LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΕπιχειρήσειςΔημοσίευση: 14 Ιουλίου 2016 15:30

ΕΤΕ: Συμφωνία 100 εκατ. ευρώ με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος υπογράφουν συμφωνία 100 εκατ. ευρώ για ελληνικές επιχειρήσεις με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.

 Εθνική Τράπεζα

Την πρώτη συμφωνία παροχής εγγυήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «COSME», υπέγραψαν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και η Εθνική Τράπεζα, αξιοποιώντας τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, κεντρικού πυρήνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

Όπως έγινε γνωστό, τo «COSME» είναι το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, το οποίο τρέχει από το 2014 έως το 2020 με ένα συνολικό προϋπολογισμό 2,3 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον 60% του προγράμματος θα χρησιμοποιηθεί για να διευκολύνει τη χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη.

Σήμερα, υπογράφηκε η πρώτη συμφωνία στην Ελλάδα παροχής εγγυήσεων στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. Η συμφωνία θα δώσει τη δυνατότητα στην Εθνική Τράπεζα να χορηγήσει εντός της επόμενης τριετίας δάνεια συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ σε πάνω από 350 ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με μειωμένες απαιτήσεις παροχής εγγυήσεων και μειωμένο κόστος χρηματοδότησης, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την πρόσβαση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε βιώσιμη χρηματοδότηση. Οι εταιρείες θα μπορούν να δανείζονται είτε για κεφάλαιο κίνησης είτε για δάνειο παγίων, με ελάχιστο ποσό ανά επιχείρηση 10.000 ευρώ και μέγιστο ποσό 1.500.000 ευρώ.

Όπως δήλωσε σχετικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής κ. Λ. Φραγκιαδάκης: «Στην Ελλάδα, μετά από 7 χρόνια ύφεσης, νομίζω πως όλοι συμφωνούμε πως είναι επιτακτική η ανάγκη για ανάκαμψη. Όμως η ανάκαμψη της οικονομίας δεν θα έρθει από μόνη της, μόνο και μόνο επειδή όλοι το θέλουμε. Είναι χρέος όλων μας, από πολιτικής, χρηματοδοτικής και επιχειρηματικής μεριάς, να συντονιστούμε, και να αναλάβουμε δράσεις και πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Αναγνωρίζοντας την υψηλή βαρύτητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε να αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών για τη στήριξη των επενδυτικών τους αναγκών. Η συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα στο πλαίσιο του προγράμματος COSME με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων αυτών και στην πραγματοποίηση δράσεων που μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη και στην αύξηση της απασχόλησης. Στην Εθνική Τράπεζα δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να βρίσκουμε νέους τρόπους να υπηρετούμε τον στόχο ανάκαμψης της οικονομίας, και για αυτό η ενέργεια αυτή είναι μόνο η πρώτη από μια σειρά ενεργειών μας που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες».

Σχολιάζοντας την υπογραφή της συμφωνίας, ο Pier Luigi Gilibert, Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΤαΕ, δήλωσε: «Χαίρομαι που η πρώτη σύμβαση παροχής εγγυήσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος COSME και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων θα δώσει τη δυνατότητα στην Εθνική Τράπεζα να αναπτύξει νέα χρηματοδοτικά προϊόντα, από τα οποία θα επωφεληθούν πάνω από 350 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να δανείζονται με μειωμένες απαιτήσεις παροχής εξασφαλίσεων. Πέραν των συναλλαγών ύψους 150 εκατ. ευρώ που υπογράψαμε στην Ελλάδα στις αρχές του έτους, η νέα αυτή εγγύηση θα ενισχύσει την στήριξη που προσφέρει το ΕΤαΕ προς τις ΜΜΕ της Ελλάδας».

Σε ομιλία του κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας στην Αθήνα, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχινάς δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα από το ΕΤαΕ και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού ταμείου στρατηγικών επενδύσεων ( ΕΤΣΕ) σημαίνει νέα δάνεια με ευνοϊκούς όρους για πάνω από 350 ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτή η σημαντική συμφωνία – η δεύτερη που θα υπογραφεί στην Ελλάδα – έγινε πραγματικότητα με την υποστήριξη του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. Αποτελεί ακόμα μία απόδειξη ότι το Σχέδιο Γιούνκερ αποφέρει καρπούς και έχει αποδέκτες πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη για υποστήριξη. Το κομμάτι του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη που αφορά ΜΜΕ παρουσίασε τόσο θετικά αποτελέσματα κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να το ενισχύσει και να παρατείνει τη διάρκεια του».

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, καλύπτοντας το 75% της δραστηριότητας του εταιρικού τομέα (έναντι 58% στην ΕΕ), το 60% των εξαγωγών (έναντι 45% στην ΕΕ) και το 87% της απασχόλησης (έναντι 67% στην ΕΕ). Παράλληλα, το κομμάτι αυτό του ελληνικού επιχειρηματικού χάρτη έχει πληγεί περισσότερο από την παρατεταμένη κρίση, με τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις να σημειώνουν συρρίκνωση του κύκλου εργασιών της τάξης του 35% την τελευταία επταετία (έναντι πτώσης 15% στον υπόλοιπο εταιρικό τομέα).

Ωστόσο, σύμφωνα με την εξαμηνιαία μελέτη συγκυρίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι επιχειρήσεις που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν αρχίζουν να επιδεικνύουν σημάδια δυναμισμού, με το 40% του τομέα πλέον να δηλώνει αναπτυξιακό σχεδιασμό (έναντι μόλις 20% το 2012), ο οποίος αντικατοπτρίζεται και σε μια σταδιακή αύξηση των απασχολούμενων κατά 7% την περίοδο 2013-2015 (έναντι μείωσης 30% την περίοδο 2008-2013). Ως αιχμές των επεκτατικών στρατηγικών των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ξεχωρίζουν η εξωστρέφεια και η καινοτομία, με το 40% του τομέα να πραγματοποιεί πωλήσεις στο εξωτερικό και το περίπου 33% να επενδύει στην καινοτομία.

Δεδομένης της υψηλής βαρύτητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η Εθνική Τράπεζα προχωρεί σε μια σειρά πρωτοβουλιών για τη στήριξη των εν λόγω επενδυτικών αναγκών και παράλληλα την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας που πλήττουν περισσότερο από το 50% του τομέα Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η συνεργασία μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων συνεπάγεται άμεση χρηματοδότηση και υποστήριξη της ρευστότητας των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα με στόχο την ανάπτυξη των εργασιών τους, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την εμπιστοσύνη των εμπλεκομένων, συνδυάζοντας την αξιοπιστία και τα κεφάλαια του Ταμείου, την τεχνογνωσία και τη μακρά σχέση της Εθνικής Τράπεζας με την ελληνική επιχειρηματικότητα, και συγκεκριμένα με τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους τελικούς αποδέκτες της χρηματοδότησης. Η επιτυχής συνεργασία των τριών αυτών μερών θα ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα με το θετικό όφελος στους οικονομικούς πολλαπλασιαστές που αυτή συνεπάγεται, και με τελικό αποτέλεσμα την αμοιβαία επωφελή συνεργασία για όλους και για την οικονομία μας.

Η νέα αυτή συμφωνία υπογραμμίζει, όπως επισημαίνεται, την διαρκή δέσμευση της Εθνικής Τράπεζας να ανταποκριθεί στις ανάγκες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της οικονομίας. Η συνεργασία απαντά στον πυρήνα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και περιλαμβάνουν την άμεση και επαρκή χρηματοδοτική στήριξη των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και την ενθάρρυνση των επενδύσεων που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να καινοτομήσουν και να αναπτυχθούν μέσω της εξασφάλισης ελκυστικών/ανταγωνιστικών όρων χρηματοδότησης. Η βιωσιμότητα της οικονομικής ανάκαμψης συναρτάται όχι απλά από την επίτευξη ενός θετικού ισοζυγίου στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που θα καλύψουν σταδιακά τις απώλειες της κρίσης, αλλά στην επίτευξη ισχυρών ρυθμών δημιουργίας βιώσιμων & ανταγωνιστικών επιχειρήσεων με προοπτικές εξέλιξης, καινοτομίας και περαιτέρω ανάπτυξης. Αυτές οι επιχειρήσεις θα επενδύσουν, αυτές θα δημιουργήσουν ποιοτικές και αυξανόμενες θέσεις εργασίας, και στην προσπάθειά τους αυτή δεσμεύεται να είναι σταθερά αρωγός η Εθνική Τράπεζα.

Η δράση αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά ενεργειών της Εθνικής Τράπεζας, με στόχο την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Ακολουθεί η επικείμενη υπογραφή συμφωνίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EaSI για την παροχή με ευνοϊκούς όρους μέχρι 25.000 ευρώ, κατά περίπτωση, στις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πρεβελάκης στον ΑΝΤ1: Αγώνας αντοχής με την Τουρκία (βίντεο)20:27Νέες απειλές από τον Ερντογάν: Θα υπερασπιστούμε με κάθε μέσο το Oruc Reis 20:16Οι ευχές του Παναγιώτη – Ραφαήλ για τον Δεκαπενταύγουστο (βίντεο)20:03Deutsche Welle: Συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας μετά τις 23 Αυγούστου19:51Πυροβόλησαν μία από τις γνωστότερες ακτιβίστριες19:38Σφοδρή χαλαζόπτωση στην Καστοριά (βίντεο)19:25Βρέθηκε χαμένο βιντεοπαιχνίδι με τον Ταραντίνο και την Άνιστον19:11Κορονοϊός: Ο “χάρτης” με τα 230 κρούσματα 18:58Κορονοϊός: 230 νέα κρούσματα το Σάββατο18:49Ασθενοφόρο παρέσυρε και σκότωσε 10χρονο αγόρι18:42Φωτιά στην Εύβοια 18:29Τήνος: Δεκαπενταύγουστος με αποστάσεις και μάσκες στην Παναγία (εικόνες)18:16GP Ισπανίας: Στην pole position o Χάμιλτον18:04Μήνυμα Τσίπρα για τον Δεκαπενταύγουστο17:51Times: Δεν μπορεί το ΝΑΤΟ να έχει μέλος που καταπατά τα ελληνικά και κυπριακά ύδατα17:38Λευκορωσία: Αυξάνονται οι πιέσεις για νέες εκλογές (εικόνες)17:25Φωτιά σε αποθήκη στο Αιγάλεω17:13Φωτιά στο Ηράκλειο (βίντεο)17:00Κορονοϊός: “Βροχή” τα πρόστιμα σε τουριστικούς προορισμούς16:47Τα σπερματοζωάρια κολυμπούν σαν τιρμπουσόν..... όχι σαν χέλια 16:35
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο