LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΕπιχειρήσειςΔημοσίευση: 04 Ιουλίου 2016 15:14

ΕΙΤΗΣΕΕ: Τι περιλαμβάνει η επιστολή της Κομισιόν και πώς συνδέεται με τις άδειες

H Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, παραθέτει τα επιχειρήματα βάσει των οποίων η επιστολή Έτινγκερ συνδέεται με τις άδειες. 

τηλεοπτικές άδειες - control room - Ευρώπη - κομισιόν

Τι περιλαμβάνει η επιστολή της Κομισιόν, γιατί αφορά στην αδειοδοτική διαδικασία και πώς λύνει για πάντα το θέμα της Digea.

«Για να γίνει κατανοητό τι περιλαμβάνει το κείμενο της επιστολής και τι πρακτική σημασία, καθώς η επιστολή της ΕΕ αφορά και στην αδειοδοτική διαδικασία και λύνει για πάντα το θέμα της Digea» η Ένωση Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, παραθέτει τα παρακάτω επιχειρήματα, βάσει των οποίων συνδέονται τα θέματα μεταξύ τους, ενώ ταυτόχρονα απαντά στην κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ

1.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ότι η Κυβέρνηση χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους (μηνύσεις κατά των μελών της ΕΕΤΤ, μη έγκριση προϋπολογισμού, αλλαγές στην διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου, μεταφορά αρμοδιοτήτων στον Υπουργό) προσπαθεί να χειραγωγήσει και να ελέγξει την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Κυβέρνηση να τροποποιήσει τον νόμο 4339/2015 και να απέχει από τέτοιες πρακτικές. Σημειώνεται ότι οι κανόνες που αφορούν την λειτουργία της ΕΕΤΤ αφορούν και όλες τις ανεξάρτητες αρχές συμπεριλαμβανομένου και του ΕΣΡ που είναι και συνταγματικά καταχωρημένο.

2.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι ο πάροχος δικτύου για τους ιδιωτικούς σταθμούς είναι η Digea, στην οποία ανετέθη η εκμετάλλευση τεσσάρων πολυπλεκτών μετά από διεθνή διαγωνισμό. Με επιστολή της Επιτροπής την 7 Μαΐου 2015 το θέμα έχει ξεκαθαρίσει. Η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι αντίθετο με την Κοινοτική Νομοθεσία η ΕΡΤ, μέσω της νέας θυγατρικής της ΕΡΤ-NET, να παρέχει υπηρεσίες πολυπλεξίας και εκπομπής σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Συνεπώς η συζήτηση περί διαγωνισμού Digea, ανταγωνισμού από ΕΡΤ-NET κ.λπ. έχει λήξει. Με απόλυτη σαφήνεια το δηλώνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο κ. Νίκος Παππάς με την από 1/6/2016 επιστολή του (αρ.πρωτ. 1430). Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο ο κ. Σπιρτζης να σταματήσει τις άνευ αντικειμένου εξαγγελίες του για το θέμα αυτό

3.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρητά αναφέρει ότι κατόπιν διαγωνισμού ο Ελληνικό Κράτος έχει εκχωρήσει στην Digea για εκμετάλλευση τέσσερες πολυπλέκτες. Το Ελληνικό Κράτος υποχρεούται, με βάση την Κοινοτική νομοθεσία, να κάνει όλες αυτές τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η εταιρία να μπορεί να εκμεταλλευτεί το σύνολο του εκχωρημένου φάσματος και δεν μπορεί να αφαιρέσει κάποιον πολυπλέκτη ένα δεν φροντίσει πρώτα να αδειοδοτήσει έναν αριθμό τηλεοπτικών προγραμμάτων που αξιοποιεί πλήρως το παραχωρημένο φάσμα.

4.Με βάση την άδεια της Digea στους τέσσερες πολυπλέκτες η εταιρία μπορεί να μεταδίδει είτε 16 τηλεοπτικούς σταθμούς υψηλής ευκρίνειας (HD), είτε 32 τηλεοπτικούς σταθμούς κανονικής ευκρίνειας (SD). Η Επιτροπή με απόλυτη σαφήνεια θεωρεί ότι η μη πλήρης και αποδοτική αξιοποίηση του φάσματος είναι αντίθετη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ρητά αναφέρει ότι η σημερινή εκπομπή μόνον 7 σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, ή μετά από τον διαγωνισμό η εκπομπή μόνον 4 τηλεοπτικών σταθμών HD δεν αποτελεί πλήρη και αποδοτική αξιοποίηση του τηλεοπτικού φάσματος. Επίσης ο συντάκτης της επιστολής αναρωτιέται  πως μπορεί να γίνεται διαγωνισμός, χωρίς η Κυβέρνηση να έχει αποκαλύψει απτά σχέδια για την αδειοδότησης επιπροσθέτων τηλεοπτικών προγραμμάτων ώστε να καλυφθεί όλο το φάσμα.

5.Στο ερώτημα λοιπόν πως σχετίζεται η επιστολή της Επιτροπής με τον διαγωνισμό αδειοδότησης η απάντηση είναι απλή. Σχετίζεται διότι:

Α. Οι Ανεξάρτητες Αρχές (ΕΕΤΤ, ΕΣΡ ) θα πρέπει να είναι πραγματικά ανεξάρτητες και δεν θα πρέπει το κράτος να τις υποκαθιστά. Ο Υπουργός, δεν μπορεί να έχει την αρμοδιότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Β. Το Κράτος έχει την υποχρέωση να αδειοδοτήσει τόσους τηλεοπτικούς σταθμούς, ώστε να αξιοποιεί πλήρως και αποδοτικά το σύνολο του φάσματος που έχει εκχωρηθεί για την μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων Εθνικής Εμβέλειας. Οι 4 άδειες HD δεν αποτελούν πλήρη και αποδοτική αξιοποίηση του φάσματος.

Γ. Το Κράτος δεν μπορεί να προχωρήσει σε διαγωνισμό εάν δεν αποκαλύψει απτά σχέδια για την αδειοδότηση επιπροσθέτων τηλεοπτικών προγραμμάτων που θα καλύπτουν όλο το φάσμα.

Τέλος θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι η ΕΙΤΗΣΕΕ με δεκάδες επιστολές, εξώδικα και παραστάσεις ζητάει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια από το κράτος να αδειοδοτήσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Δεν διαφωνεί ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μία διαδικασία αδειοδότησης, αλλά αυτή θα πρεπει να είναι προσαρμοσμένη στην ψηφιακή εποχή. Η θέση της ΕΙΤΗΣΕΕ είναι ακριβώς η ίδια με αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Α. Την αδειοδότηση να την υλοποιήσει η ανεξάρτητη αρχή δηλ. το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

Β. Το σύνολο του φάσματος που έχει διατεθεί για την τηλεόραση θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως και να δοθεί η δυνατότητα σε πολλά τηλεοπτικά προγράμματα να ανταγωνιστούν μεταξύ τους. Δεν είναι το κράτος αυτό που θα καθορίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών προγραμμάτων αλλά οι τηλεθεατές.

Τέλος, και για να μην παρερμηνεύονται οι δηλώσεις της ΕΙΤΗΣΕΕ, υπενθυμίζεται τι ανέφερε η χθεσινή της ανακοίνωση:

Η προσπάθεια περιορισμού του φάσματος αντίκειται στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πρακτικής για προκήρυξη μόνο 4 αδειών είναι σαφής.

Συγκεκριμένα, το κείμενο της  προειδοποιητικής Επιστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σελίδα 27) της από 15/6/2016 αναφέρει:

«Η Επιτροπή αμφισβητεί ότι ο εν λόγω όρος είναι αναλογικός. Στην πραγματικότητα, ενώ η Ελλάδα έχει παραχωρήσει (στην DIGEA) 4 πολυπλέκτες για εθνική ραδιοτηλεοπτική μετάδοση, έχει επί του παρόντος αδειοδοτήσει μόνο 7 τηλεοπτικά προγράμματα κανονικής ευκρίνειας για εθνική ραδιοτηλεοπτική μετάδοση και έχει εκκινήσει τη διαδικασία για την αδειοδότηση στο προσεχές μέλλον μόνο 4 τηλεοπτικών προγραμμάτων γενικού ενδιαφέροντος υψηλής ευκρίνειας Αντιθέτως δεν έχει αποκαλύψει απτά σχέδια για την αδειοδότηση επιπρόσθετων τηλεοπτικών προγραμμάτων γενικού ή θεματικού ενδιαφέροντος. Κατά συνέπεια, ο τωρινός εκδοχέας (η DIGEA) δεν είναι από την αρχή σε θέση να εκπληρώσει την υποχρέωση αυτή ούτε στο παρόν ούτε στο εγγύς μέλλον».

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματαΣήμερα 07:04 | Ειδήσεις

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων. Η Κυριακή που θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά και η Πρωτομαγιά.

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμαΣήμερα 09:15 | Ειδήσεις

Οι αλλαγές που θα ισχύσουν φέτος, για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

POS - ταμειακές μηχανές: “Εκπνέει” η προθεσμία για τη διασύνδεση τουςΧθες 18:48 | Ειδήσεις

Υπάρχει ακόμη ένας μικρός αριθμός επιχειρήσεων που δεν έχει ανταποκριθεί καθόλου στα όσα προβλέπει ο νόμος και είναι αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων.

Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του ΑεροδρομίουΧθες 21:53 | Ειδήσεις

Ξεκίνησε σήμερα η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι στα λεωφορεία των γραμμών Express του Αεροδρομίου. Πότε περνά και στα υπόλοιπα ΜΜΜ

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ομόνοια: Επεισοδιακή καταδίωξη από ταράτσα σε ταράτσα (εικόνες)12:11“Ψυχοκόρες”: Η ερωτική εξομολόγηση του Παύλου στη Βασιλική 11:58Μεξικό: Πρωταθλήτρια χώρα στην παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών11:57Τέμπη: Δεκτή η προσφυγή γονέα κατά εισαγγελικής απόφασης11:44Η Τουρκία φτιάχνει Sky Dome για να καλυφθεί όλη η χώρα11:31Γιάννης Καλλιάνος: Πέθανε ο πατέρας του11:17Τροχαίο: Οδηγός εγκλωβίστηκε σε φλεγόμενο όχημα (εικόνες)11:04Στάθης Φλώρος για Βελόπουλο: Αν δεν του χτύπαγα την πόρτα, θα πούλαγε ακόμα κηραλοιφές10:50Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου10:37Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας10:23Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα10:10Σίφνος: Η “μάχη” πλοίου για να δέσει στο λιμάνι (βίντεο)09:57Ομόφυλα ζευγάρια - Βελόπουλος: Να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα όσοι βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο, γιατί...09:43Σουηδία: Επίθεση μασκοφόρων σε αντιφασιστική εκδήλωση09:30Κως – Θάνατος βρέφους: Ελεύθεροι με όρους οι γονείς09:16Ευρωεκλογές - Κόκκαλης: Η Ελλάδα πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης09:03Φλώρος: Απολογία για την επίθεση στον Γραμμένο08:49Φρεγάτα Ύδρα: Κατέρριψε drone στον κόλπο του Άντεν08:36Καταγγελία για σβήσιμο τσιγάρου στο πρόσωπο μαθητή: “Εκπαιδευτικοί γνώριζαν πως δεν ήταν το μόνο περιστατικό”08:22Κηφισός: “Μποτιλιάρισμα” δεκάδων χιλιομέτρων λόγω τροχαίων08:09
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο