“Τρόμος” για το άνοιγμα των αγορών
Η γλώσσα του χρήματος, η οποία κατά κανόνα όπως αποδεικνύεται στην πράξη επικρατεί της καθαρά πολιτικής σκέψης, είναι αυτή που θα έχει τον τελευταίο λόγο κι αναμένεται να σταθεί, καθοριστικός παράγοντας για την ταχύτητα με την οποία θα κινηθούν οι διαδικασίες εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όλοι περιμένουν με τρόμο και ιδιαίτερη αγωνία το άνοιγμα των αγορών για να φανεί η αντίδραση των επενδυτών. Ουσιαστικά να σκιαγραφηθεί το πρώτο, πιο νηφάλιο βήμα, μετά και την εν πολλοίς σπασμωδική και πανικόβλητη αντίδραση πολλών επενδυτών την “Μαύρη Παρασκευή”, την επομένη του Brexit.
“Γκρεμίστηκαν” Χρηματιστήρια – “Εκτίναξη” για τον χρυσό
Η εικόνα ήταν μια εικόνα κατάρρευσης των αγορών, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε αμερικανικό. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου, μετά από παρεμβάσεις μεγάλου ύψους, έκλεισε τελικώς με πτώση περίπου 4,5 μονάδων, η Φρανκφούρτη με απώλειες άνω του 7%, ενώ περίπου με -9% κινήθηκε ο δείκτης στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ενώ η Σοφοκλέους έκλεισε με απώλειες της τάξης του 13,42%.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Παρασκευή οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 έχασαν το σύνολο των κερδών τους για το 2016, ενώ ο Nasdaq έκανε ακόμη μεγαλύτερη βουτιά.
Μεγάλες ήταν οι πιέσεις και στις τιμές του πετρελαίου που υποχώρησαν κατά περίπου 5%, ενώ στον αντίποδα, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλή καταφύγια η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε κατά 5,2%
“Κλειδί” οι πιέσεις στις ισοτιμίες της στερλίνας και του ευρώ
Μαζί με όλα αυτά, πιέσεις σε χρηματιστήρια, ομόλογα, πετρέλαιο και μεταλλεύματα, την ταχύτητα υλοποίησης του Brexit θα παίξουν οι ισοτιμίες, όπως θα διαμορφωθούν την Δευτέρα αλλά και και μετέπειτα.
Η στερλίνα διολίσθησε σε σχέση με το δολάριο κατά 7,6% την Παρασκευή, σημαντική πίεση δέχθηκε και το ευρώ κινήθηκε πτωτικά κατά 3%.
Οι ισοτιμίες την Δευτέρα και η πορεία τω αγορών, όπου θα αποτυπώνεται ο αντίκτυπος ή της βιασύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της τακτικής της «καθυστέρησης» που φαίνεται να επιχειρείται από το Λονδίνο αναφορικά με την δρομολόγηση του Brexit, θα αποτελέσουν, λένε οι οικονομικοί αναλυτές, βαρόμετρο για τις εξελίξεις.