Συμφωνία με την ΕΕ για το πακέτο μέτρων
Του Νίκου Ρογκάκου
«Έχουμε συμφωνία αν και απαιτήθηκε πολύς καιρός», υποστήριξε ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας με δημοσιογράφους, στις Βρυξέλλες.
Ο ίδιος προανήγγειλε 18 προαπαιτούμενα μαζί με τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών, ο οποίος όμως ακόμη "δεν έχει κλειδώσει", όπως διευκρίνισε, ενώ τα προαπαιτούμενα αυτά θα πρέπει να ψηφιστούν από την Βουλή.
Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να ψηφιστούν στο σύνολό τους μαζί με τον προληπτικό μηχανισμό για να υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν μέχρι τότε ο μηχανισμός δεν είναι έτοιμος, μπορεί η απόφαση να ληφθεί στη συνέχεια.
Όπως ανέφερε, η συμφωνία προβλέπει 17 prior actions (18, αν περιληφθεί και ο μηχανισμός). Μεταξύ αυτών είναι:
-Δημοσιονομικά μέτρα για να βρεθεί 3% του ΑΕΠ.
-Νομοθέτηση ανεξάρτητης αρχής συλλογής εσόδων.
-Η νομοθέτηση της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια.
-Μέτρα για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα (άνοιγμα αγορών κ.λπ.). Μεταξύ αυτών, το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικού.
-Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
«Δεν αλλάζουν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων»
Σε ό,τι αφορά στους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, σημείωσε ότι αυτοί δεν αλλάζουν. Αν υπολογιστούν όλα τα μέτρα, για να πιαστεί ο στόχος του 3,5% το 2018, θα απαιτηθούν μέτρα 3% του ΑΕΠ, υπογράμμισε.
Στα μέτρα περιλαμβάνεται το ασφαλιστικό, ύψους 1% του ΑΕΠ, το φορολογικό 1% και επιπλέον 1% από τους έμμεσους φόρους. Τα μέτρα νομοθετούνται εκ των προτέρων, παρότι θα ξεδιπλωθούν μέχρι το 2018, σημείωσε.
Ο ίδιος ανέφερε ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφωνούν ότι τα μέτρα είναι αρκετά για να πιαστούν οι στόχοι. Αναμένεται ισχυρή ανάπτυξη το 2017 και το 2018, που αθροιστικά μπορεί να φτάσει έως 7% του ΑΕΠ.
Δόση 10,7 δις ευρώ τον Οκτώβριο εάν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση
Ο ίδιος αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις εξήγησε ακόμη ότι αν η επόμενη αξιολόγηση αποφασιστεί να κλείσει τον Οκτώβριο θα απαιτηθούν σίγουρα 6,7 δισ. ευρώ για πληρωμή δανείων και ένα επιπλέον ποσό για αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες που φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ περίπου.
Μιλώντας για την 2η αξιολόγηση έκανε λόγο για έναν όγκο δουλείας «10 φορές πιο μεγάλο απο αυτόν που συνήθως έχουμε με ένα κράτος-μέλος» και προανήγγειλε 43 κινήσεις που πρέπει να γίνουν.
H ίδια πηγή κατέστησε σαφές ότι δεν έχει αποφασιστεί το ποσό της δόσης και όπως ειπε «συνδέεται με το πότε θα λήξει η 2η αξιολόγηση».
«Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το προληπτικό πακέτο»
Αναφορικά με τον μηχανισμό ο ευρωπαίος τεχνοκράτης ξεκαθάρισε ότι δεν έχουμε ακόμα πλήρη συμφωνία για τον μηχανισμό και προσέθεσε ότι θα είναι «αυτόματος» και θα εξαρτάται η εφαρμογή του από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Όπως είπε, θα προβλέπει αρχικά περικοπές σε όλα τα πεδία με μικρές εξαιρέσεις (υγεία κ.τλ.).
Για τις διαφορές στους δημοσιονομικούς στόχους με το ΔΝΤ, σημείωσε ότι υπάρχει διαφορά σε ό,τι αφορά στη βάση μέτρησης. Το κενό προκύπτει από δύο παράγοντες: το πακέτο και τη διαφορετική εκτίμηση για τη δημοσιονομική κατάσταση σε ό,τι αφορά έσοδα και δαπάνες.
Στηρίζουμε το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Κομισιόν το ασφαλιστικό είναι «μια μαζική ρύθμιση που θα ενοποιήσει τα Ταμεία και τους όρους για τους ασφαλισμένους και αυτό θα γίνει για πρώτη φορά» και συνεχίζοντας τόνισε ότι «δουλέψαμε ώστε να μην υπάρχουν αντικίνητρα στην απασχόληση και την παραμονή στην εργασία. Εκτιμά μάλιστα ότι μπορεί να προσφέρει εξοικονόμηση 1,2% του ΑΕΠ έως το 2018.
«Ολοι πληρώνουν για το ασφαλιστικό», τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Για τους υφιστάμενους εργαζόμενους είναι σκληρό. Οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι θα πληρώσουν, αλλά περισσότερο σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Ήταν μια επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης και σεβόμαστε την απόφασή της να μοιράσει περισσότερο βάρος στους εργαζόμενους, για να ευνοηθούν οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι.
Πλήρης ανεξαρτησία για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων
Το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων θα είναι ανεξάρτητο και θα έχει Δ.Σ. με πέντε μέλη (τα δύο, Ευρωπαίοι). Θα είναι ελληνικό και θα έχει έδρα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποια στοιχεία ενεργητικού θα πωληθούν και κάποια θα αξιοποιηθούν με άλλες μεθόδους. Κάποια μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν αργότερα.
Σημείωσε ότι υπάρχουν πάνω από 100.000 ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο του ελληνικού δημοσίου. Πρέπει να εξεταστεί πώς θα αξιοποιηθούν, υπογράμμισε. Κάποια με leasing, κάποια με πώληση. «Εδώ είναι τα πολλά λεφτά», είπε χαρακτηριστικά. Σήμερα αναμένουμε πάνω από 6 δισ. ευρώ έσοδα έως το 2022, εκτίμησε. Υπάρχει συγκεκριμένη λίστα με τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν συμφωνηθεί, σημείωσε (σ.σ. προφανώς αναφερόμενος στις 19 που πρέπει να προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ).
Εκανε αναφορά για μεταφορά περιουσιακών στοιχείων σε τρεις δόσεις.
Επίσης, υπογράμμισε, υπάρχουν και οι μετοχές των τραπεζών. Με τα σημερινά δεδομένα πρέπει να πουληθούν εντός πέντε ετών.
«Η Κυβέρνηση δούλεψε σκληρά τους τελευταίους μήνες»
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έδωσε έμφαση στην πολλή δουλειά που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες. Οι ελληνικές αρχές δεν κάθονταν μη κάνοντας τίποτα, είπε, υπενθυμίζοντας τα περυσινά προαπαιτούμενα αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι πρέπει όλα να νομοθετηθούν πριν γίνει η εκταμίευση της δόσης για την Αθήνα. Ιδανικά, σημείωσε, αυτό θα γίνει πριν το Eurogroup.
Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες ήταν καλύτερες απ' ό,τι αναμενόταν, παρότι τα capital controls επηρέασαν τις εξαγωγές.
Τα μέτρα, σημείωσε, είναι παραμετρικά. Δεν έχουμε υπολογίσει τα πιθανά έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Υπάρχουν τρεις σελίδες δημοσιονομικά μέτρα και τέσσερις σελίδες με μέτρα που αφορούν στη βελτίωση της είσπραξης εσόδων. Κάθε χρόνο η χώρα πιάνει έκτακτα έσοδα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ.
“Θύελλα” έμμεσων φόρων από τον Ιούνιο
Το πολυνομοσχέδιο με την αύξηση των έμμεσων φόρων αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και να ψηφιστεί μέχρι το Σαββατοκύριακο.
Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να σηκώσουν πρόσθετο βάρος που ανέρχεται σε τουλάχιστον 1,65 δισ. ευρώ.
Δείτε εδώ το πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο
Εμπόδια στη συμφωνία για το χρέος
Η επίτευξη συμφωνίας για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της 24ης Μαΐου φαίνεται πως είναι δύσκολη. Η χθεσινή σύσκεψη του EWG, ξεκίνησε με την εξέταση της πρότασης του Κλάους Ρέγκλινγκ για εξαγορά του μέρους του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ από τον ESM, η οποία συνάντησε αντιστάσεις από πολλά κράτη – μέλη. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίστηκε και η πρόταση στην οποία επιμένει το ΔΝΤ για σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Πρόταση την οποία θέτει το Ταμείο ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ, προσήλθαν στη σύσκεψη με εντολή για διατύπωση ολοκληρωμένης πρότασης. Συγκεκριμένη ήταν η πρόταση του ESM, που αν και αφορά σε «light» ελάφρυνση του χρέους, εκπρόσωποι των «σκληρών» της Ευρωζώνης διατύπωσαν τις αμφιβολίες τους, τη στιγμή που διαφωνούν ακόμα και με την ανάλυση της βιωσιμότητάς που παρουσίασε ο ESM.
Οι αντιστάσεις προέρχονται από χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, αλλά και από χώρες που έχουν ήδη περάσει από μνημόνια, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Εξαίρεση αποτέλεσε η Γαλλία.
Η θέση του ΔΝΤ παραμένει άκαμπτη, ωστόσο όπως διαρρέεται, το Ταμείο έμεινε περισσότερο παρατηρητής της χθεσινής συζήτησης και δεν πήρε το λόγο για να υπερασπιστεί τη θέση του, παρά μόνο για να την παρουσιάσει.
Μάλιστα, σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο MNI την Παρασκευή, το ΔΝΤ ζητά περισσότερες εγγυήσεις για την ελάφρυνση χρέους. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η ευρωπαϊκή πρόταση παραμένει μακριά από αυτή της Κριστίν Λαγκάρντ.
"Με λίγα λόγια, η πρόταση των Ευρωπαίων δεν είναι αρκετή για το ΔΝΤ. Το Ταμείο, για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, χρειάζεται την απόλυτη διαβεβαίωση ότι το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους θα είναι αρκετό ώστε να εγγυηθεί η βιωσιμότητά του μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018" τονίζει το MNI.
Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Θέλουμε συμφωνία με ή χωρίς το ΔΝΤ
Με αναρτήσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ τονίζει την ανάγκη για επίτευξη άμεσης συμφωνίας με την Ελλάδα με ή χωρίς τη συγκατάθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να εκταμιευθούν τα αναγκαία κεφάλαια της δόσης του προγράμματος προς τη χώρα.
Την ίδια στιγμή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αναβληθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους σε μεταγενέστερο στάδιο, αφού όπως τονίζει πιο σημαντική είναι η τεχνική και πολιτική εμπλοκή του Ταμείου.
Όπως αναφέρει "οι συζητήσεις για την Ελλάδα εντείνονται και πάλι, η οπτική μας είναι η ακόλουθη: Θα θέλαμε να δούμε μία γρήγορη συμφωνία που θα ξεκλειδώσει την αναγκαία δόση για την Ελλάδα με ή χωρίς τη συγκατάθεση του ΔΝΤ εάν χρειαστεί. Για να είμαστε ρεαλιστές, μπορούμε να φανταστούμε την αναβολή της συμμετοχής του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση και ελάφρυνση χρέους σε μεταγενέστερο στάδιο. Η πολιτική και τεχνική εμπλοκή του ΔΝΤ είναι πιο σημαντική".
ΕΛΣΤΑΤ: Ύφεση 0, 4% το πρώτο τρίμηνο του 2016
Στο μεταξύ η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία. Το ΑΕΠ παρουσίασε πτώση κατά 0 ,4 %, συγκριτικά με το τέταρτο τετράμηνο του 2015 και πτώση 1,3% του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους.
Βάσει των διορθωμένων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ σε όρους όγκου υποχώρησε κατά 1,2% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2015.
Στουρνάρας: να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες για ανάπτυξη
Προτεραιότητα για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη και να βγει από την κρίση είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος το ταχύτερο δυνατόν τόνισε ο Κεντρικός τραπεζίτης της χώρας.
Όπως σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, "είναι το κλειδί για την επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επανένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στις αποδεκτές από την ΕΚΤ εξασφαλίσεις ρευστότητας (“waiver”), γεγονός που θα επιτρέψει την πιο φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
"Η ελληνική οικονομία έχει την δυνατότητα και την προοπτική να επανέλθει σε ανοδική τροχιά, βασιζόμενη σε ένα νέο εξωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο και εκμεταλλευόμενη τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται", τόνισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, απευθυνόμενος σε μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας.