Σκληρό φορο-πακέτο “σε αναμονή” για να κλείσει η αξιολόγηση
Αυξημένη πίεση από τους δανειστές για υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά και πολιτικές αποφάσεις για μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα κλειδώσουν την αξιολόγηση δέχθηκε o Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.
Ο μαραθώνιος των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων στην Ουάσινγκτον, αναφορικά με την Ελλάδα, κορυφώθηκε το τελευταίο 24ώρο, με ένα μπαράζ επαφών μεταξύ των δανειστών, αλλά και σε ραντεβού μεταξύ της ελληνικής πλευράς και μεμονωμένα ευρωπαίων πιστωτών και στελεχών του Νομισματικού Ταμείου. Στόχος όλων ήταν να «ξεκολλήσει» η διαπραγμάτευση, με τους δανειστές να φέρονται ότι έχουν βρει μεταξύ τους την «χρυσή τομή».
Η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει, αν η Ελλάδα υιοθετήσει πρόσθετη δέσμη μέτρων ύψους ακόμη και 3 δις ευρώ, όπως επιβαιώνει το Μαξίμου, μέτρα τα οποία θα τελούν σε αναμονή, σύμφωνα με το σχέδιο που μελέτησαν και φαίνεται να προώθησαν ήδη – και στην ελληνική πλευρά - οι δανειστές.
Σόιμπλε ο ...γεφυροποιός!
Οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις θέλουν πίσω από αυτό το συμβιβαστικό για το κουαρτέτο, αλλά εξαιρετικά σκληρό κι επώδυνο για την Ελλάδα και τους φορολογούμενους «πακέτο», να βρίσκεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ρίχνοντας μάλιστα και ως «τυράκι» στην Αθήνα ότι υπό με δεδομένη την υιοθέτηση του, ίσως μπορέσει να ανοίξει μια συζήτηση για το χρέος, όχι όμως για άμεσες ενέργειες και αποφάσεις.
Ευρωπαίοι και Νομισματικό Ταμείο φαίνεται να γεφυρώνουν τις διαφορές τους, ζητώντας από τη Αθήνα «μέτρα έκτακτης ανάγκης», όπως πρώτη ανέφερε η Wall Street Journal. Τα μέτρα θα προσδιοριστούν τώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό κοντά στα 9 δις (σημ: όσα «ζητούσε» προ μηνός ο Π. Τόμσεν), όμως θα εφαρμοστούν μόνο αν η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους της ως το 2018, όπως ανέφερε το δημοσίευμα και επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της Κυριακής το Μαξίμου.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, δεν έχει υπάρξει αποδοχή της πρότασης απο την ελληνική πλευρά, η οποία θα λάβει την τελική της απόφαση, εκτιμώντας το συνολικό "πακέτο" για το κλείσιμο της αξιολόγησης, στο οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η διευθέτηση του χρέους, κάτι που όπως σημειώνεται με έμφαση, επιμένει να αρνείται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Πακέτο "φόρων έκτακτης ανάγκης"
Η ελληνική πλευρά επιβεβαίωσε ότι το πακέτο μέτρων «σε αναμονή» συζητήθηκε στην δεύτερη, έκτακτη συνάντηση Τσακαλώτου-Λαγκάρντ, εξερχόμενος της οποίας ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η συνάντηση έγινε «για να διευκρινίσουμε μερικά πράγματα. Νομίζω ότι θα συνεχίσουμε την Δεύτερα-Τρίτη τις συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών και περιμένουμε όλοι ότι θα κλείσει η συμφωνία για να πάμε στο Eurogroup» (σημ: την Παρασκευή 22 Απριλίου).
Η Κριστίν Λαγκάρντ, κρατώντας μικρό καλάθι για συμφωνία άμεσα, τόνισε ότι μένει να γίνουν ακόμη πολλά, καλώντας όλους «να μην περιμένουν αποτελέσματα γρήγορα».
Ο Βόφγκανγκ Σόιμπλε, επέμεινε να αρνείται κάθε συζήτηση για το χρέος, τόνισε ότι η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο δήλωσε ότι «αποτελεί κοινή βούληση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση για την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα».
Μοσκοβισί: Αν ζητήσουμε έκτακτα μέτρα, θα πέσει η Κυβέρνηση
Υπήρξε πρόοδος, αλλά δεν είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δηλώνει ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του ΑΝΤ1, εξέφρασε σε συνομιλητές του φόβους του ακόμη και για την συνοχή και την σταθερότητα της Κυβέρνησης στην Ελλάδα, αν οι δανειστές πιέσουν ιδιαίτερα για το πακέτο μέτρων «σε αναμονή» και ιδίως αν σε αυτό επιμείνουν να υπάρχουν μέτρα που οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά «αν ζητήσουμε έκτακτα μέτρα, θα πέσει η Κυβέρνηση».
Ο Επίτροπος Οικονομικών πάντως, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να αλλάξει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, στον οποίο επιμένουν οι ευρωπαίοι δανειστές, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές για να βρεθεί μια συμφωνία Θα πρέπει να νομοθετηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις με αξιόπιστο τρόπο. Το μνημόνιο δεν κάνει λόγο για δεκαετίες. Αναφέρεται στο 2018 και αυτό που θέλουμε είναι να πετύχουμε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018».
Ενώ οι επικεφαλής των κλιμακίων του κουαρτέτου παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστούν με εντατικό ρυθμό οι διαπραγματεύσεις, η Κυβέρνηση ετοιμάζει πυρετωδώς το Ασφαλιστικό, αλλά και το φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα προβλέπονται φόροι για «όλους και για όλα», με μεγάλες επιβαρύνσεις, ακόμη και για τα χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα.