LATEST NEWS
 
Οικονομία /Οικονομική πολιτικήΔημοσίευση: 26 Απριλίου 2016 17:09

“Σαρώνει” τα αποθεματικά η κυβέρνηση

"Σαφάρι" για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Έντονες αντιδράσεις απο φορείς και κόμματα. "Κίνδυνος να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο" λέει αξιωματούχος.

Ευρώ - Χρήματα

Σε «σαφάρι» για την εξεύρεση ρευστότητας φαίνεται ότι προχωρά η κυβέρνηση, καθώς η πολύμηνη διαπραγμάτευση έχει αδειάσει τα κρατικά ταμεία. Έτσι, καταφεύγει εκ νέου στα αποθεματικά των δημόσιων φορέων, αλλά και της Βουλής.

Οι δημόσιοι φορείς καλούνται να καταθέσουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να καλυφθούν βασικές υποχρεώσεις του Δημοσίου, όπως η καταβολή μισθών και συντάξεων.

Ήδη στα ταμεία της Τραπέζης της Ελλάδος έχει καταλήξει ένα μεγάλο μέρος των αποθεματικών των νοσοκομείων, του ΟΑΕΔ (μεταφέρθηκαν ήδη 100 εκατ. ευρώ) και σύντομα του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τις δικές τους υποχρεώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ζήτησε να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος και τα ταμειακά διαθέσιμα της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρός της, Νίκος Βούτσης, συμφώνησε να παραδώσει ταμειακά διαθέσιμα που ανέρχονται σε 67 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με συνεργάτες του Προέδρου της Βουλής, η σχετική απόφαση «είναι προς το συμφέρον της Βουλής και του Δημοσίου».

Κυβερνητικός αξιωματούχος: πιθανό να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο

«Η Ελληνική Κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα διαθέσιμα δημοσίων φορέων για να καλύψει τις υποχρεώσεις της, καθώς η καθυστέρηση στην αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης στερεί από τη χώρα οικονομική βοήθεια από τους επίσημους δανειστές της» δήλωσαν, στο πρακτορείο Reuters, Έλληνες αξιωματούχοι, όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο, λίγο πριν προκύψει ακόμη μία εμπλοκή στην διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με το Reuters, το Δημόσιο μέσω του «σαρώματος» των αποθεματικών έχει συγκεντρώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τις τελευταίες ημέρες πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ, σε συνέχεια ανάλογων περσινών κινήσεων. Με αυτόν τον τρόπο έχει προχωρήσει σε χρήση, μέσω repos άνω των 9 δις ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αναχρηματοδοτείται τακτικά.

«Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη ούτε όμως και δραματική, όπως πέρυσι», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, σημειώνοντας ωστόσο ότι «όσο περνά ο καιρός, χωρίς να ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, μπορεί να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο».

«Από τα μέσα Απριλίου είμαστε σε έναν δύσκολο δρόμο, αλλά η χώρα μπορεί να τα καταφέρει, χωρίς να χρεοκοπήσει, έως τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου χρησιμοποιώντας διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και αυξάνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, αν χρειαστεί», είπε στο Reuters υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Φαρμακείο - κλειστό - ρολά

Ο ΠΦΣ καταδικάζει τις κυβερνητικές επιλογές και μεθοδεύσεις

Έντονα αντέδρασε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο οποίος με ανακοίνωσή του καλεί σε σύσκεψη των προέδρων των δευτεροβαθμίων υγειονομικών συλλόγων, για να χαράξουν κοινή γραμμή αντίδρασης και αντίθεσης στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καταδικάζει τις κυβερνητικές επιλογές και μεθοδεύσεις και παράλληλα αναμένει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην συμπράξουν στην ασφαλιστική καταδίκη των υγειονομικών και να αντιδράσουν έμπρακτα. «Τα Φαρμακεία μπορούν να ξαναγίνουν εκλογικά κέντρα καταδίκης των μνημονιακών πολιτικών αποφάσεων και αυτής της κυβέρνησης», τονίζεται σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, η οποία αναφέρει ακόμα:

«Για μια ακόμη φορά η σημερινή κυβέρνηση με ληστρικό τρόπο και αιφνιδιαστικά, καταργεί τον κλάδο των μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ και με αοριστολογίες προσπαθεί να «μπαλώσει» την υπεξαίρεση των εισφορών που κατέβαλαν μέχρι σήμερα οι υγειονομικοί. Το Υπουργείο Οικονομικών κυνικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «στις περισσότερες χώρες του κόσμου, για λόγους χρηστής διαχείρισης και αποτελεσματικότητας, η διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων γενικής κυβέρνησης γίνεται κεντρικά. Τον Νοέμβριο του 2015, το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που προβλέπει, πρώτον την δημιουργία κοινού ταμείου, και δεύτερον, την υποχρέωση όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης να τοποθετήσουν το αποθεματικό τους εκεί».

Γιατρός

Έντονη η ανησυχία και αγωνία των ιατρών

Την έντονη αντίθεσή του εκφράζει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος σε σχετική ανακοίνωσή του τονίζει: «Σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία που όλο και περισσότεροι ασθενείς καταφεύγουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να λάβουν υπηρεσίες περίθαλψης, ακόμα και να συνταγογραφήσουν φάρμακα και εξετάσεις, η Κυβέρνηση ζητεί τη διάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος των ελάχιστων αποθεματικών των Νοσοκομείων, τα οποία σήμερα δεν επαρκούν ούτε για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες. Ο λόγος είναι προφανής: με τα ελάχιστα αποθεματικά Νοσοκομείων και άλλων Οργανισμών επιχειρεί η κυβέρνηση να καλύψει μέρος άλλων κρατικών δαπανών (μισθοί, συντάξεις κλπ).

Ο Π.Ι.Σ. μεταφέρει την έντονη ανησυχία και αγωνία των ιατρών, ζητεί από την Κυβέρνηση διευκρινήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την περίθαλψη του ελληνικού λαού».

Εξάλλου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη διάταξη του άρθρου 97 παρ. 5 του κατατεθέντος νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, με την οποία αιφνιδιαστικά καταργείται ο κλάδος των Μονοσυνταξιούχων.

Ο ΙΣΑ επιφυλάσσεται να προσφύγει κατά της μέλλουσας να εκδοθεί απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία θα προσδιοριστεί το ύψος της προαιρετικής προσαύξησης της σύνταξης όσων είχαν ήδη υπαχθεί προαιρετικά στην ασφάλιση του Κλάδου Μονοσυνταξιούχων, μετά από εισήγηση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, βάσει σχετικής οικονομικής αναλογιστικής μελέτης.

"Καμία μελέτη δεν μπορεί να αποτελέσει έρεισμα για την αναδρομική κατάργηση κατοχυρωμένων δικαιωμάτων. Θα αναμείνουμε την Υπουργική Απόφαση, αλλά και θα υπερασπιστούμε τα μέλη μας που επέλεξαν να ενταχθούν στο καθεστώς του μονοσυνταξιούχου με όλες μας τις δυνάμεις", τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Νοσοκομείο - κρεβάτι - Ιατρείο - διαβήτης

ΠΟΕΔΗΝ: Ο κ. Τσιπρας δεν διστάζει να "κλέψει εκκλησίες"

Ο κος Τσίπρας και η γιαλαντζί Αριστερή Κυβέρνηση σκουπίζουν από τα Νοσοκομεία τα όποια αποθεματικά διαθέτουν, στο βωμό της επικοινωνίας για να στηρίξουν τη δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση η οποία φέρνει νέα δυσμενή μέτρα πάνω από 9 δις ευρώ και το 4ο μνημόνιο. Ο κος Τσίπρας δεν διστάζει να «κλέψει εκκλησίες», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει:

«Ο κ.Τσίπρας που θα έσκιζε τα Μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, έφερε άλλα δύο Μνημόνια τινάζοντας στον αέρα ότι έχει απομείνει όρθιο από Δημόσια Κοινωνικά Αγαθά και δικαιώματα (με τα δύο πρώτα Μνημόνια). Τη στάση πληρωμών η κυβέρνηση τη βαπτίζει πρωτογενές πλεόνασμα. Τα Νοσοκομεία εφέτος έχουν να λάβουν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό 1,15δις ευρώ, 350 εκατ. λιγότερα από πέρυσι και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στους προμηθευτές είναι 1,3 δις ευρώ (στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους). Έως τώρα έλαβαν τακτική επιχορήγηση για το έτος 2016 τους πρώτους πέντε μήνες 150 εκατ. ευρώ  (1δωδεκατημόριο), αν και έπρεπε να έχουν λάβει 500εκ. ευρώ.

Δεν φθάνει το οικονομικό χάλι που επανειλημμένως επισημαίνουμε, έρχεται τώρα η κυβέρνηση και σκουπίζει ότι υπόλοιπο διαθέτουν κάποια Νοσοκομεία το οποίο προορίζεται για την εξόφληση μικρού μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών που διαθέτουν (βρίσκονται στο στάδιο της ενταλματοποίησης). Η κυβέρνηση «χώνει το ΕΣΥ τρία μέτρα κάτω από το ΓΗ», αφού τα Νοσοκομεία αδυνατούν να προμηθευτούν υγειονομικό υλικό, προϊόντα διατροφής, χειρουργικά υλικά και φάρμακα. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. ΑΠΟ … ΨΙΛΑ(Ω) …ΝΟΥΝ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ. Η Κυβέρνηση και οι Υπουργοί Υγείας…………. «ου γαρ οίδασι τι ποιούσι»».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΝΔ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ -  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ - ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΝΔ: Νέο ριφιφί της κυβέρνησης

Σκληρή ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα. «Πριν από ένα χρόνο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ξεκίνησε τον αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό. Άδειασε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Πήρε τα διαθέσιμα από τους οργανισμούς του δημοσίου, τους δήμους και τις περιφέρειες», σημειώνει αρχικά η ΝΔ για να προσθέσει πως σήμερα η κυβέρνηση προχωρά σε «νέο ριφιφί».

«Σήμερα, ένα χρόνο μετά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κάνει νέο ριφιφί. Σπάει τους κουμπαράδες και παίρνει τη λιγοστή ρευστότητα που έχει απομείνει από τα νοσοκομεία, τον ΟΑΕΔ, τον ΕΟΠΥΥ και τη Βουλή. Η Κυβέρνηση αμετανόητη, αποδεικνύει ότι δεν μαθαίνει από τα λάθη της που ζημίωσαν τους πολίτες και οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Η υπηρεσία που μπορεί πλέον να προσφέρει στη χώρα είναι μόνο μία: να φύγει τώρα», σημειώνει η ΝΔ.

Γεννηματά: Ψεύτες και ανίκανοι  

«Γκρεμίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ότι έχει μείνει όρθιο στο χώρο της υγείας», δηλώνει η Φώφη Γεννηματά μετά από την επίσκεψή της στο Μεταξά. Η ίδια δηλώνει ότι ο χώρος της υγείας έχει δυστυχώς εγκαταλειφθεί. «Η κυβέρνηση φτάνει τώρα, την ώρα που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων, να παίρνει και τα αποθεματικά τους για να αντιμετωπίσει τρέχουσες δαπάνες».

Η κα Γεννηματά προσθέτει: «Το πάθημα του 2015 δυστυχώς δεν τους έγινε μάθημα. Εξακολουθούν την ίδια τακτική. Διαπραγματεύονται δήθεν σκληρά. Ο λογαριασμός μεγαλώνει και τον λογαριασμό τον πληρώνουν οι πολίτες με νέα μέτρα, με νέα μνημόνια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ τώρα ετοιμάζεται για το 4ο μνημόνιο. Δυστυχώς δεν είναι μόνο ψεύτες είναι και ανίκανοι».

 

Ποτάμι: «Κόκκινα» ταμεία αντί για πασχαλινά αυγά

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «σκουπίζει» αδιακρίτως τα αποθεματικά των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προκειμένου να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου. Το οικονομικό επιτελείο μπορεί να αδιαφορεί για τα ασθενοφόρα που είναι χωρίς βενζίνη και για τα νοσοκομεία που δεν έχουν γάζες, πλην όμως μαζεύει ό,τι χρηματικό διαθέσιμο βρίσκει για να βγάλει το Πάσχα», υποστηρίζει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του.

«Η κυβέρνηση είναι γεμάτη ιδέες για κάθε είδους ζήτημα» είχε πει την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος. Η επανάληψη φαίνεται ότι… δεν είναι μητέρα μαθήσεως καθώς στην προκειμένη περίπτωση η ιδέα ήταν δανεισμένη από την περυσινή «χειρότερη διαπραγμάτευση της χρονιάς 2015», τίτλος που απένειμε το τμήμα Νομικής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Θυμίζουμε πως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου και τον περασμένο Απρίλιο η κυβέρνηση επέβαλε την υποχρεωτική μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδας όσων κεφαλαίων δεν χρειάζονται οι δημόσιοι οργανισμοί για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους. Ίσως η μοναδική διαφορά από πέρυσι τέτοιο καιρό είναι ότι ο ΠτΒ κ. Βούτσης έδωσε με ευκολία τα ταμειακά διαθέσιμα της Βουλής ενώ η προκάτοχός του κυρία Κωνσταντοπούλου το είχε παζαρέψει.

«Κόκκινα» ταμεία αντί για πασχαλινά αυγά, λοιπόν, και νέα βύθιση της οικονομίας αντί για την ανάσταση που περιμένει ο κ. Τσίπρας να έρθει το Μεγάλο Σάββατο», καταλήγει.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κλιματική κρίση: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με συχνότερα κύματα ακραίας ζέστης19:05Κύκλωμα ναρκωτικών - ΑΠΘ: Ένοχοι κρίθηκαν δεκάδες κατηγορούμενοι 18:51Καιρός: συννεφιές, μπόρες και άνοδος θερμοκρασίας την Παρασκευή18:37Κασσελάκης: Θερμή υποδοχή σε Κάλυμνο και Λέρο (εικόνες)18:24Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος για Βελόπουλο: κανείς δεν μπορεί να μιλάει για τον χώρο της Εκκλησίας18:11Βόλος: Απείλησε τον αδερφό του και πήγε φυλακή17:58Κίνημα #metoo - Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του17:45Φλώρος: Έχασα την ψυχραιμία μου και ακολούθησα τον κ. Γραμμένο έξω από την αίθουσα...17:32Κορονοϊός - Γρίπη: Πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα17:18Θεσσαλονίκη: Μηχανή παρέσυρε και τραυμάτισε τροχονόμο17:04Έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ16:51“Ο Πρώτος από εμάς” - Sneak Preview: εκπλήξεις και καυγάδες στο επεισόδιο της Πέμπτης (βίντεο)16:37Τουρκικά ΜΜΕ: Η Γερμανία βλέπει θετικά την πώληση Eurofighters στην Τουρκία16:23Άλκης Καμπανός: Απομακρύνονται τα ενθύμια από το σημείο της δολοφονίας του 16:09ΑΑΔΕ: Φύλλα κοκαΐνης “κρυμμένα” σε λιπάσματα (εικόνες)15:56Ελληνικό: Πάνω από 300 βόμβες βρέθηκαν στο πρώην αεροδρόμιο15:42Αφρικανική σκόνη: Πέρασε από την Ελλάδα στην Τουρκία15:28Φλώρος: Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία - Ο όρος για τον Γραμμένο15:15“Ψυχοκόρες”: Η ερωτική εξομολόγηση του Παύλου στη Βασιλική (βίντεο)15:02Καλλιάνος: Μπαμπά μου σε αγαπάω απέραντα και σου ζητώ συγνώμη...14:51
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο