Χαρδούβελης: Η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε αυτά τα μέτρα
Ύφεση της τάξεως του 1% για το 2016 προβλέπει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, καθηγητής στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής στο πανεπιστήμιο Πειραιά, Γκίκας Χαρδούβελης.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84», ο κ. Χαρδούβελης είπε χαρακτηριστικά: «θεωρώ ότι το 2016 θα κλείσει με ύφεση. Το πόσο μεγάλη θα είναι η ύφεση θα είναι και συνάρτηση του πόσα επιπλέον χρήματα θα μας δώσουν τελικά, τα οποία θα είναι στα χέρια του δημοσίου, για να πληρώσει τα δανεικά που χρωστάει στον ιδιωτικό τομέα. Θυμίζω ότι αυτά είναι τουλάχιστον 7 δισ. Όσο πιο γρήγορα τα ξεπληρώσει, τόσο πιο γρήγορα το χρήμα θα κινηθεί στην οικονομία και ίσως δεν έχουμε τόσο μεγάλη ύφεση. Η πρόβλεψή μου είναι για μια ύφεση της τάξεως του 1%».
Παράλληλα, ο κ. Χαρδούβελης σχολιάζοντας τα μέτρα σε σχέση με αυτά που θα έπαιρνε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2014 είπε: «Γίνεται το εξής μπέρδεμα και ίσως λάθος. Τα μέτρα που ήταν να πάρουμε τον Δεκέμβριο του 2014, ήδη πάρθηκαν το 2015. Τα νέα μέτρα που παίρνονται τώρα είναι συνάρτηση του γεγονότος ότι η οικονομία έπεσε. Εμείς περιμέναμε -και το ξέραμε όλοι-, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ήταν περίπου 3%, το 2015 και περίπου το ίδιο και παραπάνω, το 2016. Τα νέα μέτρα, λοιπόν, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του πρώτου εξαμήνου του 2015, η οποία σταμάτησε την ανάπτυξη».
Μιλώντας για την παραμονή του ΔΝΤ, παρατήρησε: «Είναι μια περίεργη κατάσταση που είναι δύσκολο να την εκτιμήσει κανείς. Σίγουρα το ΔΝΤ για να μπει πλέον έχει αποφασίσει ότι θα μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, για το τι συμβαίνει με το χρέος και τι συμβαίνει με την μακροχρόνια προοπτική της Ελλάδας. Το ΔΝΤ το θέλουν οι σκληροί της Ευρώπης, συγχρόνως όμως οι σκληροί δεν θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να δώσουν κι άλλη βοήθεια στην Ελλάδα, οπότε υπάρχει αυτή η αντίφαση και το ελληνικό θέμα θα σέρνεται. Έχω την εντύπωση ότι θα βρεθεί μια φόρμουλα που θα υπάρχει μεν το ΔΝΤ, αλλά δεν θα δίνει χρήματα για κάποιο διάστημα. Θεωρώ ότι η γερμανική πλευρά δεν θέλει να ακούσει για Ελλάδα πριν τις γερμανικές εκλογές. Γενικά οι Ευρωπαίοι μας έχουν βαρεθεί. Είμαστε ένας πονοκέφαλος, θέλουν να μας ξεχάσουν, αρκεί να μην τους ενοχλούμε».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου «Πόσο μας στοίχισε η πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η θητεία Γ. Βαρουφάκη, με αφορμή και τα όσα δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, την προηγούμενη εβδομάδα;», ο κ. Χαρδούβελης απάντησε: «Η εκτίμηση είναι δύσκολο να γίνει. Σίγουρα το γεγονός ότι μπήκαμε σε ένα τρίτο μνημόνιο, όπου μας υποσχέθηκαν κάποια δισ. -80 δισ., δεν ξέρω πόσα-, είναι ένας περιορισμός, αλλά αυτό δεν είναι το νούμερο του κόστους. Το κόστος πρέπει να το μετρήσουμε αλλιώς. Ένα κόστος που ήδη είδαμε είναι πρώτον ότι χάθηκαν από τα χέρια του δημοσίου, από το πορτοφόλι του δημοσίου, περίπου 25 δισ. μετοχικής αξίας στις τράπεζες και επιπλέον μπήκαν άλλα 10 δισ. Δηλαδή, περίπου χάσαμε 35 δισ. μόνο από τις τράπεζες. Τις υπόλοιπες απώλειες μπορεί να τις δει κανείς εύκολα στο χαμένο ΑΕΠ. Εάν είχαμε τους ρυθμούς ανάπτυξης και τρέχαμε κανονικά και δεν είχαμε αυτή την περίεργη διαπραγμάτευση -που δε ήταν διαπραγμάτευση-, του κ. Βαρουφάκη, τώρα το ΑΕΠ θα ήταν κοντά στα 200 δισ., όμως είναι στα 177 – 178 δισ. Άρα χάνουμε 22 δισ. τον χρόνο ΑΕΠ και αυτή η απώλεια θα είναι συνεχής».