LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 14 Απριλίου 2016 11:27

Μάρδας: Έχουν υπάρξει συνεργασίες με Σύρους επιχειρηματίες

Στα capital controls αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών. Τι είπε για επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Ποια η θέση του για τις διαπραγματεύσεις. Τι είπε για το θερινό Νταβός.

Δημήτρης Μάρδας - ευρώ - πρόσφυγες - επενδύσεις

«Δυσάρεστη» χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική οικονομία λόγω των capital controls, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, εκτιμώντας παράλληλα ότι, δεν επηρεάζουν την τουριστική κίνηση.

Σχετικά με την πρότασή του για προσέλκυση επενδυτών μεταξύ των προσφύγων, σημείωσε ότι απευθύνεται σε Σύρους επιχειρηματίες, υπογραμμίζοντας ότι, έχουν ήδη υπάρξει κάποιες συνεργασίες.

«Αναφερόμουν σε επιχειρηματίες. Ότι υπάρχουν πράγματι, υπάρχουν. Έχουν γραφτεί σε εφημερίδες, για αγορά μιας εταιρείας από Σύρους πρόσφυγες. Ότι έχουν χρήματα κάποιοι από αυτούς, έχουν. Εγώ αναφέρθηκα σε επιχειρηματίες, σε ανθρώπους που έχουν λεφτά», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ και συμπλήρωσε ότι, «ως εκ τούτου όπου υπάρχουν χώροι προσφύγων όπου δεν υπάρχουν χρήματα, αυτοί οι χώροι δεν βρίσκονται στο επίκεντρο της συγκεκριμένης πρότασης. Το ζητούμενο είναι εφόσον κάποιοι έχουν χρήματα και είναι πρόθυμοι να τα τοποθετήσουν σε αυτή τη χώρα, μπορούμε να τους εκμεταλλευτούμε. Υπήρχε πρόταση που κατατέθηκε, υπάρχουν διάφοροι που έχουν επικοινωνήσει μαζί μας», σημείωσε.

«Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι δεν αναφέρονται σε επένδυση, αλλά στα χρήματα που έχουν στα χέρια τους. Το 9% τοις εκατό του συριακού πληθυσμού ήταν χριστιανοί. Όπως ξέρετε πολλές χώρες υπάρχουν που αναζητούν τέτοιους πρόσφυγες, και κυρίως επιστήμονες», σημείωσε ο κ. Μάρδας. Πρόσθεσε πως κάποιοι από αυτούς αγόρασαν ολόκληρη ναυτιλιακή εταιρία και ήθελαν να αγοράσουν και τρία πλοία μέσα στο 2015.

«Ιδιωτικοποιήσεις, όχι δωροποιήσεις»

Για το λιμάνι, σημείωσε ότι «ήταν σύμβαση που έτρεχε από το παρελθόν οπότε υπήρχαν κάποιες δεσμεύσεις». «Υπήρχε μία προσφορά που κατατέθηκε όπως κατατέθηκε. Υπήρχε ένα ρυάκι και  εκεί επάνω αναγκαστήκαμε να κινηθούμε. Να μπαίνουμε σε διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων και όχι δωροδοποιήσεων, κάτι που ήταν πολύ χαρακτηριστικό στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Για παράδειγμα ο χρυσός της Χαλκιδικής, δεν ήταν ιδιωτικοποίηση, ήταν κάτι άλλο», τόνισε ο Δ. Μάρδας και συνέχισε λέγοντας για το λιμάνι, ότι «καταρχάς υπήρχε ένας διαγωνισμός, έβγαλε ένα αποτέλεσμα» και ότι « δεν μπορεί να ξέρει η όποια κυβέρνηση, πριν ανοίξουν οι φάκελοι πόσο θα το πουλούσε».

«Τα capital controls ήρθαν για να φύγουν»

Αναφερόμενος στα capital controls, τα χαρακτήρισε ως «μια δυσάρεστη κατάσταση και «ήρθα για να φύγουν». Σημείωσε ότι το 2015, εν μέσω αυτής της πιο σκληρής διαδικασίας, «δεν υπήρχε η παραμικρή επίπτωση στην τουριστική κίνηση το οποίο αυξήθηκε. Φέτος τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα στις επιχειρήσεις».

«Κύριο μέλημα μας είναι να εξυπηρετούνται οι επιχειρήσεις, που θεωρούμε ότι εξυπηρετούνται, και από εκεί και πέρα οι πολίτες. Οι πολίτες υιοθέτησαν το πλαστικό χρήμα και πολλοί δεν παίρνουν τα 420 ευρώ που δικαιούνται», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι δεν είναι ακόμα η ώρα για κατάργηση των capital controls. «Διάφορες τράπεζες έχουν υιοθετήσει πολιτικές,  ως ένα ποσό κάτω από 20.000, επιτρέπουν τον πελάτη τους να προβαίνει σε αγοροπωλησίες προς το εξωτερικό χωρίς να πηγαίνει στην τράπεζα. Τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν παλαιότερα οι εταιρίες, οι εισαγωγικές, δεν τα αντιμετωπίζουν τώρα και εξυπηρετούνται με μέγιστο χρόνο αναμονής τις έξι ημέρες».

 «Με ενδιαφέρουν άλλα πράγματα, όχι η διαπραγμάτευση»

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, είπε ότι, ποτέ δεν ήθελε να βρίσκεται εκεί και ποτέ δεν συμμετείχε. «Με ενδιαφέρουν άλλα πράγματα, όπως η διαχείριση και η στρατηγική. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόβλημα πληρωμών ή πρόβλημα ρευστότητας  η διαχείριση Τσακαλώτου είναι αποτελεσματική», πρόσθεσε.

Έκανα αναφορά στη κόντρα με τους δανειστές, λέγοντας ότι είναι κάτι σύνηθες. «Φέτος δεν είμαστε στον ίδιο βαθμό με πέρσι. Σαφώς καλύτερα, Απείρως καλύτερα. Δεν πρόκειται να ζήσουμε επανάληψη του 2015», σημείωσε.

Υπογράμμισε πως οι διαφορές με τους θεσμούς δεν φαίνονται να είναι πάρα πολύ μεγάλες. «Όταν δεν συμμετέχεις δεν μπορούμε να ξέρουμε ώρα-ώρα τι συμβαίνει. Χθες δόθηκε ανακοίνωση . Δεν ήταν μονομερής ενέργεια. Πηγή πληροφόρησης είναι μόνο όσοι συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση. Στο τέλος καταλήγουμε και συμφωνούμε, μία συμφωνία είναι μία δύσκολη άσκηση. Μπορούν να μας κατηγορούν για διάφορα λάθη που γίνανε, δύσκολα μας κατηγορούν ότι δεν διαπραγματευτήκαμε. Χρειάζεται μία σκληρή διαπραγμάτευση γιατί από αυτή βγαίνουν θετικά», είπε ο κ. Μάρδας.

Για την ψήφιση των μέτρων

«Μπορεί να έχουμε και θετικές εκπλήξεις. Το λέω με το σκεπτικό ότι 222 βουλευτές πέρσι τον Αύγουστο ψήφισαν αυτό που φέτος εφαρμόζουμε  με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό», είπε ο Δ. Μάρδας για την ψήφιση των μέτρων. «Φέτος έχουμε εφαρμογή των όσων ψηφίσαμε πέρσι. Αν το ίδιο σκεπτικό λειτουργήσει και φέτος μπορούμε να περιμένουμε και θετικές εκπλήξεις», πρόσθεσε.

Για επενδύσεις

Ο κ. Μάρδας τόνισε πως η πρώτη αξιολόγηση μπορεί να σημάνει μία θετική επενδυτική έκπληξη για τη χώρα και να δούμε θετικό πρόσημο για το 2016 αντί για μείον που έχει προβλεφθεί.

Για τους επενδυτές, σημείωσε ότι κάποιοι ετοιμάζονται, «επισκεπτόμαστε κάποιες χώρες, μας βλέπουν κάποιοι επενδυτικοί οίκοι, χάνουν μία ώρα από το χρηματιστήριο για να μας δουν, που σημαίνει χάνουν χρήματα. Αν δεν υπήρχε ενδιαφέρον για τη χώρα δεν θα μας δεχόταν ο οποιοσδήποτε και θα μας έλεγε έχω πολύ δουλειά δεν μπορώ να σας δω».

Εξήγησε ότι εμπόδιο στην επενδυτική δραστηριότητα αποτελεί η γραφειοκρατία και όχι η φορολογικοί συντελεστές και «αυτοί είναι αλλά έπονται», είπε. Αυτό που χρειάζεται είναι «να απλουστεύσουμε τη γραφειοκρατία», συμπλήρωσε. «Έχουμε κάνει συγκεκριμένη πρόταση η οποία απλουστεύει το  σύστημα αδειοδοτήσεων των ξένων επενδυτών και επιδιώκουμε να το φτάσουμε στο έξι έως οχτώ μήνες, αυτό είναι το διάστημα που θέλει κάποιος και έχουμε επενδύσεις στο γραφείο μας που επί δέκα χρόνια παιδεύονται να πάρουν άδεια. Αναφέρομαι σε τουριστικές επιχειρήσεις. Για πρώτη φορά ταξινομήσαμε 18 μεγάλες επενδύσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα και είδαμε ποια είναι αυτά να τα αντιμετωπίσουμε . Καμία κυβέρνηση δεν το έκανε αυτό», σημείωσε.

Για θερινό Νταβός

Αναφερόμενος στο θερινό Νταβός, ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «το Νταβός είναι μία ωραία προσπάθεια. Ενθουσίασε πολύ κόσμο. Κάποιοι είπαν ότι είναι φαραωνικό έργο. Είναι όμως μία επένδυση της τάξης του 9,6 δισ. στην Αιγιλεία. Δεν θα πάρουμε χρήματα από τον προϋπολογισμό της χώρας. Θα χτιστεί με ένα ιδιαίτερο τρόπο. Δεν χρειάζεται να υπάρχει βιασύνη για κάτι που γίνεται πρώτη φορά στη χώρα. Το εγχείρημα περπατά. Το παρουσίασα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Ο πρόεδρος μου υπέδειξε κάποια πράγματα πολύ χρήσιμα. Υπάρχει κόσμος, εθελοντές, από το οικονομικό επιμελητήριο, από το τεχνικό επιμελητήριο, νομικοί που βρίσκονται γύρω μας και το περπατάνε».

Για τις εργασίες στην Αιγιλεία σημείωσε ότι ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει. «Χρειάζεται ένα στρατηγικό πλάνο. Προκάλεσε έναν ενθουσιασμό η συγκεκριμένη πρόταση σε μία περίοδο που η Ελλάδα δεν βρίσκεται  σε μία περίοδο που θα ήθελε να βρίσκεται. Οι λάτρεις της μιζέριας το αντιμετώπισαν πολύ βιαστικά, με επικριτικό και ειρωνικό τρόπο. Δεν θα ακούσουμε άτομα που τρομάζουν όταν ακούνε ότι πάει να γίνει κάτι διαφορετικό στη χώρα», είπε.

Συνέχισε λέγοντας: «Καταρχάς το νησί δεν θα εξυπηρετήσει ένα συνέδριο έξι ημερών . Θέλουμε να κάνουμε ένα παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο, εκεί να γίνονται συνέδρια οικονομολόγων. Το ίδιο οι γιατροί, οι νομικοί. Το νησί θέλουμε να το κρατήσουμε ζωντανό όλη τη χρονιά».

ΕΚ: Υποπτευόμαστε ότι μόνο ο εγωισμός του τον οδηγεί να λέει όσα λέει και να πράττει όσα πράττει

"Ο κ. Μάρδας ισχυρίζεται ότι Σύροι επιχειρηματίες προσεγγίζουν την Ελλάδα με σκοπό να κάνουν επενδύσεις. Πολλοί που έσπευσαν να τον κατηγορήσουν προ ημερών, ξεχνούν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ψήφισε τον νόμο-πρόσκληση σε πλούσιους μετανάστες για να γίνουν δεκτοί στην χώρα μας. Τον κατηγορούσαν λοιπόν άδικα, όμως και η επιμονή του κ. Μάρδα να ανήκει σε μια κυβέρνηση που ενώ έχει χάσει το τρένο της οικονομίας ελπίζει σε επενδύσεις τέτοιου τύπου, μας εκπλήσσει. Υποπτευόμαστε ότι μόνο ο εγωισμός του τον οδηγεί να λέει όσα λέει και να πράττει όσα πράττει" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Επίδοξοι διαρρήκτες εγκλωβίστηκαν στην ταράτσα πολυκατοικίας16:12Λαμία: Άνδρας έπαθε ανακοπή ενώ οδηγούσε15:58Αίγιο – Απάτη: Παρίστανε τον γιατρό και πως ήταν εγκλωβισμένος στην Αφρική15:44Εκεχειρία στη Γάζα: Εντός 48 ωρών η απάντηση της Χαμάς στην ισραηλινή πρόταση 15:31Ρέθυμνο: "Βροχή” πυροβολισμών σε κοινωνική εκδήλωση 15:17Προϋπολογισμός: Πλεόνασμα ύψους 4,493 δις στο πρώτο τρίμηνο του 2025 15:04Λάρισα – Βόλος: Κατέρρευσε δρόμος πριν εγκαινιαστεί14:53Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ο δράστης που χτύπησε με μανία ντελιβερά14:37Γαύδος: Εντοπίστηκαν δεκάδες μετανάστες σε σκάφος14:23Αθήνα: Χωρίς ταξί για 24 ώρες – Ένταση έξω από το Yπουργείο Μεταφορών14:10Το Betsson Sport News στην εκπομπή The 2Night Show με γέλιο και ανατροπές!13:56Κιλκίς: 24χρονος συνελήφθη για μεταφορά ναρκωτικών13:41Ανδρουλάκης για “Ομάδας Αλήθειας”: Κανονικοποίηση της διαφθοράς13:28Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα 2025: Πώς γίνεται η άρση ακινησίας και πληρωμή online;13:13Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας - UNESCO: Ποια ημερομηνία θα τιμάται κάθε χρόνο13:00Θεσσαλονίκη: Ψητοπωλείο έκλεψε ρεύμα αξίας 80000 ευρώ12:46Η Έμιλυ Λυμπεροπούλου στο Ant1news.gr για την επίθεση από τσαντάκια (βίντεο) 12:33Μπελέρης για πυροβολισμούς στην Λέσβο: Νέο δείγμα της επιθετικότητας λαθροδιακινητών στο Αιγαίο12:19Πύργος: Οδηγός πάρκαρε πάνω στις ράγες και σταμάτησε το τρένο (εικόνες)12:05Φάμελλος: Κατώτεροι των περιστάσεων ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά11:51
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο