπορούν να είναι υψηλότερα και ποια κτήρια, σύμφωνα με την τροπολογία για τον Οικοδομικό Κανονισμό, μετά από το κύμα αντιδράσεων.

POS - ταμειακές μηχανές: “Εκπνέει” η προθεσμία για τη διασύνδεση τουςΧθες 18:48 | Ειδήσεις

Υπάρχει ακόμη ένας μικρός αριθμός επιχειρήσεων που δεν έχει ανταποκριθεί καθόλου στα όσα προβλέπει ο νόμος και είναι αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων.

Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του ΑεροδρομίουΧθες 21:53 | Ειδήσεις

Ξεκίνησε σήμερα η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι στα λεωφορεία των γραμμών Express του Αεροδρομίου. Πότε περνά και στα υπόλοιπα ΜΜΜ

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τροχαίο δυστύχημα στην Ημαθία06:34Εορτολόγιο - 25 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα06:21Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:07Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)21:45Άρης - Ολυμπιακός: Ισοπαλία…. “πονοκέφαλος” για τους ερυθρόλευκους21:32Πρωτομαγιά - Απεργία: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή21:18Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης: Ο Πετρούνιας στον τελικό21:04Make-A-Wish Ελλάδος: 29 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Ευχής20:51Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις Ευρωεκλογές20:38Φλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτή20:25
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο