Κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες
Καρφωμένα στο Συμβούλιο της Επικρατείας που θα αποφανθεί για την ολοκλήρωση ή την ακύρωση, ως αντισυνταγματικού, του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, είναι τα βλέμματα αγοράς, Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ συνέρχεται σήμερα για να διαμορφώσει την τελική της κρίση για τις άδειες, θέμα που πυροδότησε κύκλο σφοδρής αντιπαράθεσης των πολιτικών αρχηγών στην Βουλή.
«Το τοπίο ρυθμίζεται για όλους με διαφανή τρόπο, με διαδικασίες ανοιχτές σε όλους και με πολλές δικλείδες ασφαλείας, εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Είχα πει ότι όποιος διεκδικητής δεν είναι σύννομος θα φύγει το επόμενο δευτερόλεπτο, όπως κι έγινε», τόνισε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας την Τετάρτη στην Βουλή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του απαντά «δεν ακούσατε τίποτα για Καλογρίτσα και Τράπεζα Αττικής, για την νέα διαπλοκή; Δεν έρχεστε σε αυτήν την αίθουσα ως κατήγορος, κατηγορούμενος είστε για τα θέματα της διαφάνειας, κ. Τσίπρα».
Απαντώντας στις επικρίσεις της Νέας Δημοκρατίας, η μήνυση της οποίας κατά παντός υπευθύνου για ελλιπή έλεγχο πόθεν έσχες των πλειοδοτών, διαβιβάστηκε από τον Άρειο Πάγο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ο Νίκος Παππάς, μιλώντας «στο Κόκκινο», σημείωσε «η ΝΔ λέει ότι ο διαγωνισμός αυτός έχει καταρρεύσει, ενώ έχουν εισπραχθεί σχεδόν 70 εκ. αυτήν την στιγμή και θα πάμε για 85-88 εκατομμύρια αν όλα πάνε καλώς - έτσι όπως φαίνεται - και εισπραχθεί και η πρώτη δόση από τον κ. Σαββίδη».
Επικριτικά διεθνή δημοσιεύματα
Σε άρθρο της με τίτλο «μια τηλεοπτική αυτοκρατορία για τον ΣΥΡΙΖΑ», η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung έκανε λόγο για αμφιλεγόμενο διαγωνισμό και νέο σκάνδαλο διαφθοράς, αναφέροντας αναλυτικά τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις της οικογένειας Καλογρίτσα με κυβερνητικά στελέχη, αλλά και με την Attica Bank. Όπως γράφει ο αρθρογράφος της, «η ζημιά είναι ήδη μεγάλη, αλλά για τον Τσίπρα θα μπορούσαν να γίνουν όλα ακόμη χειρότερα. To ενδεχόμενο το ΣτΕ να ακυρώσει τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες θα ήταν καταστροφικό για τον Αλέξη Τσίπρα, τον “υποτιθέμενο καθαρό πολιτικό άνδρα”».
Η Όλγα Γεροβασίλη, αφού εξαπέλυσε επίθεση στην Νέα Δημοκρατία για την στάση της στο θέμα των αδειών, αναφέρει, μιλώντας στο Euro2day.gr, σχετικά με όσους επικρίνουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς, ότι «η μέχρι τώρα πορεία της αδειοδότησης για τις τηλεοπτικές συχνότητες αποδεικνύει ότι τηρείται κατά γράμμα ο νόμος και οι διαδικασίες που απορρέουν από αυτόν. Σε κάθε κομβικό σημείο της πορείας, οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν όλα τα ένδικα μέσα. Η αυστηρότητα των προδιαγραφών του διαγωνισμού, ο έλεγχος και η τήρηση των κανόνων, δεν έχουν προηγούμενο για τα δεδομένα της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας».
Σφοδρή επίθεση από τα κόμματα
Μιλώντας στην Βουλή, η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για διάτρητο διαγωνισμό, και «”φούσκα” της δήθεν νομιμότητας στον διαγωνισμό που έσκασε στα χέρια της Κυβέρνησης, ρίχνοντας “μαύρο” στο “ΣΥΡΙΖΑ Channel”».
Ο Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για «κουμπάρους και κουμπάρους», λέγοντας χαρακτηριστικά «οι κουμπάροι της Κυβέρνησης δεν πήραν άδεια, οι κουμπάροι της ΝΔ πήραν άδεια, ο Μαρινάκης είναι κουμπάρος της Μπακογιάννη», ενώ ο Βασίλης Λεβέντης τάχθηκε υπέρ της λύσης να μείνουν ανοιχτοί όλοι οι υφιστάμενοι τηλεοπτικοί σταθμοί, πληρώνοντας τον μ.ο. του τιμήματος που έδωσαν οι τέσσερις υπεθεματιστές.
Το σχόλιο που προκάλεσε αντιδράσεις
Ενώ όλοι αναμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, έγκριτοι συνταγματολόγοι κάνουν λόγο για σωρεία παρατυπιών που καθιστούν παράνομο τον διαγωνισμό, ενώ νομικοί σύμβουλοι του Δημοσίου λένε ότι όλα έγιναν νόμιμα.
Σε εκδήλωση που οργανώθηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι υπάρχουν δύο κομβικά ζητήματα νομιμότητας που αφορούν την παράκαμψη του ΕΣΡ και την, όπως ανέφερε «τεχνητή στένωση» του αριθμού των αδειών σε μόλις 4 που παραβιάζουν, όπως είπε, το Ευρωπαϊκή Δίκαιο και την Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Στην ίδια εκδήλωση ο Συνταγματολόγος και νομικός παραστάτης του Δημοσίου στον διαγωνισμό για τις άδειες, Γιάννης Δρόσος, είπε ότι όλα τα στάδια του διαγωνισμού καλύπτονται από πλήρη νομιμότητα και διαφάνεια.
Ένταση και αντιδράσεις από το ακροατήριο προκάλεσε σχόλιο του κ. Δρόσου, σε απάντηση δηκτικού σχολίου από παριστάμενο Καθηγητή Νομικής. Ο κ. Δρόσος είπε «δεν αισθάνομαι μόνος. Θα απαντήσω με τον δικό μου τρόπο ειρωνίας. Έχω 255 εκατομμύρια λόγους να είμαι χαρούμενος και είμαι».
Η φράση του αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις από μερίδα του ακροατηρίου, που του φώναξε «ντροπή», «υπάρχουν και 2000 οικογένειες εργαζομένων που απολύονται», «τόσο κοστολογείτε 2000 οικογένειες».
Με τις απόψεις Βενιζέλου συντάχθηκε ο τρίτος ομιλητής της εκδήλωσης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος τόνισε ότι «η αρμοδιότητα παραχώρησης τηλεοπτικών αδειών ανήκει αποκλειστικά στο ΕΣΡ, όπως έχει παραδεχθεί και το ΣτΕ σε αποφάσεις του – σε περιφερειακές υποθέσεις – την τελευταία διετία», σημειώνοντας με έμφαση ότι «δεν μπορεί να υπάρξει λειτουργική υποκατάσταση του ΕΡΣ».
Εν τω μεταξύ, για τέταρτη ημέρα, στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, εκπρόσωποι διεκδικητών βλέπουν υλικό που κατέγραψε το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης στην διάρκεια της δημοπρασίας, αναζητώντας στοιχεία που να καταδεικνύουν ανισότητες στην μεταχείριση υποψηφίων για τις άδειες.