LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 16 Σεπτεμβρίου 2016 14:00

Χωρίς συμφωνία έφυγαν οι δανειστές

Μπλόκο στον ακατάσχετο λογαριασμό. Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τηλεδιασκέψεις για υπερταμείο, αδήλωτα εισοδήματα, ηλεκτρονικές πληρωμές

Τσακαλώτος - Τρόικα - διαπραγματεύσεις

Πολύ πιθανό ενδεχόμενο να μην προχωρήσει τελικώς το σχέδιο για καθιέρωση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού άφησε κορυφαία πηγή του οικονομικού επιτελείου, λίγο μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, οι οποίοι φεύγουν από την Αθήνα χωρίς κάποια ουσιαστική συμφωνία στις εκκρεμότητες με την Αθήνα για την υποδόση των 2,8 δις.

Το συμπέρασμα από την ολοκλήρωση αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είναι σε θετική κατεύθυνση, με κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου  να δηλώνει χαρακτηριστικά «σήμερα είμαι πολύ πιο ευχαριστημένος απ’ ό,τι ήμουν τη Δευτέρα καθώς αμβλύνθηκαν αρκετές ανησυχίες και υπάρχει μεγάλη πρόοδος».

Οι δανειστές φεύγουν σήμερα πλην ΔΝΤ, αφήνοντας ανοικτά λίγα θέματα στα προαπαιτούμενα τα οποία θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο.

Σε ότι αφορά το νέο υπερ-ταμείο ιδιωτικοποίησεων, στην Κυβέρνηση θεωρούν ότι το όλο ζήτημα θα κλείσει τις επόμενες ημέρες, μέσω τηλεδιασκέψεων.

Η κυβέρνηση προτίθεται την επόμενη εβδομάδα να προχωρήσει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες με έναν εφαρμοστικό νόμο, ενώ κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ θεωρεί ρεαλιστικά τα χρονικά ορόσημα της 29ης Σεπτεμβρίου, οπότε συνεδριάζει το EwG, και της 10ης Οκτωβρίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup για την έγκριση της υποδόσης, στη βάση υλοποίησης των προαπαιτούμενων.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη που έχουν άριστη γνώση της πορείας της διαπραγμάτευσης, προκύπτει «μεγάλη πρόοδος σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές», σε αντιδιαστολή με το νομοσχέδιο για την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, όπου φαίνεται όπως υπάρχει σειρά τεχνικής φύσεως θεμάτων, με τις δύο πλευρές πάντως να δηλώνουν ότι δεν τις χωρίζει μεγάλη απόσταση.

Το βασικότερο «πλήγμα» για την Αθήνα πάντως, επήλθε όπως όλα δείχνουν στο ζήτημα του ακατάσχετου λογαριασμού, που περιλαμβάνεται στην ρύθμιση για το πλαστικό χρήμα. Οι δανειστές επιμένουν στις αντιρρήσεις τους, ενώ το οικονομικό επιτελείο αναζητά μεγαλύτερα κίνητρα, ώστε να αυξηθεί η χρήση πλαστικού χρήματος και η συνεπακόλουθη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ.

Εν τω μεταξύ, παρά τις ενστάσεις, που σύμφωνα με πληροφορίες διατύπωσαν οι δανειστές, ζητώντας να μην εφαρμοστούν οι διατάξεις που αφορούν τις απολύσεις εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά σχολεία, ο Νίκος Φίλης, σε ανακοίνωση του σημειώνει ότι «οι ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και για τα άλλα θέματα των ιδιωτικών σχολείων είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστούν κανονικά».

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ «τις επόμενες ημέρες και πριν την συνεδρίαση του EWG θα έχουν «τακτοποιηθεί» τα προαπαιτούμενα, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου για την εκταμίευση της υποδόσης».

Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν πως υπήρξε μεγάλη πρόοδος σε όλα τα θέματα με τους εκπροσώπους των θεσμών ενώ σημειώνουν ότι απομένουν ακόμη μερικά τεχνικά ζητήματα που αφορούν στο Ταμείο, την εθελούσια αποκάλυψη κεφαλαίων και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τα οποία και θα επιλυθούν τις επόμενες ημέρες

Τέλος, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές «στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ μέσω κινήτρων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό θα εξετασθεί και το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μπλόκα Αγροτών: Σταδιακή άρση από σήμερα των αποκλεισμών, ενόψει της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό06:50ΑΑΔΕ: Τα 25 σημαντικότερα έργα του 202506:36ΣΑΤΑ: 48ωρη απεργία αποφάσισαν τα ταξί στην Αττική06:22Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή06:08Πέθανε ο ηθοποιός Χρήστος Πολίτης - Ο γνωστός "Γιάγκος Δράκος" της σειράς Λάμψη00:00Παναθηναϊκός – Βίρτους Μπολόνια: Νίκη για τους "πράσινους" στη Euroleague23:56Λαμία: Σταδιακή άρση των αποκλεισμών από τους αγρότες ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό23:46Missing alert για την εξαφάνιση 16χρονης23:36ΗΠΑ: Η απελευθέρωση κρατουμένων στη Βενεζουέλα είναι ένα παράδειγμα της επιρροής του Τραμπ23:26Missing alert για την εξαφάνιση ανήλικης23:12Σύνταξη πριν τα 62 χρόνια - Ποιοι έχουν το δικαίωμα;22:58Αγρίνιο: Άνδρας επιτέθηκε στον Δήμαρχο και δάγκωσε υπάλληλο22:44Χαλκιδική: 61χρονος μαχαίρωσε τον 52χρονο συμπέθερό του22:30Τέμπη: Συνεχίζεται αύριο η δίκη για το βιντεοληπτικό υλικό της εμπορικής αμαξοστοιχίας22:16Θεσσαλονίκη: Εξακολουθεί ο 48ωρος αποκλεισμός στα τελωνεία Προμαχώνα, Εξοχής, Ευζώνων και Νίκης22:02Ισχυροί άνεμοι κρατούν δεμένα τα πλοία στα περισσότερα λιμάνια21:48Πάτρα: Στο εισαγγελέα 26χρονος κατηγορούμενος για τον θάνατο 30χρονου έπειτα από ξυλοδαρμό σε κέντρο διασκέδασης21:34Κύπρος: "Κακόβουλο και προϊόν μοντάζ" βίντεο περί χρηματισμού του Χριστοδουλίδη, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος21:20Στερεά Ελλάδα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών21:06Γιώργος Παπαδάκης - Το τελευταίο αντίο στον πατριάρχη της τηλεόρασης20:52
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο