LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΕπιχειρήσειςΔημοσίευση: 30 Αυγούστου 2016 09:25 | Ανανέωση: 30 Αυγούστου 2016 18:57

Σε εξέλιξη η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες

Ο ένας μετά τον άλλον μετέβησαν στην ΓΓ Ενημέρωσης οι διεκδικητές. Οκτώ τελικώς οι μνηστήρες. Δεκτή, αν και "παράνομη" η εγγυητική του Καλογρίτσα.

Στούντιο - control rooms - κάμερες - κοντρόλ - οθόνες

Με τις ομάδες των τελικώς οκτώ υποψηφίων να εισέρχονται η μία μετά την άλλη στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης κι Επικοινωνίας ξεκίνησε η διαδικασία της δημοπρασίας για τις μόλις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας.

Ο πλειστηριασμός θα γίνει υπό το βάρος των καταγγελιών της αντιπολίτευσης για αδιαφανή και αντισυνταγματική διαδικασία, τις αναπάντητες καταγγελίες του Πάνου Καμμένου για μαύρα ταμεία και πιέσεις απο συγκεκριμένο υποψψήφιο προκειμένου να ευνοηθεί στον διαγωνισμό και τις ενστάσεις των συμμετεχόντων για το ηλεκτρονικό σύστημα που δεν φέρει διεθνή πιστοποίηση, όπως θα έπρεπε βάσει των όρων της προκήρυξης.

"Σκιά" απο την αποδοχή της εγγυητικής Καλογρίτσα

Πέραν αυτών, σκιά στην διαδικασία ρίχνει και η - παρά τις οξύτατες αντιδράσεις των υπολοίπων διεκδικητών - αποδοχή της εγγυητικής επιστολής του επιχειρηματία Καλογρίτσα, παρά το γεγονός ότι αυτή κατατέθηκε 40 λεπτά μετά απο το τέλος της σχετικής προθεσμίαςκαι παραβλέποντας τα μέλη της Επιροπής τις ενστάσεις έγκριτων νομικών ότι εγείρονται σαφή ζητήματα ισονομίας και νομιμότητας, γι αυτό και θα έπρεπε ο συγκεκριμένος υποψήφιος να τεθεί εκτός διαγωνισμού, όπως τέθηκε ο επιχειρηματίας Βρυώνης του τηλεοπτικού σταθμού "Ε", ο οποίος εμφάνισε εγγυητική επιστολή απο τράπεζα του Χονγκ Κονγκ με την οποία δεσμευόταν το ποσό για 36 ημέρες αντί για 365 όπως ορίζει η προκήρυξη του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με απόφαση του ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου, oι εγγυητικές επιστολές των ΑΝΤ1, ΣΚΑΙ, STAR, ALPHA, DMI (συμφερόντων Σαββίδη), Τ.Π.Κ (συμφερόντων Καλογρίτσα), ITV (κυπριακών συμφερόντων) και ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ (συμφερόντων Μαρινάκη) «είναι αποδεκτές, καθόσον πληρούν όλες τις απαιτούμενες από τον νόμο και την προκήρυξη προϋποθέσεις».

Καλογρίτσας - Βρυώνης

Όπως είχε προκύψει απο κλήρωση που έγινε την Δευτέρα, πρώτοι μετέβησαν στην ΓΓΕΕ οι εκπρόσωποι του ΑΝΤ1 και ακολούθως κατά σειρά οι αντιπροσωπείες των υπόλοιπων διεκδικητών, επικεφαλής των οποίων είναι κατά περίπτωση επικεφαλής επιχειρηματικών ομίλων ή διευθύνοντες σύμβουλοι νυν τηλεοπτικών σταθμών που διεκδικούν μία απο τις μόλις τέσσερις άδειες.

Με την είσοδο τους στο κτήριο, οι αντιπροσωπείες μαθαίνουν σε ποιό δωμάτιο του κτηρίου θα "εγκλειστούν", καθώς η σχετική κλήρωση έχει γίνει ερήμην τους, απο στελέχη της ΓΓΕΕ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας οι συμμετέχοντες θα παραμείνουν σε αυτούς τους συγκεκριμένους χώρους και δεν θα επιτρέπεται η έξοδός τους παρά μόνο με συνοδεία και αποκλειστικώς για την χρήση τουαλέτας ή για την προμήθεια φαγητού απο τον μπουφέ, που με δαπάνη απο το παράβολο που έχουν πληρώσει οι διεκδικητές των αδειών, έχει στηθεί στον χώρο για όλους τους εμπλεκόμενους στην δημοπρασία (Μέλη Επιτροπής, υπαλλήλους ΓΓΕΕ, αστυνομικούς κτλ).

Με την είσοδο τους, τα μέλη των αντιπροσωπειών δεν πρέπει να έχουν επάνω τους ή παραδίδουν κινητά, tablet, lap top και όποια άλλη ηλεκτρονική συσκευή επικοινωνίας. Στο δωμάτιο κάθε υποωηφίου θα βρίσκεται μόνο ο υπολογιστής για πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα της δημοπρασίας και τα έντυπα για τις προσφορές και τις ενστάσεις.

ΓΓΕ - δημοπρασία - τηλεοπτικές άδειες - αφίξεις - διεκδικητές

Σκηνικό ...τηλεπαιχνιδιού στήνει η Κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση πάντως έχει στήσει …σκηνικό τηλεπαιχνιδιού στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία έχει μετατραπεί σε φρούριο γεμάτο κάμερες παρακολούθησης εντός και εκτός του χώρου. Το απόγευμα της Δευτέρας το κτήριο παραδόθηκε στην Ελληνική Αστυνομία.

Έγινε έλεγχος με σκύλους για εκρηκτικά στον χώρο και ακολούθως η Γραμματεία «σφραγίστηκε». Εντός του κτηρίου θα βρίσκονται 120 αστυνομικοί το 24ώρο, 30 ανά βάρδια, ενώ περιμετρικά της Γραμματείας θα βρίσκονται άλλοι 150 αστυνομικοί το 24ώρο από διάφορες υπηρεσίες.

Παράλληλα, με αυτές για το ηλεκτρονικό σύστημα που δεν φέρει διεθνή πιστοποίηση, μαίνονται και οι αντιδράσεις για τους όρους διεξαγωγής της δημοπρασίας, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να μείνουν κλειδωμένοι στο κτήριο για 50 ώρες ή περισσότερες και κάθε υποψήφιος να απομονωθεί από τους άλλους. Σφοδρές είναι οι επικρίσεις για τα 120 ράντσα του στρατού που διατίθενται για ξεκούραση, την ύπαρξη αστυνομικών σε ρόλο κλητήρων για την μεταφορά εγγράφων, αλλά και την πλήρη καταγραφή κάθε κίνησης επί 24ώρου βάσεως από κάμερες.

ΓΓΕ - δημοπρασία - τηλεοπτικές άδειες - αφίξεις - διεκδικητές

Σύγχυση από τις κυβερνητικές παλινωδίες

Μέχρι την τελευταία στιγμή πάντως, η Κυβέρνηση συνέχισε τις παλινωδίες, θολώνοντας ακόμη περισσότερο τα νερά και προκαλώντας την απόλυτη σύγχυση στους διεκδικητές των αδειών για το νέο τηλεοπτικό τοπίο. 

Αφού δήλωσε ότι θα κλείσουν εντός τριμήνου όσα κανάλια δεν πάρουν άδεια, η Όλγα Γεροβασίλη ακύρωσε, λίγες ώρες πριν από τον διαγωνισμό, τις δηλώσεις όλων των κυβερνητικών στελεχών ότι ακολουθεί η αδειοδότηση θεματικών σταθμών.

Όλγα Γεροβασίλη - κυβερνητική εκπρόσωπος - Γεροβασίλη

Μιλώντας στον Real FM, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος ανέφερε ότι "στη συζήτηση για τα θεματικά κανάλια εγώ δεν είπα ότι θα υπάρχουν ή δεν θα υπάρχουν. Δεν σας έχω απαντήσει καν σε αυτό το ερώτημα, γιατί ακριβώς δεν έχει ανοίξει τέτοια συζήτηση…", ενώ στην παρατήρηση του δημοσιογράφου "δεν ισχύει η δήλωση του Νίκου Παππά ότι θα προκηρυχθούν και θεματικές άδειες;", η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε "ακριβώς δεν είπε αυτό. Είπε ότι αργότερα θα δούμε. Εάν θα υπάρχουν θεματικές άδειες θα το συζητήσουμε", χωρίς να προσδιορίζει πότε είναι αυτό το "αργότερα".

Πώς θα γίνει η δημοπράτηση κάθε άδειας

Το μειωμένο κύρος της διαδικασίας αναδεικνύεται καθώς η δημοπρασία θα είναι ηλεκτρονική μόνο κατ΄ όνομα, αφού θα περιλαμβάνει και έγγραφες προσφορές.

Η δημοπράτηση της κάθε άδειας θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, η πενταμελής Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ θα αυξάνει το τίμημα κατά 500.000 ευρώ. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν τη νέα τιμή είτε να παραμείνουν αδρανείς (αποσυρόμενοι από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας και διατηρώντας την ευχέρεια να διεκδικήσουν την επόμενη). Στη συνέχεια η επιτροπή θα αυξάνει το τίμημα κατά «βήματα» (και κατά την κρίση της με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ) και η διαδικασία θα επαναληφθεί.

Στούντιο - control rooms - κάμερες - κοντρόλ - οθόνες

Μετά την αποχώρηση των υπολοίπων συμμετεχόντων, έχοντας απομείνει μόνο δύο, η δημοπράτηση της άδειας θα περάσει στη δεύτερη της φάση. Σε αυτήν, μόνο οι δύο εναπομείναντες υποψήφιοι, θα καταθέσουν την "τελική" τους προσφορά σε κλειστό φάκελο. Η Επιτροπή θα τους ανακοινώσει την σειρά των προσφορών βάσει του υψηλότερου τιμήματος - όχι το ποσό - και θα ζητήσει την τελική τους προσφορά, επίσης έγγραφη σε κλειστό φάκελο, με το υψηλότερο τίμημα μεταξύ αυτών των δύο να "κερδίζει" τελικώς την άδεια.

ΓΓΕ - δημοπρασία - τηλεοπτικές άδειες - αφίξεις - διεκδικητές

Διάτρητος και αντισυνταγματικός ο διαγωνισμός

Η εμπλοκή με τις εγγυητικές Καλογρίτσα και Βρυώνη αποτέλεσε ένα καίριο πλήγμα στον ούτως ή άλλως διάτρητο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες δυναμιτίζοντας περαιτέρω το εκρηκτικό κλίμα και προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων και από τον πολιτικό κόσμο. Σε δήλωση του, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράστασης, ο Ανδρέας Λοβέρδος τονίζει ότι «όλα είναι στον αέρα. Στήνεται ένα τριτοκοσμικό πανηγύρι εικόνας χωρίς ουσία. Όλοι συμφωνήσαμε τον Οκτώβριο του 2015, πως πρέπει να μπει μια τάξη. Η Κυβέρνηση όμως εννοούσε αυτό που ένας βουλευτής της ομολόγησε: Να στήσει τα δικά της «οχυρά», όπως ο ίδιος είπε, στο χώρο της ενημέρωσης. Τους έχουν όμως οι πολίτες πάρει χαμπάρι…»

Για «οργανωμένο έγκλημα σε βάρος της ελευθεροτυπίας» κάνει λόγο ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος τονίζει ότι «η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει τη δικής της διαπλοκή ελέγχοντας την ενημέρωση. Ακόμη και σ’ αυτή την κατάφωρα αντισυνταγματική διαδικασία, αλλάζει τους κανόνες κατά πως βολεύει τις σκοτεινές επιδιώξεις της: η εγγυητική επιστολή που κατατέθηκε εκπρόθεσμα και προσπαθούν να την κάνουν δεκτή, αποδεικνύει του λόγου το αληθές».

ΓΓΕ - δημοπρασία - τηλεοπτικές άδειες - αφίξεις - διεκδικητές

ΝΔ: θα ακυρώσουμε τον "νόμο Παππά'

Για διαγωνισμό παρωδία που θα ακυρώσει όταν αναλάβει την εξουσία κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία. "Η κυβέρνηση θέλει ολιγοπώλιο στους τηλεοπτικούς σταθμούς και μονοπώλιο ελέγχου των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταστήσει σαφές, ότι ο «νόμος Παππά», από εμάς θα καταργηθεί, γιατί θεωρούμε ότι είναι εκτός συνταγματικού πλαισίου, δεν αναγνωρίζεται. Για μας, αυτός ο πλειοδοτικός διαγωνισμός, είναι μια γκρίζα διαδικασία" τόνισε στον ΒΗΜΑ FM ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

AP - control room - οθόνες - στούντιο - τηλεόραση

"Υπάρχει μια προφανής πρόθεση της κυβέρνησης να εισβάλλει -για να μην πω τη βαρύτερη έκφραση, να ελέγξει απολύτως-, στον χώρο, για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της δικής της πολιτικής παρουσίας" τόνισε στον Αθήνα 98,4 ο Βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης.

"Η Ένωση Κεντρώων συμφωνεί με το να μπει τάξη στο άναρχο τηλεοπτικό πεδίο της χώρας και να θεσπιστούν κανόνες πλουραλισμού και διαφάνειας. Ωστόσο, η όλη διαδικασία, πρέπει να γίνει μέσω ΕΣΡ. Καλούμε, τον κ. Βούτση να προβεί σε άμεσες ενέργειες συγκρότησης νέου ΕΣΡ, ώστε η όλη διαδικασία να γίνει νομότυπη", σημειώνει η Ένωση Κεντρώων.

ΓΓΕ - δημοπρασία - τηλεοπτικές άδειες - αφίξεις - διεκδικητές

Σιωπή για τις καταγγελίες Καμμένου

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη και λίγες ώρες πριν από την επίμαχη, κατ΄ ευφημισμό, αδιάβλητη δημοπρασία των αδειών, το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει πάρει επίσημη θέση για την καταγγελία βόμβα του Πάνου Καμμένου, ότι ο κουμπάρος του, επιχειρηματίας Καλογρίτσας, χρησιμοποιώντας μαύρο χρήμα, πιέζει για να ευνοηθεί στον διαγωνισμό.

Ένταση στην Βουλή για τους διεκδικητές των αδειών

Στο «παρά πέντε» του διαγωνισμού ένταση υπήρξε και στη Βουλή, όπου ο Χρήστος Σπίρτζης κλήθηκε από τον Γιάννη Κουτσούκο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να δώσει απαντήσεις για την συμμετοχή των κουμπάρων του της οικογένειας Καλογρίτσα, εργοληπτών του Δημοσίου, που καταγγέλθηκε από τον Πάνο Καμμένο ότι πιέζει, μέσω μαύρων ταμείων, για να ευνοηθεί στον διαγωνισμό.

Επίσης στην Βουλή, απευθύνθηκε ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει τρόπος παρέμβασης από οποιονδήποτε ή/και για χατήρι οιουδήποτε μνηστήρα, κάνοντας λόγο για διάφανη διαδικασία.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕιδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχουςΣήμερα 12:37 | Ειδήσεις

12 ερωτήσεις - απαντήσεις για την Ειδική Παροχή Μητρότητας σε ελ. επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες και για την μεταβίβαση του δικαιώματος στους πατέρες.

“Απάτητες παραλίες”: οι 198 περιοχές προστασίας στην ΕλλάδαΣήμερα 11:25 | Ειδήσεις

Σε ισχύ τέθηκε το πλαίσιο προστασίας, καθώς υπογράφηκε η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 “Απάτητες παραλίες” ανά την χώρα.

“MyCoast”: η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίεςΣήμερα 11:00 | Ειδήσεις

Που και πως μπορούν να γίνονται οι αναφορές για καταπάτηση αιγιαλού και παραλίας. Τι δηλώνει ο Κωστής Χατζηδάκης για το νέο θεσμικό πλαίσιο.


 

Πρόστιμα σε εταιρείες για πλασματικές εκπτώσειςΣήμερα 11:49 | Ειδήσεις

Σε 11 επιχειρήσεις επιβλήθηκαν τα νέα πρόστιμα για παραπλανητικές προσφορές και εξαπάτηση των καταναλωτών. Τι δηλώνει ο Κώστας Σκρέκας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ισραηλινή επίθεση - Άγκυρα: Κίνδυνος μόνιμης σύγκρουσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις14:22Θεσσαλονίκη: Φωτία σε πολυκατοικία (βίντεο)14:08“Απάτητες παραλίες”: οι 198 περιοχές προστασίας στην Ελλάδα13:57Κιμ Γιονγκ Ουν - “Φιλικός Πατέρας”: Το νέο τραγούδι αφιερωμένο στον Βορειοκορεάτη ηγέτη (βίντεο)13:44Γάζα: Το Κατάρ θα επανεξετάσει τον ρόλο μεσολαβητή για εκεχειρία13:31Ειδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχους13:18Νίσυρος: Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που φέρονται να έπεσαν θύματα του αρχαιοφύλακα13:05Φυλακές Κορυδαλλού: Δεκάδες κινητά τηλέφωνα βρέθηκαν στα κελιά (βίντεο)12:51Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας12:37Κικίλιας για κακοκαιρία: Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι έτοιμος12:24Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι12:10Πρόστιμα σε εταιρείες για πλασματικές εκπτώσεις11:56Μυτιλήνη: Ο Μητσοτάκης επισκέφτηκε την πύλη εισόδου των Τούρκων τουριστών (εικόνες)11:44“MyCoast”: η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες11:30Σάμος: Σεισμός “ταρακούνησε” το νησί11:16Ακάθιστος Ύμνος: Οι Χαιρετισμοί στην Παναγία και η διάσωση της Κωνσταντινούπολης11:04Ευρωεκλογές - ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παπανώτας, ο Τσίπρας και η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου10:51Ηράκλειο: Ξυλοδαρμός 14χρονου σε σχολείο - Το βίντεο που τράβηξαν συμμαθητές του10:37Κατάταξη UEFA: Η θέση της Ελλάδας μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού10:25Λάρισα: “Σήκωσαν” πακτωμένο χρηματοκιβώτιο από κατάστημα10:12
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο