Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής
Δημοσίευση: 26 Απριλίου 2016 21:47"Ανούσια τα μέτρα των 9 δις εάν συνεχιστεί η πολιτική αβεβαιότητα"
H οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει εάν δεν εξαλειφθεί η πολιτική αβεβαιότητα, τονίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στην τριμηνιαία έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Υπογραμμίζει πως η οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει, παρότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα την ωφελήσει σημαντικά, «εάν δεν εξαλειφθεί η αβεβαιότητα για την κατεύθυνση της πολιτικής στο μέλλον - και ειδικότερα, αν δεν αλλάξουν οι κανόνες διακυβέρνησης της χώρας και δεν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».
Εκτιμά πως «το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης μάλλον έχει υποτιμηθεί έναντι του πολιτικού οφέλους καθώς η ύφεση συνεχίζεται και το 2016, πράγμα που προκαλεί και δημοσιονομικά προβλήματα».
Είναι κοινός τόπος, σημειώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού «ότι σε τροχιά ύφεσης του ΑΕΠ τα φορολογικά έσοδα μειώνονται και επομένως απειλούνται οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα. Η κατάληξη ήταν νέα φορολογικά μέτρα που όμως είναι αμφίβολο αν θα αποδώσουν. Η δρομολογημένη νέα συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει νέα φορολογικά μέτρα € 5,4 δισ. και € 3,6 δισ. μέτρα υπό αίρεση όπως συζητείται αυτήν τη στιγμή, τα οποία θα ασκήσουν πιέσεις στις αναπτυξιακές προοπτικές».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι "παρά τη διαφαινόμενη πρόθεση ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την πρώτη αξιολόγηση, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η παράταση της διαπραγμάτευσης (που έπρεπε να είχε τελειώσει τον Οκτώβριο / Νοέμβριο 2015 σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα) είχε σημαντικό κόστος" διότι έτεινε επίσης να παγιώσει την απαισιοδοξία, δημιουργώντας συνθήκες που αποτρέπουν τη βελτίωση των πραγμάτων αμέσως μετά την αξιολόγηση».
Αναγνωρίζει, πάντως, ότι τα προβλεπόμενα μέτρα στη φορολογία και στο ασφαλιστικό θα επηρεάσουν υφεσιακά την οικονομία.
Όπως εξηγεί «με τη συμφωνία (συνολικά και για να μη χάνουμε το δάσος κοιτάζοντας τα δένδρα) δημιουργούνται προϋποθέσεις για να αποτραπεί η παγίωση μιας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενες επιβαρύνσεις του ιδιωτικού τομέα, μείωση των εισοδημάτων στο δημόσιο τομέα, περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, έξοδο επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες που φαίνεται ότι προσφέρουν καλύτερο πλαίσιο για τη δράση τους, έξοδο εκπαιδευμένων νέων σε αναζήτηση εργασίας και δυσλειτουργικές κρατικές δομές».
ΝΔ: Όσο καθυστερεί η αξιολόγηση, μεγαλώνει ο λογαριασμός για τους Έλληνες
«Η αδυναμία των κυβερνώντων να συνδεθούν με την πραγματικότητα και οι μικροκομματικές σκοπιμότητές τους, μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα εκ νέου σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις» τονίζουν, μεταξύ άλλων σε δήλωσή τους ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπεύθυνος του Τομέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Γ.Λ.Κ., Χρίστος Δήμας, σχετικά με την τριμηνιαία Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η Τριμηνιαία Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής επιβεβαιώνει αυτά τα οποία λέμε στην Κυβέρνηση από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε και έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
Η υπερφορολόγηση οδηγεί τους πολίτες στην αύξηση της φοροδιαφυγής και τις επιχειρήσεις στην αναγκαστική μετανάστευση ή ακόμα και στο κλείσιμο.
Την ίδια στιγμή, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αγγίζουν το κόκκινο καθώς αυξήθηκαν κατά 716.000.000 ευρώ (+15%) από την αρχή του έτους και κατά 2,3 δισ. ευρώ (+76%) από το τέλος του 2014, στερώντας σημαντική ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.
Όσο καθυστερεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, μέρα με τη μέρα ο λογαριασμός για τους Έλληνες μεγαλώνει, προκαλώντας ασφυξία στις παραγωγικές τάξεις και την αγορά.
Η αδυναμία των κυβερνώντων να συνδεθούν με την πραγματικότητα και οι μικροκομματικές σκοπιμότητές τους, μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα εκ νέου σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Αποτέλεσμα του ανύπαρκτου σχεδιασμού είναι η Κυβέρνηση να οδηγείται σε επικίνδυνες κινήσεις απελπισίας, σαρώνοντας τα ταμειακά διαθέσιμα ακόμα και από τον ΕΟΠΥΥ και τα Νοσοκομεία».
Το Ποτάμι: Δέσμιοι του κόστους στην οικονομία και την κοινωνία
«Η κυβέρνηση το μόνο που παίρνει στα σοβαρά είναι το μικροπολιτικό της συμφέρον και οτιδήποτε μπορεί να την κρατήσει στην εξουσία» τονίζει το Ποτάμι
Συγκεκριμένα αναφέρει πως: «Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή επισημαίνει αυτό που εδώ και καιρό τονίζει το Ποτάμι: Η διαπραγμάτευση έπρεπε να τελειώσει τον Οκτώβριο του 2015. Η παράτασή της έχει σημαντικό κόστος και τα νέα φορολογικά μέτρα “θα ασκήσουν πιέσεις στις αναπτυξιακές προοπτικές και είναι αμφίβολο αν θα αποδώσουν”. Η κυβέρνηση όμως όπως δείχνει συνεχώς εδώ και 15 μήνες αδιαφορεί για το κόστος στην οικονομία και την κοινωνία. Το μόνο που παίρνει στα σοβαρά είναι το μικροπολιτικό της συμφέρον και οτιδήποτε μπορεί να την κρατήσει στην εξουσία».