LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 02 Οκτωβρίου 2016 11:59

Κατρούγκαλος: Σκληρή αλλά με θετική έκβαση η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Τι λέει για το πόρισμα της επιτροπής σοφών για τα εργασιακά και τον κατώτατο μισθό. Δεν μπορεί να ανοίξει ξανά η συζήτηση με το ΔΝΤ για τα εργασιακά.

ΒΟΥΛΗ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ

Θετικές χαρακτηρίζει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος τις θέσεις του πορίσματος της επιτροπής των σοφών για τα εργασιακά, καθώς όπως τονίζει στη συνέντευξη του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «απηχούν αυτό που έχω πει πολλές φορές, ότι εμείς θέλουμε η χώρα να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».

Επισημαίνει δε ότι στο πόρισμα οι ανεξάρτητοι ειδικοί διαπιστώνουν ότι για τον συνδικαλιστικό νόμο και τις ομαδικές απολύσεις δεν υπάρχει λόγος να γίνουν αλλαγές, γιατί βρισκόμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, «υποστηρίζουν τις απόψεις μας, καθώς δεν ζητούμε τίποτα παραπάνω από την επιστροφή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα εργασιακά, ο υπουργός Εργασίας εκτιμά ότι θα έχει θετική κατάληξη, ωστόσο σημειώνει ότι «η διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα σκληρή γιατί έχουμε απέναντί μας έναν σκληρό πυρήνα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία των αυτοαπασχολούμενων, αναφέρει ότι υπάρχει συζήτηση με τους θεσμούς για έναν σφαιρικό τρόπο αντιμετώπισης «στο πλαίσιο μιας συνολικής αντιμετώπισης χρέους πολυοφειλετών, αυτών δηλαδή που χρωστούν ταυτόχρονα στις τράπεζες, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Η πλήρης συνέντευξη του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου:

Την Παρασκευή παραλάβατε το πόρισμα της επιτροπής σοφών για τα εργασιακά. Το πόρισμα αυτό πόσο ενισχύει τα επιχειρήματά σας; Δεδομένου ότι έχετε δηλώσει κατ' επανάληψη ότι στη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, θα προσπαθήσετε να αποκαταστήσετε την κανονικότητα στο εργασιακό πεδίο.

«Οι θέσεις του πορίσματος είναι θετικές για την ελληνική πλευρά, απηχούν αυτό που έχω πει πολλές φορές, ότι εμείς θέλουμε η χώρα να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Επειδή ήταν ανεξάρτητοι ειδικοί, υψηλού κύρους, αυτό που διαπιστώνουν είναι ότι εκεί που οι εταίροι μας ζητούν αλλαγές, συνδικαλιστικός νόμος και ομαδικές απολύσεις, δεν υπάρχει λόγος να γίνουν αλλαγές, γιατί βρισκόμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, εκεί που ζητούμε εμείς να γίνουν αλλαγές, δηλαδή επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζουν τις απόψεις μας, καθώς δεν ζητούμε τίποτα παραπάνω από την επιστροφή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Επομένως βρίσκουμε σημαντική υποστήριξη στις εθνικές θέσεις από το πόρισμα αυτό. Σε γενικές γραμμές, βεβαίως, υπάρχουν πάντοτε αποχρώσεις ή και επί μέρους ζητήματα που δεν έχουμε απόλυτη συμφωνία».

Δηλαδή, κύριε υπουργέ θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα προ της κρίσης επίπεδα;

«Αυτό που συζητάμε αυτή τη στιγμή είναι ο θεσμικός μηχανισμός. Εμείς δεν θέλουμε να αποφασίζεται ο κατώτατος μισθός από το κράτος, θέλουμε να γυρίσει στην αρμοδιότητα αυτών που τους αφορά, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Επομένως η πρόταση της πλειοψηφίας της επιτροπής των ανεξάρτητων ειδικών -γιατί υπάρχουν οκτώ συστάσεις με ομοφωνία, υπάρχουν και ορισμένες όπως αυτή που είναι κατά πλειοψηφία- είναι να ορίζεται ο κατώτατος μισθός από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Σε σχέση με τους νέους εργαζόμενους, του κάτω των 25 ετών, τι θα γίνει;

«Έχουμε μια απόφαση της επιτροπής κοινωνικών δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης -που είναι το αρμόδιο όργανό που εφαρμόζει τη διεθνή σύμβαση για τα κοινωνικά δικαιώματα, τον χάρτη των κοινωνικών δικαιωμάτων-, η οποία θεωρεί ότι η πρόβλεψη κατώτερου μισθού, από αυτό που ισχύει για όλους, για τους νέους κάτω των 25 ετών είναι παράνομη, αντίθετη στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη. Εκεί θα ζητήσουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους και από ΔΝΤ να σεβαστούν τη νομιμότητα. Εκεί δεν υπάρχει ζήτημα επιλογής μεταξύ καλών πρακτικών, εκεί υπάρχει ζήτημα να εφαρμόσουμε αυτό που είναι ο νόμος για την Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, η επιτροπή λέει να περιμένουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, υπάρχει κάτι που σχεδιάζετε, που θα προτείνετε;

«Λέει, όμως, η επιτροπή -γι' αυτό είπα ότι είναι υποστηρικτική των θέσεων μας- ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει προηγούμενη έγκριση πριν θεωρηθεί ότι μπορούν να γίνουν οι απολύσεις. Και εν πάση περιπτώσει, η απόφαση του Δικαστηρίου, όποια κι αν είναι, θα μας αφήσει περιθώρια ώστε να προστατέψουμε αποτελεσματικά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν νίπτουμε τας χείρας μας ως Πόντιοι Πιλάτοι, παραπέμποντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο- η δέσμευσή μας παραμένει ισχυρή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Είστε αισιόδοξος ότι θα καταφέρετε να απομονώσετε το ΔΝΤ;

«Είναι καθήκον μας να αναστρέψουμε την απορρύθμιση, είναι καθήκον μας να επιστρέψουμε την Ελλάδα στην κοινωνική Ευρώπη. Και όπως πετύχαμε στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό να καταλήξουμε σε συμφωνία -με την οποία, ξέρετε, το ΔΝΤ δεν αισθάνεται ευτυχές, γιατί δεν προωθήσαμε κυρίως τις ιδιωτικές ασφαλίσεις όπως θέλει, επειδή κρατήσαμε ένα σύστημα δημόσιας ασφάλισης με χαρακτηριστικά αναδιανομής-, θεωρώ όπως πετύχαμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση να απομονωθούν οι ακραίες απόψεις, έτσι θα πετύχουμε και στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά. Να μην δώσω, όμως, την εντύπωση ότι θα είναι εύκολη η διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα σκληρή γιατί έχουμε απέναντί μας έναν σκληρό πυρήνα».

Το θέμα του ασφαλιστικού έχει κλείσει ή μπορεί να ανοίξει ξανά επειδή πιέζει το ΔΝΤ;

«Όχι φυσικά, όχι. Η πρώτη αξιολόγηση αφορούσε το ασφαλιστικό, αυτή έχει λήξει, κανείς δεν μπορεί να την ξανανοίξει».

Αν πιεστείτε προκειμένου να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όπως ζητάνε οι Γερμανοί;

«Το ΔΝΤ δεν είναι εντός του προγράμματος αυτού του Μνημονίου, δεν έχει υπογράψει αυτό το Μνημόνιο. Αυτό που πιέζουν οι Ευρωπαίοι είναι να παραμείνει το ΔΝΤ ως τεχνικός σύμβουλος, όπως είναι η παρούσα ιδιότητά του. Το ΔΝΤ δεν μας δίνει λεφτά αυτή την περίοδο, συμμετέχει στο κουαρτέτο της διαπραγμάτευσης προσφέροντας τις απόψεις του γιατί -όπως είπατε- μια ισχυρή πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων μας το ζητάει. Δεν είναι όμως σε θέση να αντιτίθεται στις θέσεις των Ευρωπαίων, οι οποίοι είναι ουσιαστικά οι αντισυμβαλλόμενοί μας στο Μνημόνιο».

Πρόσφατα οι θεσμοί πάγωσαν κάποιες προτάσεις σας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία των αυτοαπασχολουμένων. Τι σχεδιάζετε επ' αυτού;

«Όχι, δεν έχει παγώσει τίποτα. Απλώς, όπως έχω ξαναπεί, συζητούμε με τους θεσμούς έναν σφαιρικό τρόπο αντιμετώπισης των οφειλών. Εκτός από το θέμα του παγώματος, έχουμε στο τραπέζι τη δυνατότητα και διαγραφής, όχι μόνο παγώματος, οφειλής προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στο πλαίσιο όμως μιας συνολικής αντιμετώπισης χρέους πολυοφειλετών, αυτών δηλαδή που χρωστούν ταυτόχρονα στις τράπεζες, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Υπάρχει ένα ειδικό κυβερνητικό συμβούλιο, το κυβερνητικό συμβούλιο διαχείρισης χρέους, που διαμορφώνει προτάσεις πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Και έχουμε και σκέψεις, ώστε οι επιχειρήσεις που χρωστάνε χρήματα να μην αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο, αλλά ανάλογα με το ύψος της οφειλής να έχουν μια πιο εξατομικευμένη αντιμετώπιση. Αυτά τα τρία πράγματα επειδή συνδέονται στενά μεταξύ τους διαπραγματευόμαστε τις λεπτομέρειες εφαρμογής τους με τους δανειστές».

Πότε υπολογίζετε να τα ανακοινώσετε;

«Πρόκειται να τα εφαρμόσουμε οπωσδήποτε πριν από την 1η Ιανουαρίου 2017, γιατί αυτά είναι τα μέτρα από τα οποία περιμένουμε να αυξήσουμε την εισφοροδοτική βάση, που είναι από τους βασικούς στόχους του ασφαλιστικού».

Πριν από λίγες μέρες στη Βουλή απαντήσατε με σκληρές εκφράσεις στην κριτική που δέχεστε από την αντιπολίτευση για περικοπή των συντάξεων…

«Αναφέρθηκα με συγκεκριμένη αναφορά στις σελίδες των πρακτικών σε δηλώσεις βουλευτών και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που περιέγραφαν κάτι που δεν ισχύει. Δεν είχαν απλώς διατυπώσει μια άποψη, έλεγαν μια ρύθμιση που είχαμε στον νόμο ότι δεν υπήρχε. Συνέδεσα αυτή την τακτική με ένα νέφος παραπληροφόρησης, που είναι παρόν αυτή την περίοδο στον δημόσιο βίο, από συστημικά μέσα ενημέρωσης που προσπαθούν να αμυνθούν απέναντι στην προσπάθεια εξυγίανσης του τηλεοπτικού τοπίου.

Θεωρώ ότι είναι καθήκον κάθε παράγοντα του δημόσιου βίου, και των πολιτικών κι εσάς των δημοσιογράφων, το καθήκον της αλήθειας. Και αυτό πρέπει να το υπηρετούμε όλοι, γιατί αλλιώς δηλητηριάζουμε τον δημόσιο βίο στον οποίο κινούμαστε».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤαμεία: τελευταία ευκαιρία για 120 δόσειςΧθες 17:29 | Ειδήσεις

Οι προθεσμίες-κλειδιά για δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες και το "σαφάρι" που θα ξεκινήσει μετά,την λήξη τους. Πώς θα διαχωριστούν τα χρέη σε εισπράξιμα και μη.

Σύνοδος Κορυφής: συμφώνησαν ότι... διαφωνούν μέσα σε 20'Χθες 20:53 | Ειδήσεις

Πως θα επιχειρηθεί να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τον επταετή Προϋπολογισμό της ΕΕ

Τα παχυλά επιδόματα σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ και οι... αδικίεςΧθες 18:08 | Ειδήσεις

Μεγάλες διαφορές στα πρόσθετα επιδόματα που λαμβάνουν οι υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ. Αδικημένοι όσοι εργάζονται σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Το ποσό που δίνεται για βρεφονηπιακό σταθμό, το σπουδαστικό επίδομα και το γάλα.

Οι μικροοφειλέτες ρυθμίζουν τα χρέη τους και οι πλούσιοι “σφυρίζουν αδιάφορα”Χθες 14:18 | Ειδήσεις

Την ώρα που οι οφειλέτες με χρέη από 50 ως 1.000 ευρώ μειώνονται, αυξάνονται οι οφειλέτες με χρέη άνω του 1.000.000 ευρώ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χανιά: σύμβαση "κλειδί" για την αποκατάσταση των Νεωρίων08:54Δήμος Αθηναίων: Διανέμει σε μαθητές τετράδια με αντικαπνιστικό μήνυμα08:42Super League: σύγκρουση κορυφής στην Τούμπα08:30Πιτίνο: πρέπει να γίνουμε πιο σκληροί08:18“Υγεία πάνω απ΄ όλα”: οι ιώσεις, ο μηνίσκος και τα φάρμακα για την παχυσαρκία08:05“Τα Φιλαράκια” επιστρέφουν!07:53Ταμεία: τελευταία ευκαιρία για 120 δόσεις07:41Κορονοϊός: πρώτος θάνατος Ευρωπαίου από τον Covid-1907:29Ζώδια: οι τάσεις του Σαββατοκύριακου07:17Καιρός: χιόνια, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας το Σάββατο07:05Πινακίδα καλεί οδηγούς να... κορνάρουν, για να ταΐσουν σκυλίτσα και τα κουτάβια της! (εικόνες)23:59Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το “6ο Lycabettus Run”23:51“Food N’ Friends”: ο Σάββας Πούμπουρας… “διδάσκει” (εικόνες)23:43Καρκίνος και καχεξία: Άραγε οι ασθενείς ενημερώνονται σωστά;23:34Παναθηναϊκός: ήττα από την Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ23:22Εκτός λειτουργίας το Taxisnet23:11“Άγριες Μέλισσες”: αποκαλύψεις που κλονίζουν, προδοσίες και… αναβολές (εικόνες)23:00Ο Χάρης Σιώζος μιλά στο “Πρωινό” για τον γιο του (βίντεο)22:51Σύλληψη πλοιάρχου για μεταφορά όπλων στην Λιβύη22:42“Τέλος” η επωνυμία “Royal” για το πρώην βασιλικό ζεύγος22:31
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο