Νέο μοντέλο για ρυθμίσεις “κόκκινων” δανείων
Μειωμένες δόσεις, εκπτώσεις στα επιτόκια, ανταλλαγή κατοικίας με άλλη μικρότερου εμβαδού, ακόμα και διαγραφές οφειλών, ανάλογα με την πραγματική οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη περιλαμβάνει το νέο μοντέλο για α λα κάρτ ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων που φέρνει ο επικαιροποιημένος Κώδικας της Τράπεζας της Ελλάδας.
Το νέο αυτό μοντέλο έχει ως στόχο την ρύθμιση των οφειλών μέσα από την παροχή ισχυρών κινήτρων στους δανειολήπτες, ώστε να μειωθεί ο όγκος των «κόκκινων» δανείων και να απαλλαγούν από το βάρος τους οι ισολογισμοί των τραπεζών, όπως αναφέρει το Έθνος.
Οι νέες βελτιώσεις θα είναι σε δύο επίπεδα: νομοτεχνικές και πελατοκεντρικές.
Σύμφωνα με πληροφορίες στον επικαιροποιημένο Κώδικα Δεοντολογίας προτείνεται να υπάρχει η πρόβλεψη ότι σε περίπτωση που ένας δανειολήπτης χάσει το σπίτι του να εξαλείφεται και το βάρος από το τυχόν υπόλοιπο του δανείου. Επίσης υπάρχει πρόταση στην περίπτωση που κάποιος είναι άνεργος να έχει διετή προστασία και μετά να επανεξετάζεται η περίπτωσή του.
Οι βελτιώσεις του Κώδικα θα προσδιορίζουν με σαφήνεια τη χρήση συγκεκριμένων τύπων ρυθμίσεων ανά κατηγορία δανειολήπτη, προκειμένου οι λύσεις που θα επιλέγονται να είναι αποτελεσματικές και βιώσιμες σε βάθος χρόνου.
"Τελεσίγραφα" σε 400.000 οφειλέτες
Στο μεταξύ μέχρι τα μέσα Μαϊου οι τράπεζες θα έχουν ταχυδρομήσει σε 400.000 δανειολήπτες στεγαστικών -τα δάνεια των οποίων βρίσκονται σε καθυστέρηση από 30 ημέρες μέχρι και πάνω από 3 μήνες- τα δεύτερα ειδοποιητήρια με τα οποία θα τους ενημερώνουν, ότι έχουν χαρακτηριστεί ως «μη συνεργάσιμοι» και θα τους καλούν να διευθετήσουν τις οφειλές τους. Αν μέσα σε 15 ημέρες δεν ανταποκριθούν, αρχίζουν οι διαδικασίες για τη νομική απαίτηση του χρέους που φτάνουν μέχρι και τον πλειστηριασμό.
Με τις επιστολές τους, οι τράπεζες ζητούν αναλυτικό κατάλογο οικογενειακής, εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης του οφειλέτη. Η τράπεζα στη συνέχεια θα προχωρήσει σε διασταύρωση των στοιχείων πριν προτείνει συγκεκριμένες λύσεις ρύθμισης οφειλής.