LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 06 Ιουλίου 2016 12:51

Η Πελοπόννησος πρωτοπόρος στην ανάπτυξη του Αλιευτικού Τουρισμού στην Ελλάδα

Ο Αλιευτικός Τουρισμός δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη-τουρίστα να έρθει σε επαφή με τις πρακτικές της αλιείας, της σπογγαλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

Αλιευτικός Τουρισμός

Μετά από συζητήσεις και προσπάθειες πολλών χρόνων, καθορίστηκε πλέον το απαραίτητο Νομικό Πλαίσιο, που θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του αλιευτικού τουρισμού από επαγγελματίες αλιείς και κατόχους επαγγελματικών σκαφών, που επιθυμούν να ασκήσουν αλιευτικό τουρισμό, παράλληλα με τις επαγγελματικές αλιευτικές τους δραστηριότητες.

O Αλιευτικός Τουρισμός είναι η δυνατότητα εκείνη, που έχει ο επισκέπτης ή ο τουρίστας μια περιοχής, να μπει σε ένα επαγγελματικό σκάφος, είτε για αναψυχή και επίδειξη τρόπων ψαρέματος, είτε για ψάρεμα. Είναι μια δραστηριότητα ιδιαίτερα διαδεδομένη σε πολλά μέρη του κόσμου.

Η δραστηριότητα του Αλιευτικού Τουρισμού στην Ευρώπη

Στην Ιταλία, μετά από 10 χρόνια κυοφορίας, το 1992 θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά ένας κανονισμός που πάντρευε τον τουρισμό, την αλιεία και το περιβάλλον. Οι επαγγελματίες αλιείς, μπορούσαν να επιβιβάσουν στα σκάφη τους μέχρι το ανώτερο 12 τουρίστες, μεταξύ των οποίων και ανήλικους 14 ετών, χωρίς εποχιακούς περιορισμούς ή ωραρίων. Επίσης, ανάλογα με τις εξουσιοδοτήσεις, μπορεί να ασκείται η αλιευτική δραστηριότητα έως 20 μίλια από την ακτή με όλα τα αλιευτικά συστήματα, εκτός από τα συρόμενα. Το 2003 υπήρχαν στην Ιταλία περί τα 800 σκάφη, τα οποία είχαν εφοδιαστεί με τη σχετική άδεια αλιευτικού τουρισμού.

Στην Ουαλία, ο αλιευτικός τουρισμός είναι πολύ αναπτυγμένος, καθώς ενισχύει με σημαντικά οικονομικά κέρδη τις τοπικές κοινωνίες της υπαίθρου. Τα κέρδη από τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στις περιοχές αυτές, ανήλθαν το 2007, σε 115 εκατομμύρια στερλίνες.

Στην Ισπανία, τόσο οι Μεσογειακές όσο και οι ακτές του Ατλαντικού στην Ανδαλουσία είναι ιδανικές για την πραγματοποίηση αλιευτικών δραστηριοτήτων. Οι επισκέπτες επιδίδονται κυρίως στην αλιεία ξιφία και τόνου, από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο, όπου οι ξιφίες επισκέπτονται τις ακτές της Γρανάδα, της Μάλαγα, της Αλμερίας καθώς επίσης και τον κόλπο του Κάδιξ. Σε πολλές περιοχές της Ανδαλουσίας υπάρχουν Αλιευτικά Πεδία για αλιεία τόνων, σκουμπριού, λαυρακιού, τσιπούρας κ.α. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται και διαγωνισμοί ψαρέματος για τους τουρίστες με διάφορα έπαθλα. Στο Rio Frio, μια μικρή πόλη ανάμεσα στη Μάλαγα και τη Γρανάδα, ψαρεύονται από το 1664 πέστροφες, οι οποίες σερβίρονται σε διάφορες τοπικές γιορτές, στους πολυπληθείς επισκέπτες της περιοχής.

Οι αλιευτικές περιοχές της Ευρώπης περιλαμβάνουν ορισμένα εκπληκτικά τοπία και ελκυστικά αλιευτικά λιμάνια καθώς και πολλά άλλα στοιχεία, τα οποία μπορούν να τις καταστήσουν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Αλιευτικών Περιοχών FARNET, είναι ένα δίκτυο που έχει ως στόχο την υλοποίηση της Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ). Το δίκτυο αυτό φέρνει σε επαφή ομάδες τοπικής δράσης στον τομέα της αλιείας (ΟΤΔΑ), διαχειριστικές αρχές, πολίτες και εμπειρογνώμονες από όλη την ΕΕ. Και σύμφωνα με το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο, που εγκρίθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2014, για την ανάπτυξη και προώθηση του παράκτιου και του θαλάσσιου τουρισμού στην Ευρώπη, είναι αυστηρά προσανατολισμένο, τόσο στην Ισπανία όσο και σε άλλες Μεσογειακές Ευρωπαϊκές Χώρες, όπως στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα, στη Γαλλία αλλά και στη Ρουμανία και στην Πολωνία.

Πιο συγκεκριμένα έχουμε:

•Αλιευτικός Τουρισμός στην Καταλονία ( Pesca - Tourism in Catalonia, Spain)

•Ψάρεμα τόνου στην Ιταλία (Tuna Fishing Festival in Cetara, Italy), φεστιβάλ που διοργανώνεται από το Δήμο και το τοπικό γραφείο Τουρισμού. Η οικονομία της περιοχής στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την αλιεία του τόνου.

Ίσως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα είναι:

•Ο Θαλάσσιος Τουρισμός στον κόλπο της Estepona της Ισπανίας. Οι τουρίστες επιβιβάζονται σε σκάφη και ενώ ταξιδεύουν ψαρεύοντας, μαθαίνουν να προετοιμάζουν πιάτα με ψάρι. Υπάρχουν επίσης ξεναγήσεις στην γειτονική "Bioparc”, όπου τα παιδιά αποκτούν γνώση σχετικά με τη θαλάσσια βιολογία, τις παραδοσιακές μέθοδες αλιείας και τον πολιτισμό.

Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου

Τι γινόταν όμως, μέχρι πολύ πρόσφατα στην Ελλάδα;

Στην χώρα μας, παρόλο του ότι είμαστε γνωστοί σε όλο τον κόσμο για τη ναυτοσύνη μας και τις παραλίες μας, μόλις τον Ιούλιο του 2015, δόθηκαν οι πρώτες άδειες επαγγελματικού αλιευτικού τουρισμού. Στο παρελθόν αν ήθελε κάποιος να ψαρέψει σε ερασιτεχνικό σκάφος, έπρεπε να ήταν εφοδιασμένος με ατομική ερασιτεχνική άδεια αλιείας, ενώ στην περίπτωση του επαγγελματικού σκάφους ψαρέματος, έπρεπε ο επαγγελματίας ψαράς να σε προσλάβει, ως εργαζόμενο.

Τι κάνουμε εμείς στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Αρκαδία για την ανάπτυξη και προώθηση του Αλιευτικού Τουρισμού;

Η ιδέα ξεκίνησε από το Μηχανολόγο Μηχανικό, Γιώργο Λουρδή, ο οποίος μεγάλωσε στην επαγγελματική βάρκα ψαρέματος του πατέρα του, Κωνσταντίνου Λουρδής, εν ενεργεία μέχρι σήμερα ψαρά, στα 81 του χρόνια και με περισσότερα από 65 χρόνια εμπειρίας στο επαγγελματικό ψάρεμα.

Έτσι λοιπόν, το 2012 υποστηριζόμενος από μια μικρή ομάδα συγγενών και φίλων, δημιούργησε την πλατφόρμα, Ταξίδια Ψαρέματος (www.fishingtrips.gr), με έδρα το Παράλιο Άστρος Αρκαδίας. Σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες του χώρου αλλά και μέσα από επίμονους αγώνες χρόνων, στήριξε την προσπάθεια στο να δημιουργηθεί το κατάλληλο Νομικό Πλαίσιο για την ανάπτυξη του Αλιευτικού Τουρισμού στη Χώρα μας.

Μέσα από την συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα (www.fishingtrips.gr), ο καθένας μπορεί πολύ εύκολα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, να προγραμματίσει και να κλείσει το ψάρεμά του, ενώ παράλληλα μπορεί να έχει διαθέσιμες όλες τις αναγκαίες τουριστικές πληροφορίες, στην περιοχή που επιλέγει.

Σήμερα λοιπόν που υπάρχει το Νομικό Πλαίσιο, ως Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου, φιλοδοξούμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε περισσότερα σκάφη στις θάλασσες και τους μοναδικούς κολπίσκους της Πελοποννήσου, τα οποία θα είναι εφοδιασμένα με την απαραίτητη άδεια Αλιευτικού Τουρισμού,.

Με όχημα το επαγγελματικό ψάρεμα αλλά και τις ομορφιές που απλόχερα προσφέρουν οι θάλασσες μας, η Πελοπόννησος και η Αρκαδία ειδικότερα, πρωτοστατούν στην ανάπτυξη του Αλιευτικού Τουρισμού, μέσω των ταξιδιών ψαρέματος (www.fishingtrips.gr), τα οποία αποτελούν έναν αξιόπιστο καλό φίλο στο διαδίκτυο, που χωρίς πολλά λόγια και έξοδα, μας οδηγούν σε ένα ταξίδι γνώσεων, γεύσεων και εμπειριών, που μόνο οι άνθρωποι της θάλασσας γνωρίζουν. Και όλα αυτά από μια ομάδα ανθρώπων (ψαράδων, καπεταναίων, μηχανικών Υ/Η, σχεδιαστών κ.α.)  με ειλικρινή διάθεση, σημαντική τεχνογνωσία και  ξεκάθαρους στόχους.

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία, με ουσιαστική συμβολή στην αξιοποίηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων όπως η αλιεία,  που βοηθάει στην προσέλκυση επισκεπτών - τουριστών που αναζητούν μια πιο αυθεντική εμπειρία αλλά και στην τόνωση της τοπική τουριστική ανάπτυξη και στην αύξηση του εισοδήματος και άλλων επαγγελματιών - συνεργατών, με αειφόρο φιλοσοφία και ιδιαίτερη αγάπη για το υγρό στοιχείο και την αλιευτική δραστηριότητα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Η επένδυση της JP Morgan αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ΕλλάδαΣήμερα 16:24 | Ειδήσεις

Συνάντηση με τον επικεφαλής του τραπεζικού κολοσσού είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ενθουσιασμένος ο Τζέιμι Ντίμον με την πρόοδο της Ελλάδας.

“Ελπίδα” - Σκρέκας: πιθανή η αποζημίωση σε όσους έμειναν χωρίς ρεύμα (βίντεο)Σήμερα 08:34 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις διακοπές και τις βλάβες, την πορεία αποκατάστασης και τις αποζημιώσεις που εξετάζεται να δοθούν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Υπερταμείο: η Νίκη Φωτίου νέα Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του ΤΑΙΠΕΔΣήμερα 09:52 | Ειδήσεις

Ποια είναι η Νίκη Φωτίου, που διορίστηκε και ως μη Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.

Πετρέλαιο: Έσπασε το φράγμα των 90 δολαρίων το μπρεντΣήμερα 07:22 | Ειδήσεις

Σε υψηλό επταετίας η τιμή του «μαύρου χρυσού», υπό το φόβο μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραμ: Διακοπή δρομολογίων λόγω εργασιών17:12Σεισμός στην Τόνγκα17:01Στέφανος Μάνος για εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό: Να πληρώσουν 2000 ευρώ16:49Μητσοτάκης: Η επένδυση της JP Morgan αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα16:35“Ελπίδα” – Αθήνα και Αττική Οδός από το δορυφόρο (εικόνες)16:22Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος: Απόδοση τιμών από την Σακελλαροπούλου (εικόνες)16:08Κόμπι Μπράιαντ: Άγαλμα με τον θρύλο του NBA και της κόρης του στο σημείο της τραγωδίας15:55Παγκράτι: Διαρροή σε αγωγό αερίου 15:43“To Πρωινό”: η Κρίστυ Λυκοπούλου για το εγκεφαλικό που υπέστη (βίντεο)15:31Κορονοϊός: Χαλάρωση μέτρων στην εισήγηση της Επιτροπής15:18“Ελπίδα” - Αττική: Εισαγγελική έρευνα για τις διακοπές ρεύματος 15:04“Το Πρωινό” - Καίτη Φίνου: γνωστός ηθοποιός με πήρε τηλέφωνο και… αυνανιζόταν (βίντεο)14:50Κρίση στα Ίμια: όταν δημοσιογράφοι της Χουριέτ υπέστειλαν την ελληνική σημαία14:37“Ελπίδα” - Διόνυσος: Έγκυος χωρίς ρεύμα και νερό για 4 μέρες (βίντεο)14:23“Ήλιος”: Μπουγιούρης και Κάππας στο καστ της σειράς (εικόνες)14:10Αττική Οδός: “Γέννησε πρόωρα η γυναίκα μου από το άγχος, εγκλωβισμένη κι αβοήθητη”13:58Rafale: ενόχληση Ερντογάν για τα ελληνικά αεροσκάφη13:45Θεμιστοκλής Μπουρολιάς: Ποιος είναι ο νέος Αρχηγός ΓΕΑ13:32ΣΤΑΣΥ – Ηλεκτρικός: Ταλαιπωρία και καθυστερήσεις δρομολογίων13:20Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: ο Ερμής, ο Πλούτωνας και οι… μετατοπίσεις (βίντεο)13:06
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο