LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 16 Σεπτεμβρίου 2016 14:00

Χωρίς συμφωνία έφυγαν οι δανειστές

Μπλόκο στον ακατάσχετο λογαριασμό. Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τηλεδιασκέψεις για υπερταμείο, αδήλωτα εισοδήματα, ηλεκτρονικές πληρωμές

Τσακαλώτος - Τρόικα - διαπραγματεύσεις

Πολύ πιθανό ενδεχόμενο να μην προχωρήσει τελικώς το σχέδιο για καθιέρωση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού άφησε κορυφαία πηγή του οικονομικού επιτελείου, λίγο μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, οι οποίοι φεύγουν από την Αθήνα χωρίς κάποια ουσιαστική συμφωνία στις εκκρεμότητες με την Αθήνα για την υποδόση των 2,8 δις.

Το συμπέρασμα από την ολοκλήρωση αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είναι σε θετική κατεύθυνση, με κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου  να δηλώνει χαρακτηριστικά «σήμερα είμαι πολύ πιο ευχαριστημένος απ’ ό,τι ήμουν τη Δευτέρα καθώς αμβλύνθηκαν αρκετές ανησυχίες και υπάρχει μεγάλη πρόοδος».

Οι δανειστές φεύγουν σήμερα πλην ΔΝΤ, αφήνοντας ανοικτά λίγα θέματα στα προαπαιτούμενα τα οποία θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο.

Σε ότι αφορά το νέο υπερ-ταμείο ιδιωτικοποίησεων, στην Κυβέρνηση θεωρούν ότι το όλο ζήτημα θα κλείσει τις επόμενες ημέρες, μέσω τηλεδιασκέψεων.

Η κυβέρνηση προτίθεται την επόμενη εβδομάδα να προχωρήσει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες με έναν εφαρμοστικό νόμο, ενώ κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ θεωρεί ρεαλιστικά τα χρονικά ορόσημα της 29ης Σεπτεμβρίου, οπότε συνεδριάζει το EwG, και της 10ης Οκτωβρίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup για την έγκριση της υποδόσης, στη βάση υλοποίησης των προαπαιτούμενων.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη που έχουν άριστη γνώση της πορείας της διαπραγμάτευσης, προκύπτει «μεγάλη πρόοδος σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές», σε αντιδιαστολή με το νομοσχέδιο για την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, όπου φαίνεται όπως υπάρχει σειρά τεχνικής φύσεως θεμάτων, με τις δύο πλευρές πάντως να δηλώνουν ότι δεν τις χωρίζει μεγάλη απόσταση.

Το βασικότερο «πλήγμα» για την Αθήνα πάντως, επήλθε όπως όλα δείχνουν στο ζήτημα του ακατάσχετου λογαριασμού, που περιλαμβάνεται στην ρύθμιση για το πλαστικό χρήμα. Οι δανειστές επιμένουν στις αντιρρήσεις τους, ενώ το οικονομικό επιτελείο αναζητά μεγαλύτερα κίνητρα, ώστε να αυξηθεί η χρήση πλαστικού χρήματος και η συνεπακόλουθη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ.

Εν τω μεταξύ, παρά τις ενστάσεις, που σύμφωνα με πληροφορίες διατύπωσαν οι δανειστές, ζητώντας να μην εφαρμοστούν οι διατάξεις που αφορούν τις απολύσεις εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά σχολεία, ο Νίκος Φίλης, σε ανακοίνωση του σημειώνει ότι «οι ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και για τα άλλα θέματα των ιδιωτικών σχολείων είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστούν κανονικά».

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ «τις επόμενες ημέρες και πριν την συνεδρίαση του EWG θα έχουν «τακτοποιηθεί» τα προαπαιτούμενα, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου για την εκταμίευση της υποδόσης».

Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν πως υπήρξε μεγάλη πρόοδος σε όλα τα θέματα με τους εκπροσώπους των θεσμών ενώ σημειώνουν ότι απομένουν ακόμη μερικά τεχνικά ζητήματα που αφορούν στο Ταμείο, την εθελούσια αποκάλυψη κεφαλαίων και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τα οποία και θα επιλυθούν τις επόμενες ημέρες

Τέλος, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές «στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ μέσω κινήτρων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό θα εξετασθεί και το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Formula 1: Ο Φερστάπεν κατέκτησε την pole position στη Βρετανία19:57Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή19:42Αριζόνα: Συγκινητική διάσωση 5χρονου στην έρημο – Τον εντόπισε αστυνομικός σκύλος μυρίζοντας τις κάλτσες του (βίντεο)19:26Ζέττα Μακρή στον ΑΝΤ1: Τον γνώριζα προσωπικά, είμαι εξαιρετικά φορτισμένη και ήταν μία απόφαση δύσκολη για εμένα (βίντεο)19:09Κρίσιμη συνάντηση Γεραπετρίτη - Χαφτάρ στη Βεγγάζη την Κυριακή18:54Εργασιακό Νομοσχέδιο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, σε 16 απαντήσεις18:38ΟΠΕΚΕΠΕ - Μπαμπασίδης στον ΑΝΤ1: Τι είπε για τους επίμαχους διαλόγους και τα ΑΦΜ (βίντεο)18:22Φορολογικές δηλώσεις: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή τους18:06Φωτιά στο Ηράκλειο: Σηκώθηκαν και ελικόπτερα17:51Πανικός σε αεροσκάφος: Λάθος συναγερμός έκανε επιβάτες να πηδήξουν από το φτερό και να τραυματιστούν (βίντεο)17:35Τρίπολη: 50χρονος έκανε άσεμνη βιντεοκλήση με ανήλικη – Συνελήφθη για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας 17:19Αγγλία: Ο Τόμας Πάρτεϊ κατηγορείται για πέντε βιασμούς17:03Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή σε αρκετές περιοχές της χώρας16:49Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:32Χατζηδάκης: Tα έξι βήματα που ενίσχυσαν τη διεθνή θέση της χώρας16:15Black Sabbath: Επιστρέφουν στο Μπέρμιγχαμ για την αποχαιρετιστήρια συναυλία τους16:01Αθηνών - Κορίνθου: Καραμπόλα 5 οχημάτων με τραυματίες15:48Φωτιά στη Βοιωτία15:34Ερντογάν: Δεν έχει νόημα η ανησυχία της Ελλάδας για τα F-35 που θέλουμε να αποκτήσουμε15:20Σπαραγμός στη κηδεία του Ντιόγκο Ζότα: "Λύγισε" η σύζυγος του ποδοσφαιριστή πάνω από το φέρετρο (εικόνες)15:07
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο