Τι σημαίνει η άρση του waiver
Στις 29 Ιουνίου μπαίνει σε εφαρμογή η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επαναφορά του waiver, δηλαδή την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για τη χορήγηση ρευστότητας.
Στην πράξη οι ελληνικές τράπεζες βγαίνουν από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA), πράγμα που σημαίνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παίρνει ανάσα ρευστότητας, καθώς το ύψος του κουρέματος των ενεχύρων από το 0, 45% που ήταν μέχρι σήμερα, πηγαίνει στο 0, 20% με 0,23%.
Στα 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο υπολογίζεται το όφελος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς η επαναφορά του waiver δίνει τη δυνατότητα μείωσης του δανεισμού από τον ELA κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το επιτόκιο δανεισμού από τον ELA ήταν 1, 55% ενώ της ΕΚΤ ήταν στο 0,05%.
Πώς επηρεάζονται τα capital controls
Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για χαλάρωση των capital controls, αφού σταθεροποιούνται οι τράπεζες.
Πληροφορίες θέλουν να εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο το νέο χρήμα που θα εισρεύσει στην ελληνική οικονομία να εξαιρεθεί από τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων (capital control), ως μια κίνηση που θα επιτρέψει την επιστροφή του κρυμμένου χρήματος στα τραπεζικά υποκαταστήματα.
Την ίδια ώρα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν σημαντικές διευκολύνσεις για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει αξιοσημείωτη αύξηση στο εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων για τα φυσικά πρόσωπα.
Η αναμονή των 20 ημερών για την επαναφορά του waiver ( η σχετική απόφαση που επρόκειτο να ληφθεί στις 2 Ιουνίου αναβλήθηκε λόγω της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης) άξιζε τον κόπο, καθώς η μείωση των τίτλων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες και τοποθετούν τόσο στον ELA όσο και απευθείας στο ευρωσύστημα για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση.
Η μείωση του ύψους του haircut στο μισό, σημαίνει σημαντική απελευθέρωση ρευστότητας για τις τράπεζες. Να σημειωθεί ότι, το ΔΣ της ΕΚΤ τον Ιούνιο του 2015 αποφάσισε την αύξηση του ποσοστού του haircut, με αποτέλεσμα το haircut να φθάσει στο 45% κατά μέσο όρο.