Λιου: όσο δεν αναδιαρθρώνεται το ελληνικό χρέος η κατάσταση χειροτερεύει
Του Θανάση Τσίτσα
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, μετά από ομιλία του με θέμα «κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και η ατζέντα των ΗΠΑ ενόψει της Συνόδου των ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας», αναφέρθηκε στο θέμα του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Λιού ρωτήθηκε από δημοσιογράφο, «ευτυχώς η Ελλάδα δεν είναι ψηλά στην ατζέντα πλέον αλλά παρ’ όλα αυτά δεν έχει βγει εντελώς. Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητάει μείωση του χρέους. Ο Ελληνας ΠΘ συνάντησε το Μπάιντεν, την περασμένη εβδομάδα στη Ν.Υ. και του ζήτησε να ασκήσει επιρροή στην Καγκελάριο, γενικά στους Ευρωπαίους. Οι ΗΠΑ εργάζονται πάνω σ’ αυτό, είναι θέμα μέγιστης σημασίας για τις ΗΠΑ πλέον, το θέμα έχει υποχωρήσει, ποια είναι η κατάσταση με την Ελλάδα και το χρέος της ειδικότερα;».
Στο ερώτημα αυτό ο κ. Λιου απάντησε, «ασχολούμαστε πάρα πολύ σε βάθος με το ελληνικό χρέος και θέματα που συνδέονται με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδος και το χρέος εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ευτυχώς δεν είμαστε σε κατάσταση άμεσης κρίσης και θέτεις αυτή την ερώτηση σε μια στιγμή που κανείς σκέπτεται τι πρέπει να γίνει ώστε να μην επαναληφθεί η οικονομική κρίση».
Λιου: το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο
Ο κ. Λιου δεν δίστασε να διατυπώσει με σαφήνεια ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, χρειάζεται αναδιάρθρωση και ότι όσο αυτή καθυστερεί η κατάσταση θα επιδεινώνεται, «ήμασταν σαφείς ότι στην τελευταία συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τους εταίρους της η αναδιάρθρωση έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι, ότι υπάρχει ένα μη βιώσιμο χρέος ότι η Ελλάδα έπρεπε να κάνει προόδους στην εφαρμογή του σχεδίου και στη συνέχεια θα έπρεπε να έλθουν μαζί τα διάφορα μέρη όπου θα ετίθετο το θέμα της αναδιάρθρωσης.
Πάντοτε θεωρούσα ότι όσο πιο σύντομα τεθεί αυτό το θέμα τόσο το καλύτερο γιατί η καλύτερη απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Όσο το αναβάλει κανείς τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα γιατί αποδυναμώνει την οικονομία που στηρίζει το χρέος».
Ο κ. Λιου συμπλήρωσε, «όταν μιλάμε για χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ πρέπει να ενθυμούμαστε ότι το ποσοστό ως προς το ΑΕΠ μεγαλώνει. Ακόμα και με ένα σταθερό χρέος θέλεις μια οικονομία που μεγεθύνεται. Όταν η οικονομία συρρικνώνεται το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο. Ελπίζω ότι όσο η Ελλάδα συνεχίζει
τις δεσμεύσεις της με τους θεσμούς το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους κατά μείζονα λόγο παραμένει στο τραπέζι. Νομίζω ότι ήταν στη ατζέντα την τελευταία φορά με το ερώτημα πως ακριβώς θα γίνει και όσο το συντομότερο συμβεί αυτό, τόσο το καλύτερο».