Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει επιστροφή στις αγορές
Η Ελλάδα σχεδιάζει να εκδώσει ένα ή δύο μικρά ομόλογα, αφού ενταχθεί το χρέος της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σκοπεύοντας να τεστάρει την αντίδραση των αγορών και να στείλει ένα μήνυμα στους επενδυτές ότι η χτυπημένη από την κρίση χώρα αρχίζει να στέκεται ξανά στα πόδια της, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Επικαλούμενο αξιωματούχους που γνωρίζουν το ζήτημα, το Reuters αναφέρει ότι τα μέλη της Κυβέρνησης ήταν διχασμένα ως προς τη χρονική στιγμή των εκδόσεων, που θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές μετά το 2014.
«Θα μπορούσαν να είναι μια ή δύο μικρές εκδόσεις για να δοκιμάσουμε το κλίμα και να λάβουμε μία τιμή», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών στο Reuters, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες. «Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την συμπερίληψη των ομολόγων μας στο QE και την πτώση των αποδόσεων που αναμένεται να ακολουθήσει», συμπλήρωσε.
Η Αθήνα πούλησε τριετή και πενταετή ομόλογα το 2014, αλλά οι τιμές τους “βούτηξαν” γρήγορα και διαπραγματεύονται ακόμα κάτω από την ονομαστική τους αξία. Η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων κυμαίνεται λίγο πάνω από το 8%, αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα του 19% που έφτασαν στα μέσα του 2015. Ωστόσο, παραμένει αρκετά πάνω από το επιτόκιο του 6% με το οποίο πουλήθηκε το χρέος το 2014.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν η ΕΚΤ αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, η Αθήνα πρέπει να ολοκληρώσει την δεύτερη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, η οποία αναμένεται να αρχίσει τον Οκτώβριο και περιλαμβάνει δύσκολες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά. Από την πλευρά τους οι δανειστές έχουν δεσμευτεί πως εν συνεχεία ο ESM θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Το Δημόσιο άντλησε 1,3 δις ευρώ από τρίμηνα έντοκα
Το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα το ελληνικό δημόσιο κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας με επιτόκιο 2,70% αμετάβλητο συγκριτικά με την προηγούμενη δημοπρασία εντόκων γραμματίων αντίστοιχης διάρκειας.
Το ύψος των προσφορών υπερκάλυψε κατά 1,30 φορές το αρχικώς δημοπρατούμενο ποσό των 1 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.