Eurogroup συμβιβασμών χωρίς αποφάσεις
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα, όπως προκύπτει από την συνισταμένη των δηλώσεων των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αλλά και την στάση των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που επιμένουν σε όλα όσα έχουν οδηγήσει μέχρι στιγμής σε αδιέξοδο την διαπραγμάτευση, σε ότι αφορά το πακέτο προληπτικών μέτρων 3,6 δις ευρώ και το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Αν και η ελληνική πλευρά σημείωνε με νόημα ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετέβη με κατ' αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης, όπως στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, στα «κόκκινα» δάνεια, στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, αλλά και στους έμμεσους φόρους, όπως πχ, η αύξηση του ΦΠΑ, το κλίμα στις Βρυξέλλες, απο νωρίς έδειχνε ότι θα πρόκεται για Eurogroup συμβιβασμών, στο οποίο όμως δεν αναμένεται να ληφθούν τελικές αποφάσεις.
Προς νέο EWG την Πέμπτη μετά τα ...ελληνικά του Χουλιαράκη
Προάγγελος των εξελίξεων που αναμένονται απο την συνεδρίαση του Eurogroup, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 (ώρα Ελλάδος) στάθηκε το Euro Working Group, στο οποίο απο ελληνικής πλευράς μετείχε ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος έδωσε στους εκπροσώπους των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την τελική πρόταση της ελληνικής πλευράς για τον λεγόμενο "κόφτη", δηλαδή τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών ή/και αύξησης φορολογικών εσόδων, σε περίπτωση μη επίτευξης στόχων ως το 2018.
Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ, οι προτάσεις της Αθήνας διανεμήθηκαν στα ελληνικά απο τον Γιώργο Χουλιαράκη, προκαλώντας αντιδράσεις και νέα καθυστέρηση στην πορεία των διαβουλεύσεων, λόγω και της ανάγκης μετάφρασης των κειμένων, κάτι πάντως που αρνούνται ότι συνέβη τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου.
Οι πληροφορίες θέλουν το Euro Working Group να συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη, για την διευθέτηση εκκρεμμών ζητημάτων, με τελικό στόχο μια συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.
Χωρίς συμφωνία για το πρόσθετο πακέτο μέτρων
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι ευρωπαίοι αποδέχθηκαν την ελληνική πρόταση, ως βάση συζήτησης, κρίνοντας ότι πληροί τα κριτήρια που έθεσε το Eurogroup στο Άμστερνταμ (αυτοματισμός, νομοθέτηση και αξιοπιστία). Επεσήμαναν όμως τις ισχυρές ενστάσεις που προέβαλλαν, από την πλευρά του ΔΝΤ, οι Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου.
Οι ίδιες πηγές, ελεγαν μεν ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το πρόσθετο πακέτο μέτρων των 3,6 δις στο σημερινό Eurogroup, εμφανίζονταν ωστόσο αισιόδοξες ότι το θέμα του μηχανισμού θα ρυθμιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Διαφωνία και για τα επιτόκια δανεισμού
Στο Euro Working Group συζητήθηκε επισταμένως και το θέμα του χρέους, με τις πρώτες ισχυρές διαφωνίες να διαμορφώνονται γύρω απο την πρόταση του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερόητας, με την οποία, εκτός των άλλων, απορρίπεται η μετρατοπή απο κυμαινόμενων σε σταθερά των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας.
Η πρόταση, πέραν των επισημάνσεων απο εκπροσώπους διάφορων ευρωπαϊκών χωρών, δεν φάνηκε να ικανοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Αργότερα οι αποφάσεις για το χρέος
Το πιο «μικρό καλάθι» για το σημερινό Eurogroup κρατούσε ως φάνηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, τηρώντας την σκληρή γραμμή του Βερολίνου αναφορικά με το χρέος και τον μηχανισμό των προληπτικών μέτρων, είπε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα. Ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος εκτιμώντας την επίτευξη συμφωνίας ως το τέλος Μαΐου.
Δεν αναμένω ακόμα οριστικά συμπεράσματα σε ό,τι αφορά το θέμα του ελληνικού χρέος, δήλωσε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας αναφορικά με την στάση του Βερολίνου ότι "οι Γερμανοί είναι απρόθυμοι , θα μιλήσουμε μαζί τους"
"Θα συζητήσουμε το πότε, το εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις, εάν είναι απαραίτητο", σημείωσε αναφορικά με το ζήτημα του χρέους ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί αργότερα και δηλώνοντας ότι θέλει μία συμφωνία επ΄ αυτού στις 24 Μαΐου, οπότε κι είναι προγραμματισμένο το τακτικο Eurogroup.
Μερικές ώρες πριν απο την έναρξη του Eurogroup πάντως, αξιωματούχος των Βρυξελλών σημείωσε με νόημα ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ξεκινήσουν συνομιλίες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, παρά τις αντιρρήσεις του Βερολίνου. Αντίθετος με την γραμμή Σόιμπλε δηλώνει πάντως ο "προϊστάμενος" του, Αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει από την πλευρά του στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ώστε να τονωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στην χώρα, συνηγορώντας στην ελληνική θέση για επιβολή ανώτατου ορίου εξυπηρέτησης του χρέους, με ετήσιο «ταβάνι» ίσο με το 15% του ΑΕΠ.
"Θετικό πρόσημο για την Ελλάδα" απο Μοσκοβισί-Σαπέν
"Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο και πολλές προσπάθειες" δήλωσε, εισερχόμενος στο κτήριο διεξαγωγής του Eurogroup, o Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι η ελληνική πρόταση για τα λεγόμενα εφεδρικά μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως ότι θα μπορούσε να βελτιωθεί σε τεχνικό επίπεδο.
Διαμήνυσε κι αυτός πάντως ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται αποφάσεις στη σημερινή συνεδρίαση καθώς «θα τεθεί το πλαίσιο, ώστε να οδηγηθούμε σε μία πλήρη συμφωνία».
Απο την πλευρά του, ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, τόνισε ότι "η Ελληνική Κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της. Οι Έλληνες έκαναν όλες τις προσπάθειες που τους είχαμε ζητήσει. Τίποτα δεν μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση ούτε την ειλικρίνεια ούτε την ικανότητα αυτής της κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις», συμπληρώνοντας ότι το Eurogroup πρέπει να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη και την οικονομική σταθερότητα.
Kατάινεν: Δεν θα αποδεσμευτεί αμέσως δόση προς την Ελλάδα
Το πακέτο μέτρων που ψήφισε την Κυριακή η Ελληνική Βουλή σε Φορολογικό - Ασφαλιστικό είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν αναμένω να αποδεσμευθεί άμεσα δόση προς την χώρα, δήλωσε το πρωί ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γ. Κατάινεν.
Οι προσδοκίες της Αθήνας
Τα κυβερνητικά στελέχη, με πρώτον τον Πρωθυπουργό, σημειώνουν με ιδιαίτερη έμφαση το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup βρίσκεται η διευθέτηση του ελληνικού χρέους, την ελάφρνυση του οποίο ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ως αναγκαιότητα, καθώς, όπως είπε, θα δημιουργήσει ένα εντελώς νέο κλίμα στην οικονομία, «θα δώσει ανάσα στα δημοσιονομικά της χώρας και σήμα ότι περνάμε σε έναν ενάρετο κύκλο που πλέον δεν θα μας απασχολούν οι περικοπές, αλλά η παραγωγή πλούτου και ενίσχυσης των αδύναμων».
"Είναι νίκη της Ελλάδας ότι φτάνουμε στο “διά ταύτα” για το χρέος" δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη, σημειώνοντας ότι "ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετέβη στο Eurogroup έχοντας μαζί του τη συνέπεια, την αποφασιστικότητα και το συμφωνηθέν κομμάτι της αξιολόγησης, δηλαδή το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό, ψηφισμένα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο», υποστηρίζοντας ότι τηρήθηκαν οι "κοκκινες γραμμές" της Κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση.
Την ίδια θέση, σημειώνοντας ότι δεν θίγονται απο τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό όσοι έχουν εισόδημα ως 12000 ευρώ, είχε ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Την ίδια ώρα πάντως, "ταμείο" για το αν χάνουν ή κερδίζουν απο τις αλλαγές στο Φορολογικό κάνουν εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι σύντομα και με το "τσουνάμι" αύξησης των έμμεσων φόρων.