LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΕπιχειρήσειςΔημοσίευση: 01 Σεπτεμβρίου 2016 06:00 | Ανανέωση: 01 Σεπτεμβρίου 2016 15:34

Στην τελική ευθεία η δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών

Προς λήξη του μαραθώνιου πλειστηριασμού, εν μέσω πληθώρας ενστάσεων και για συγκεκριμένους διεκδικητές. «Μαύρο» σε κανάλια προαναγγέλει η Κυβέρνηση.

Δημοπρασία - τηλεοπτικές άδειες - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης

Στην τελική ευθεία έχει μπει, τουλάχιστον βάσει του αρχικού σχεδιασμού και των εκτιμήσεων, η δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών και είναι ζήτημα ωρών πλέον η λήξη αυτού του – με όρους reality - μαραθώνιου πλειστηριασμού, ως επιστέγασμα μιας διαγωνιστικής διαδικασίας που καταγγέλλεται από την αντιπολίτευση και έγκριτους νομικούς ως αντισυνταγματική.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης κι Επικοινωνίας, εν αναμονή του «λευκού καπνού» και της επίσημης ανακοίνωσης της προσωρινής (μέχρι να ολοκληρωθεί ο επανέλεγχος των "πόθεν έσχες") ανακήρυξης των τεσσάρων διεκδικητών που εξασφάλισαν τις αντίστοιχες άδειες και του συνολικού ή του κατά άδεια τιμήματος.

Η «αυλαία» της δημοπρασίας που ξεπέρασε ήδη τις 52 ώρες και η ανακήρυξη των τεσσάρων κατόχων των αδειών με χρονική ισχύ διάρκειας 10 χρόνων, πέφτει εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων της πλειονότητας των υποψηφίων, μεταξύ των οποίων ο ΑΝΤ1, για την συμμετοχή στην διαδικασία συγκεκριμένων διεκδικητών.

Δημοπρασία - τηλεοπτικές άδειες - ασφαλιστικά μέτρα - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

Εναντίον τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν υποβάλλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας σωρεία αιτήσεων λήψης ασφαλιστικών μέτρων, η κοινοποίηση των οποίων διά θυροκολλήσεως στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης κι Επικοινωνίας, έγινε «βροχηδόν» την Τετάρτη κι αποτέλεσε το μόνο στοιχείο «κινητικότητας» στο κτήριο όπου απομονώθηκαν από το πρωί της Τρίτης οι οκτώ υποψήφιοι για τις μόλις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας.

Την «απραξία» των τηλεοπτικών συνεργείων, των δημοσιογράφων και όλων όσοι βρίσκονται διαρκώς εκτός του κτηρίου της ΓΓΕΕ, αλλά και των περίπου 300 αστυνομικών που σε 24ώρη βάση εκτελούν υπηρεσία εντός και εκτός αυτού, «τάραξε» το βράδυ της Τετάρτης και ένα drone (!), που έκανε πτήσεις στο σημείο, αναγκάζοντας να επιστρατευτεί ακόμη και το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ στην προσπάθεια εντοπισμού του χειριστή του, ο οποίος προκάλεσε «πανικό» στους υπεύθυνους Ασφάλειας, αλλά και στους αρμόδιους για την διασφάλιση του απορρήτου και του αδιάβλητου της διαδικασίας.

Δημοπρασία - τηλεοπτικές άδειες - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης

Η τελευταία «επίσημη» ενημέρωση για την εξέλιξη της δημοπρασίας ήταν το βράδυ της Τρίτης, οπότε κυβερνητικοί κύκλοι δήλωναν στο ΑΠΕ ότι όλα κυλούσαν ομαλώς διαψεύδοντας παραλλήλως φήμες που αναπαράγονται στο διαδίκτυο δήθεν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης μίας, δυο ως και τριών αδειών, με τα άρθρα και τα σχόλια να αναφέρουν ως και ποιοι επιχειρηματίες είχαν εξασφαλίσει αυτές τις άδειες και με ποιο τίμημα.

Χιλιάδες απολύσεις "προαναγγέλλει" η κυβέρνηση

Το κλείσιμο, μέσα σε 90 ημέρες, των τηλεοπτικό σταθμών που δεν θα πάρουν άδεια προανήγγειλε. την Τετάρτη, από το περιστύλιο της Βουλής η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ουσιαστικά «ανακοινώνοντας πρώιμα» και απολύσεις προσωπικού από τυχόν υφιστάμενα κανάλια  που δεν έχουν άδεια εθνικής εμβέλειας.

Στο θέμα των απολύσεων αναφέρθηκε και η ΕΣΗΕΑ, η οποία σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι οι εξελίξεις οδηγούν «σε τρίτο κύκλο ανεργίας για δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς, που είναι τα άμεσα θύματα της πολιτικής δημοπρασίας, όπως ομολογεί και η ίδια η κυβέρνηση με τον non paper, που διακίνησε και στο οποίο μιλάει για 1.000 ακόμη απολύσεις».

Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ, τονίζει ακόμα ότι «η Κυβέρνηση προσποιείται ότι αντιμετωπίζει τη διαπλοκή, με όρους ενός κακοστημένου ριάλιτι», τονίζοντας ότι «με άλλοθι την τακτοποίηση ενός τηλεοπτικού τοπίου 27ετούς ανομίας, βγάζει τώρα στο σφυρί το δικαίωμα ενημέρωσης της κοινής γνώμης, που το παραδίδει σε όποιον πληρώσει τα περισσότερα».

Στις έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, την αγορά, καθηγητές πανεπιστημίου και έγκριτους νομικούς, αναφορικά με τους όρους αδειοδότησης μόλις τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, που κρίνονται αντισυνταγματικοί και διάτρητοι, προστίθεται η φωνή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και συνταγματολόγου Κώστα Χρυσόγονου, ο οποίος δεν υπερασπίστηκε την νομιμότητα του διαγωνισμού, αλλά είπε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφανθεί γι΄ αυτήν, σημειώνοντας με έμφαση ότι υπάρχουν σημαντικά κενά στην νομοθεσία, που επιτρέπουν στο οργανωμένο έγκλημα να αποκτήσει πρόσβαση σε μέσα ενημέρωσης.

Δημοπρασία - τηλεοπτικές άδειες - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης

Κόντρα στην Βουλή για τον Καλογρίτσα

Ένταση επικράτησε την Τετάρτη στην Βουλή μεταξύ του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Σταμάτη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου, σχετικά με την συμμετοχή Καλογρίτσα στο διαγωνισμό.

Για λογαριασμό της Νέα Δημοκρατίας, ο κ. Σταμάτης ζήτησε την άμεση κλήση στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά τη δανειοδότηση κομμάτων και επιχειρήσεων ΜΜΕ του επιχειρηματία Καλογρίτσα που μετέχει στην διαδικασία δημοπράτησης, ώστε να μάθουμε –όπως είπε- αν ισχύουν οι καταγγελίες εις βάρος του. Αναρωτήθηκε δε, πως είναι δυνατόν το κράτος να διαπραγματεύεται με έναν επιχειρηματία όταν υπάρχουν αυτές οι σοβαρές καταγγελίες σε βάρος του.

Η ΝΔ υπερασπίζεται το παλιό καθεστώς, ισχυρίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο της επιτροπής Σωκράτη Φάμελλο να απορρίπτει επί της ουσίας το αίτημα του βουλευτή, ισχυριζόμενος ότι τη ΝΔ την ενοχλεί που διεξάγεται για πρώτη φορά διαγωνισμός.

«Όλα όσα λέγονται περί πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι παραμύθια. Ξαναμοίρασμα της πίτας γίνεται», δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος


Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, στάθηκε ιδιαίτερα στα ποιοτικά κριτήρια, τα οποία λείπουν από την τρέχουσα, καταγγελλόμενη ως παράνομη και αντισυνταγματική, διαδικασία, λέγοντας ότι «σε όλες τις χώρες υπάρχουν ποιοτικά κριτήρια, και όχι μόνο οι βαλίτσες με τα χρήματα, Τα κριτήρια αυτά ελέγχονται από ένα δυνατό ΕΣΡ. Αν το ζήτημα είναι μόνο τα λεφτά γιατί δεν δίνουν δέκα άδειες; Η διαδικασία μπάζει από παντού».

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε ότι «όσοι έχουν κύρια δραστηριότητα τα δημόσια έργα και τις προμήθειες του Δημοσίου δεν πρέπει να κατέχουν τηλεοπτικό σταθμό».

Κυβερνητικών παλινωδιών συνέχεια για τις θεματικές άδειες

Ενώ η στηριγμένη σε σαθρά επιχειρήματα χορήγηση μόλις τεσσάρων αδειών εθνικής εμβέλειας και η κατ΄ ευφημισμόν αδιάβλητη δημοπρασία είναι σε εξέλιξη, συντηρούνται οι παλινωδίες των κυβερνητικών αξιωματούχων αναφορικά με την δημοπράτηση ή μη άλλων αδειών εθνικής εμβέλειας, θεματικού αυτήν την φορά περιεχομένου. Παρά τα όσα διαμήνυε το Μαξίμου μέχρι πρότινος ότι αυτό θα είναι το επόμενο βήμα, ο Γεν. Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος είπε ότι η προτεραιότητα της Κυβέρνησης έχει αλλάξει.

Δημοπρασία - τηλεοπτικές άδειες - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης

"Αυτήν την στιγμή έχουμε πολύ πιο σοβαρά θέματα, δεν μπορεί όλα τα περιφερειακά μέσα να φυτοζωοούν επειδή δεν τα χρηματοδοτούν οι τράπεζες (…) είναι πιο σημαντικό αυτήν την στιγμή να μιλήσουμε για αδειοδότηση περιφερειακών σταθμών, παρά των θεματικών, αυτό θα προκύψει μόνο αν αλλάξουν τα δεδομένα της αγοράς και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να δικαιολογεί την προκήρυξη των θεματικών αδειών" είπε ο κ. Κρέτσος στην ΕΡΤ.

«Θα καταπέσει στο ΣτΕ ο αντισυνταγματικός διαγωνισμός», λένε έγκριτοι νομικοί

Παράλληλα με την πολιτική διαμάχη που μαίνεται για το θέμα των αδειών, συνεχίζεται η νομική μάχη για την αντισυνταγματικότητα του διαγωνισμού για τις τέσσερις άδειες.

Δημοπρασία - τηλεοπτικές άδειες - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης

Καθηγητές Πανεπιστημίου επισημαίνουν ότι υπάρχει πλειάδα λόγων για την οποία η διαδικασία θα ακυρωθεί ως παράνομη από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που έχει ορίσει να συζητήσει την ουσία των προσφυγών των υποψηφίων αφού εκδοθούν τα οριστικά αποτελέσματα του διαγωνισμού. Βασικότερες ο πλήρης παραγκωνισμός της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής, ήτοι του ΕΣΡ και η μη αξιοποίηση του των δυνατοτήτων του τηλεοπτικού φάσματος.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΧατζηδάκης για εκκρεμείς συντάξεις: 20 λογισμικά από Μάρτιο - Το Ασφαλιστικό είναι “κουρελού”Χθες 10:03 | Ειδήσεις

Τι είπε στον ΑΝΤ1 για την αύξηση του κατώτατου μισθού, τις προσλήψεις στον ΕΦΚΑ, τα μέτρα υπέρ των ΑΜΕΑ, την αναμονή 1.127 υποθέσεων στο Πειθαρχικό και τους συνδικαλιστές.

Συντάξεις Ιανουαρίου: νωρίτερα η καταβολή τουςΧθες 15:36 | Ειδήσεις

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες πίστωσης των συντάξεων, λόγω και των Εορτών, ανάλογα με το Ταμείο κάθε ασφαλισμένου. Πότε θα καταβληθούν οι επικουρικές.

ΕΦΚΑ - ΟΑΕΔ: Οι πληρωμές έως 10 ΔεκεμβρίουΧθες 20:39 | Ειδήσεις

Σχεδόν 160 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν στο πλαίσιο των πληρωμών που θα πραγματοποιηθούν από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ.

e-ΕΦΚΑ: 700 νέες προσλήψεις και ριζική αλλαγή του οργανογράμματοςΧθες 09:20 | Ειδήσεις

Στόχος είναι η αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών που παρατηρήθηκαν και η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΚΙΝΑΛ: Ανδρουλάκης - Παπανδρέου στον δεύτερο γύρο01:10ΚΙΝΑΛ - Ανδρουλάκης: το ΠΑΣΟΚ απόψε “επιστρέφει”00:49Τανιμανίδης - Μπόμπα: Στιγμές ευτυχίας με τις δίδυμες κόρες τους 23:59Το Καστελλόριζο απέκτησε ποδοσφαιρική ομάδα (εικόνες)23:49Επέτειος Γρηγορόπουλου: Μέτρα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις 23:38Τηγανιά κοτόπουλο με μανιτάρια και τρούφα από τον Πέτρο Συρίγο 23:25“Άγριες Μέλισσες”: νέα επεισόδια με παγίδες και … “εκρήξεις” (εικόνες)23:11Formula 1: Ο Χάμιλτον νικητής στην Σαουδική Αραβία 22:58Ενδοοικογενειακή βία: ξυλοκόπησε την γυναίκα του στη μέση του δρόμου22:44Δικηγόροι - Εκλογές: Ελάχιστη συμμετοχή στον ΔΣΑ, νέοι Πρόεδροι σε 9 Συλλόγους22:31Κολοσσός - Ηρακλής: άνετη νίκη για τους Ροδίτες22:17Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Πρωτιά Ανδρουλάκη - Μάχη για την δεύτερη θέση22:04Άρης - Αστέρας: Νίκη με Γκάμα για τους “κιτρινόμαυρους”21:52ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Η Ένωση πήρε το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ21:38Θεσσαλονίκη: Αντιεμβολιαστές έστησαν σκηνές έξω από το δημαρχείο (εικόνες)21:25Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Η ώρα των αποτελεσμάτων21:12Self test: ένα δωρεάν για όλους από την Δευτέρα20:59ΕΦΚΑ - ΟΑΕΔ: Οι πληρωμές έως 10 Δεκεμβρίου 20:46Πέθανε ο Στέφαν Γέλοβατς 20:32Τροχαίο στο Λουτράκι: κάηκε οδηγός σε αυτοκίνητο (εικόνες)20:19
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο