Τι αναφέρει το πόρισμα για την Attica Bank
Σε ειδική αίθουσα στη Βουλή φυλάσσεται από το βράδυ της Πέμπτης το πόρισμα για την Attica Bank, μετά τον έλεγχο στην τράπεζα από κλιμάκιο της ΤτΕ και του Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ.
Στο περίπου 150 σελίδων πόρισμα, που έχει παραδοθεί στην αγγλική γλώσσα, έχουν «πρόσβαση» μόνο τα μέλη του Κοινοβουλίου και αποκλειστικά για ανάγνωση του, δίχως να μπορούν να φωτοτυπήσουν τις σελίδες του.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, καταγράφονται 36 παρατηρήσεις κακής τραπεζικής πρακτικής, με πιο σημαντικές: τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού και την αύξηση του κόστους με υπερβολικές πληρωμές συμβούλων της τράπεζας.
Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα "Έθνος" το πόρισμα περιλαμβάνει σωρεία παραλείψεων και παρατυπιών στη λειτουργία της τράπεζας, και ειδικότερα στους τομείς της διοίκησης, της διοίκησης πιστωτικού κινδύνου και στο μηχανογραφικό σύστημα.
Στα ευρήματα καταγράφεται, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την εφημερίδα, παρατυπία στην τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, λόγω χρήσης κεφαλαίων ύψους 57,35 εκ. ευρώ, που αποτελούσαν προϊόν αυτοχρηματοδότησης (δανεισμός ιδίων κεφαλαίων).
Με αιχμή το υψηλό επίπεδο, 57%, στο οποίο βρίσκεται ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο μικροσκόπιο βρίσκεται και το δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας.
Τα δάνεια Καλογρίτσα
Από το πόρισμα επιβεβαιώνεται η δανειοδότηση των επιχειρήσεων Καλογρίτσα, με 50,5 εκ. ευρώ το 2015 (με 3 δάνεια) και με 22 εκ. ευρώ το 2016.
Όπως σημειώνεται, φαίνεται να ακολουθείται η μέθοδος του «roll over», αυξάνοντας από 10 σε 50 εκ. ευρώ το ποσό του επαναδανεισμού στην οικογένεια Καλογρίτσα, πάντα με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Στο πόρισμα αναφέρεται ότι ο έλεγχος αφορά και την μη επαρκή εξέταση των κινδύνων από την μεταβίβαση τέτοιων ποσών.
Σύμφωνα, με το Έθνος, στο πόρισμα διαπιστώνεται ότι πολλά από τα συνολικά δάνεια που έχει χορηγήσει η τράπεζα, είναι χωρίς νομική κάλυψη και ουσιαστικές εξασφαλίσεις. Τα κριτήρια χορήγησης των δανείων, όπως και ο μηχανισμός παρακολούθησης τους, αναφέρονται ως διάτρητα.
Αποτέλεσμα των σημαντικών αδυναμιών στο μηχανογραφικό σύστημα της τράπεζας, ήταν η παράλειψη από των υπολογισμό "κόκκινων" δανείων ύψους 72 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είχαν δοθεί σε 555 δανειολήπτες.
«Τρύπα» και στην Attica Finance
Ταυτόχρονα οι ελεγκτές, σύμφωνα με την Καθημερινή, έχουν εντοπίσει ύποπτες διαδρομές χρημάτων και δανείων, έως 20 εκατομμυρίων ευρώ, και στην Attica Finance. Στα ευρήματα περιλαμβάνονται και η έκδοση εγγυητικών, χωρίς την είσπραξη των προμηθειών, αλλά και η κατοχή πλαστού πτυχίου από τον πρώην οικονομικό διευθυντή της τράπεζα.