Eurogroup
Δημοσίευση: 14 Μαΐου 2016 16:37Διορία δέκα ημερών για 18 προαπαιτούμενα και χρέος
Με την άμμο στην κλεψύδρα να μειώνεται δραματικά και τις σοβαρές διαφωνίες, κυρίως μεταξύ ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ να παραμένουν στο τραπέζι, πυκνώνουν οι «ανησυχίες» αξιωματούχων με γνώση των διαπραγματεύσεων, αλλά και των αναλυτών ό,τι ίσως δεν υπάρξουν συμφωνία και αποφάσεις για όλα τα ανοιχτά θέματα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές έχουν καταλήξει σε συμφωνία με 18 προαπαιτούμενα, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, αναφέρει το πρακτορείο ΜΝΙ.
Επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο των Βρυξελλών, γράφει ότι η Ελλάδα καλείται να υλοποιήσει 17 προαπαιτούμενα αναφορικά με μέτρα και μεταρρυθμίσεις (πχ. νέα Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, διευθέτηση «κόκκινων δανείων», άνοιγμα αγορών κι επαγγελμάτων, νέο ΤΑΙΠΕΔ), και ακόμη ένα βασικό προαπαιτούμενο, που αφορά την νομοθέτηση του μηχανισμού των προληπτικών μέτρων, με τον «κόφτη» δαπανών και την αύξηση των φορολογικών εσόδων, σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους ως το 2018.
Καθυστέρηση στην εκταμίευση δόσης;
Άλλος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με άριστη γνώση της προόδου των διαπραγματεύσεων, είπε ότι πρέπει όλα τα προαπαιτούμενα να ψηφιστούν από την Βουλή για να ληφθεί απόφαση εκταμίευσης δόσης προς την Ελλάδα, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν δεν είναι εγκαίρως έτοιμος και ψηφισμένος, ως προς το Eurogroup της 24ης Μαΐου, ο λεγόμενος «κόφτης», να δοθεί «παράταση» και στην λήψη της απόφασης για την δόση.
Το τελικό ύψος της θα αποφασιστεί από το Eurogroup, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αναφέρει ότι θα είναι 10,7 δις ευρώ, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα ανάψει «πράσινο φως» για εκταμίευση προς την Αθήνα 7 δις ευρώ μόνο για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Από την πλευρά του πάντως, ο Πιέρ Μοσκοβισί εμφανίζεται αισιόδοξος ότι «η Οδύσσεια της Ελλάδας πλησιάζει σε αίσιο τέλος», τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη σκληρές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και από την Αθήνα και από τους δανειστές της, για να υπάρξει μία συμφωνία σε όλα τα μέτωπα
Eurogroup xωρίς απόφαση για το χρέος;
Σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, που επικαλείται το πρακτορείο ΜΝΙ, η μεγαλύτερη διαμάχη μεταξύ ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ αφορά την διευθέτηση του ελληνικού χρέους, κυρίως καθώς το Ταμείο εξακολουθεί να διαφωνεί με το πακέτο του έκτακτου μηχανισμού, κάνοντας διαφορετικούς υπολογισμούς για δαπάνες και έσοδα, ουσιαστικά δηλαδή για το αποτέλεσμα του Προϋπολογισμού, βάσει του οποίου προκύπτει το βάρος της ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους.
Το μεγαλύτερο αγκάθι έχει να κάνει με τους όρους (διάρκεια επιμήκυνσης ωριμάνσεων ομολόγων και ύψος επιτοκίων), αλλά και τον χρόνο έναρξης της διευθέτησης του χρέους, καθώς σύμφωνα με το ΜΝΙ, «η πρόταση των Ευρωπαίων δεν είναι αρκετή για το Ταμείο, το οποίο για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, χρειάζεται την απόλυτη διαβεβαίωση ότι το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους θα είναι αρκετό ώστε να εγγυηθεί η βιωσιμότητά του μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018».
Τον πήχη των προσδοκιών της Αθήνας για συνολική απόφαση σχετικά με το χρέος στο Eurogroup κατεβαζει και ο αντιπρόεδρος της της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος, μέσω της Καθημερινής, "καρφώνει" παράλληλα την ελληνική κυβέρνηση ότι επέλεξε να επιβάλλει φόρους αντί να περικόψει δαπάνες.
“Πάγος Σόιμπλε” για την εγγύηση επιτοκίων
Στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση του Κλάους Ρέγκλινγκ, να παγώσουν σε συγκεκριμένο ύψος (ως 2%) τα επιτόκια για την Ελλάδα μέχρι το 2050, με τον όρο ακόμη κι αν τα επιτόκια στην αγορά αυξηθούν, να μην συμβεί το ίδιο για την Ελλάδα, αλλά απλώς να παραταθεί ο χρόνος αποπληρωμής τους και ουσιαστικά να τα εξοφλήσει μονομιάς η χώρα, όταν ξεχρεώσει τα δάνεια της.
Κάθετα αντίθετος σε τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίζεται ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών. Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, «ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αρνητικός στην εγγύηση επιτοκίων για την Ελλάδα», ενώ «είναι μεν πρόθυμος να συζητήσει για μεγαλύτερους χρόνους ωρίμανσης, χαμηλότερα επιτόκια και αναβολή πληρωμών για την Ελλάδα, αλλά όχι πριν το 2018, όταν το πρόγραμμα βοήθειας θα ολοκληρωθεί»
Διευθέτηση «τώρα» ζητούν ΔΝΤ και ΗΠΑ
Σε αντίθετη τροχιά, ταυτιζόμενος με την θέση του Νομισματικού Ταμείου, κινείται ο αμερικανικός παράγοντας, θέση που διαμηνύεται με μεγαλύτερη έμφαση μετά τις επαφές επί αμερικανικού εδάφους του Νίκου Παππά, ο οποίος σε συνέντευξη του στην WSJ δηλώνει αισιόδοξος για την συμφωνία, λέγοντας ότι η Αθήνα θέλει πραγματικές λύσεις για το χρέος.
Από την Σύνοδο των G7, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, δήλωσε ότι «τώρα είναι η ώρα του ελληνικού χρέους. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. Οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περικοπές είναι υπερβολικά υψηλές. Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες υποχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις, καθώς όπως τόνισε «θα είναι ατυχές να υπάρξει ακόμη ένας γύρος σκληρών διαπραγματεύσεων με την Αθήνα, λίγο πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα για το Brexit».
Στην ίδια γραμμή δημοσίευμα των New York Times, στο οποίο σημειώνεται ότι «αν δεν υπάρξει τώρα διευθέτηση του χρέους, δεν θα λήξει η ελληνική κρίση», ρίχνοντας την ευθύνη για κάτι τέτοιο στο Βερολίνο.
Την μεγάλη απόκλιση για το ζήτημα του χρέους αποτύπωσε εύγλωττα με δήλωση του ο Σλοβάκος Υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Κάζιμιρ, δηλώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία ευρωπαίων και Αθήνας, με ή χωρίς το Νομισματικό Ταμείο, αφήνοντας κι αυτός ανοικτό το ενδεχόμενο να μην περιληφθεί τελικώς κάποια δεσμευτική απόφαση στην συμφωνία που αναμένεται στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Τσίπρας: Επιστρέφουμε στις αγορές το 2017
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές μέσα στο επόμενο έτος εξέφρασε ο Αλέξης Τσίρπας, συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News που κυκλοφορεί αύριο.
Ακόμη, ο Αλέξης Τσίρπας εμφανίζεται αισιόδοξος για έξοδο της χώρας από το μνημόνιο πριν ακόμη μάλιστα από την προγραμματισμένη λήξη του.
«Θα επιστρέψουμε στις αγορές το 2017» δηλώνει χαρακτηριστικά ενώ συμπληρώνει λέγοντας πως «ίσως θα έχουμε βγει οριστικά από τα μνημόνια πριν από τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018» σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξης, που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Την ίδια στιγμή, μεταξύ άλλων δηλώνει πως "ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί σίγουρα για τα επόμενα 3 χρόνια αλλά και για το 2019 αφού μέχρι το Μάιο του 2019 η Ελλάδα θα έχει αναπτύξει την οικονομία της κατά επτά περίπου μονάδες"
Ακόμη τονίζει ότι "σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει απολύσεις στο Δημόσιο".
Αναφερόμενος στην Τουρκία τονίζει πως «πρέπει να καταλάβει ότι η ένταση δεν συμφέρει ούτε εκείνη, αλλά ούτε και την ευρύτερη περιοχή».
Τέλος, ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του αναφέρεται στον Πάνο Καμμένο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Φώφη Γεννηματά αλλά και τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Έρχεται ο «καύσωνας έμμεσων φόρων»
Η Αθήνα περιμένει την εξέλιξη του «πυρετού παρασκηνιακών διαβουλεύσεων» για το προληπτικό πακέτο μέτρων, ώστε να περιλάβει τις σχετικές διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο, στο οποίο θα υπάρχουν οι ρυθμίσεις και για τα επιπλέον έσοδα 1,8 δις από έμμεσους φόρους-"φωτιά". Αυτές φέρνουν αυξήσεις, μεταξύ άλλων, σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, αλλά και καινούρια τέλη για όσους έχουν συνδέσεις στο διαδίκτυο - ίσως και για όσους έχουν συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας -, αλλά και για όσους έχουν συνδρομητική τηλεόραση.
Πέρα από το πολυνομοσχέδιο με τους έμμεσους φόρους και τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης («κόφτης»), η Κυβέρνηση σχεδιάζει, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρό της, ένα «πλέγμα» πέντε νομοσχεδίων κατά της φοροδιαφυγής και του «μαύρου» χρήματος.
Μαξίμου: νέα εποχή για την χώρα μετά την συμφωνία
Μία ημέρα μετά τον Αλέξη Τσίπρα και την άποψη ότι μετά την συμφωνία αρχίζει νέα εποχή για την Ελλάδα και πρέπει να υπάρξει ένα σοβαρό σχέδιο δράσης, ο Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε ότι το 2016 θα «πέσουν» στην πραγματική οικονομία 9 ως 12 δις ευρώ, σημειώνοντας ότι «είναι νωρίς να κηρύξουμε το τέλος της κρίσης», αλλά «μια επιτυχής συμφωνία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή», με βασικά στοιχεία, όπως υπογράμμισε, τις επενδύσεις, την δημιουργία θέσεων εργασίας και την στήριξη του κοινωνικού κράτους.
Η Όλγα Γεροβασίλη επεσήμανε ότι ότι απομένουν οι λεπτομέρειες αναφορικά με την διευθέτηση του χρέους και δήλωσε αισιόδοξη κι ικανοποιημένη απο τις εξελίξεις, αποφεύγοντας ευθείες απαντήσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, την ώρα που ο Γιώργος Σταθάκης δηλώνει "επιφυλακτικός, καθώς το παρελθόν έχει διδάξει ότι μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις!", ενώ βάζει εμμέσως, διά της απορρίψης, θέμα πρόωρων εκλογών.
Όλα αυτά, ενώ ήδη τέθηκαν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα σε Φορολογικό και Ασφαλιστικό, που έχουν ψηφιστεί από την Βουλή, ως μέρος του πακέτου μέτρων ύψους 5,4 δις ευρώ.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε υπερήφανος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, λέγοντας ότι πέτυχε το μεγάλο στοίχημα για ένα σύστημα δίκαιο, με ίσους κανόνες για όλους. Για το ΕΚΑΣ, ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι επέρχεται κατάργηση του, αλλά από το 2018 θα υπάρξει μια έμμεση επαναφορά του, στους πραγματικά πιο αδύναμους συνταξιούχους.