Λαγκάρντ: λογικές οι απαιτήσεις μας από την Αθήνα
Σαφές μήνυμα στην Αθήνα, αλλά και του ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της, αναφορικά με το βάθος των επιτακτικών μεταρρυθμίσεων ιδίως στο Ασφαλιστικό, αλλά και την ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ, σχεδόν ταυτόχρονα με την ξαφνική διακοπή των διαπραγματεύσεων επί ελληνικού εδάφους και την αναχώρηση από την Αθήνα των επικεφαλής των κλιμακίων του κουαρτέτου.
«Έχουμε μια πολύ λογική άποψη για το τι είναι εφικτό και τι πρέπει να γίνει», σημείωσε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες.
Όπως τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, «το Ασφαλιστικό κατευθύνεται ολοταχώς προς τα βράχια με τον τρόπο που είναι δομημένο σήμερα και οι Έλληνες το γνωρίζουν», ενώ από το βήμα του συνεδρίου Women in the World, που διεξήχθη στην Νέα Υόρκη, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ υπερασπίστηκε πλήρως την στάση του Ταμείου σε ότι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα και τις διαπραγματεύσεις, την στάση του αναφορικά με το ελληνικό χρέος.
Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την υποχρέωση της Αθήνας να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις σε Ασφαλιστικό και φορολογικό.
Αναλυτικά, η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε, αναφερόμενη στην Ελλάδα ότι 'από τον Ιούλιο οπότε συνήφθη η συμφωνία, το ΔΝΤ λέει δύο απλά πράγματα: πρώτον, ότι η χώρα πρέπει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις και δεύτερον ότι το φορτίο του χρέους είναι πολύ βαρύ. Για να μπορέσει να σταθεί και στα δυο της πόδια και να είναι πλήρως ανεξάρτητη, πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτά τα δύο ζητήματα".
Όπως σημείωσε "το ένα ζήτημα εξαρτάται από τους ίδιους τους Έλληνες. Πρέπει να κάνουν μεταρρυθμίσεις, πρέπει να φροντίσουν το ασφαλιστικό τους σύστημα το οποίο κατευθύνεται ολοταχώς στα βράχια με τον τρόπο που είναι δομημένο σήμερα και το γνωρίζουν. Επίσης, πρέπει, αντί να εστιάζουν σε συγκεκριμένα ζητήματα, πρέπει να έχουν μια ευρύτερη εικόνα, για παράδειγμα, της φορολογικής τους βάσης. Πρέπει να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και εκεί μένει δουλειά να γίνει".
Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι λογικοί για το πόσο χρέος μπορεί να κουβαλήσει μια χώρα και είτε με την παράταση της ωρίμανσης των δανείων ή της μείωσης των επιτοκίων το χρέος της χώρας πρέπει να μειωθεί προκειμένου η χώρα να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά", τόνισε η κα Λαγκάρντ.