LATEST NEWS
 
Οικονομία /Επιχειρήσεις /

ΕΙΤΗΣΕΕ/Metron Analysis

Δημοσίευση: 01 Απριλίου 2016 18:49

Οι πολίτες θέλουν περισσότερες τηλεοπτικές άδειες από όσες θέλει να δώσει η Κυβέρνηση

Τι δείχνει έρευνα γνώμης. Θετική η αποτίμηση του κοινού για τα 25 χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης

AP - control room - οθόνες - στούντιο - τηλεόραση

Θετική είναι η γνώμη του κοινού για την πορεία των 25 χρόνων της ιδιωτικής τηλεόρασης, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας γνώμης, που διεξήγαγε, για λογαριασμό της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, η Metron Analysis.

Η έρευνα αφορά και στην στάση της κοινής γνώμης για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε σχέση με τις τηλεοπτικές άδειες. 

Όπως φαίνεται από τα ευρήματα, η σχετική πλειοψηφία της κοινής γνώμης συμφωνεί με το γεγονός ότι η Κυβέρνηση προχωρά σε νομοθετική πρωτοβουλία κι αυτό επειδή έχει την εντύπωση ότι το σημερινό τηλεοπτικό τοπίο είναι προβληματικό (σημ: θεωρούν ότι υπάρχουν θέματα ως προς την αδειοδότηση και τις οικονομικές υποχρεώσεις των καναλιών).

Ωστόσο, η πλειοψηφία αυτή είναι περιορισμένη (49% έναντι 43% που διαφωνούν), σχετική και όχι απόλυτη, γιατί υπάρχει διαφωνία με τον περιορισμό του αριθμού των αδειών σε τέσσερεις και επιπλέον διαφωνία με την απενεργοποίηση του ΕΣΡ από την όλη διαδικασία.

 Θετικός απολογισμός για τα 25 χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης

Στην ερώτηση για την γνώμη των ερωτώμενων για τα 25 χρόνια λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης κι αν συνεισέφερε θετικά ή αρνητικά στη χώρα, η «απολογιστική» γνώμη για τη διαδρομή της ιδιωτικής τηλεόρασης είναι αναμφίβολα θετική (61% θετικές γνώμες), αν και σχεδόν ένας στους τρεις (31%) εκφράζονται αρνητικά για τη συνολική διαδρομή της, με το ποσοστό να ανέρχεται σε 42% σε ότι αφορά ειδικότερα τους νέους.

Eυρήματα -  Έρευνα Κοινής Γνώμης - Κυβερνητική Πολιτική - Τηλεόραση - 3

Η θετική αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας της τηλεόρασης, προκύπτει αφενός από τη γενικότερη συμβολή της στη Δημοκρατία (σημ: συνάρτηση της οποίας είναι η πολυφωνία), αφετέρου με τη σύγκριση της με την προϋπάρχουσα δημόσια/κρατική τηλεόραση.

Eυρήματα -  Έρευνα Κοινής Γνώμης - Κυβερνητική Πολιτική - Τηλεόραση - 4

Άγνοια για το "τηλεοπτικό γίγνεσθαι" και τους φόρους που πληρώνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις του κοινού σε σχέση με το τι ισχύει γύρω από τα τηλεοπτικά πράγματα, τόσο ως προς τις άδειες όσο και ως προς τα οικονομικά.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν γνωρίζουν αν τα σημερινά κανάλια λειτουργούν με άδεια ή χωρίς άδεια, πάνω από ένας στους δυο (54%) θεωρεί πως τα σημερινά κανάλια λειτουργούν χωρίς άδεια, ενώ άξιο ιδιαίτερης αναφοράς είναι ότι οι απόψεις καθενός είναι ισχυρά συσχετισμένες με την ιδεολογικοπολιτική αυτοτοποθέτηση των ερωτώμενων, θέτοντας την αντικειμενική γνώση σε δεύτερο επίπεδο.

Eυρήματα -  Έρευνα Κοινής Γνώμης - Κυβερνητική Πολιτική - Τηλεόραση - 5

Στην ερώτηση αν πιστεύουν αν τα κανάλια πληρώνουν ή όχι τους φόρους και τις υποχρεώσεις τους στο Κράτος, δύο στους τρεις ερωτώμενους (66%) πιστεύουν ότι τα κανάλια δεν πληρώνουν τους φόρους τους στο Κράτος. Χρήζει εππισήμανσης ότι και αυτή η δήλωση, αν και είναι πλειοψηφική, συσχετίζεται με την ιδεολογικοπολιτική αυτοτοποθέτηση των ερωτωμένων.

Eυρήματα -  Έρευνα Κοινής Γνώμης - Κυβερνητική Πολιτική - Τηλεόραση - 6

Δεν είναι πολλά τα κανάλια στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία των ερωτώμενων (66%) δεν δέχεται ότι οι ελληνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί είναι πολλοί, συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, στην ερώτηση για το αν πιστεύουν ότι είναι πολλοί ή λίγοι.

Eυρήματα -  Έρευνα Κοινής Γνώμης - Κυβερνητική Πολιτική - Τηλεόραση - 7

Διαφωνεί η κοινή γνώμη με τη μείωση του αριθμού των τηλεοπτικών σταθμών

Στους ερωτώμενους επισημαίνεται ότι σήμερα υπάρχουν στη χώρα μας οκτώ τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλήνιας εμβέλειας γενικού ενδιαφέροντος, ενώ σύμφωνα με το νόμο της Κυβέρνησης θα πρέπει να περιοριστούν σε τέσσερις.

Ερωτώμενοι αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τη μείωση των τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας από οκτώ σε τέσσερις, το  76% απάντησε ότι διαφωνεί.

Eυρήματα -  Έρευνα Κοινής Γνώμης - Κυβερνητική Πολιτική - Τηλεόραση - 8

Η έρευνα μελέτησε και το αν οι ερωτώμενοι συμφωνούν ή διαφωνούν με το νόμο για την ιδιωτική τηλεόραση και τις τηλεοπτικές άδειες. Σχεδόν ένας στους δύο (49%) συμφωνεί με το νόμο για την ιδιωτική τηλεόραση και την προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών.

Η πλειοψηφία αυτή είναι συσχετισμένη με την ατομική πολιτική τοποθέτηση αλλά και με τις γενικότερες απόψεις για τη λειτουργία της τηλεοπτικής αγοράς και το θέμα της μείωσης του αριθμού των αδειών.

Eυρήματα -  Έρευνα Κοινής Γνώμης - Κυβερνητική Πολιτική - Τηλεόραση - 9

"Πράσινο" στο ΕΣΡ - "Κόκκινο" στην Κυβέρνηση

Η πλειοψηφία (76%) πιστεύει ότι υπεύθυνος για τη νομοθεσία σχετικά με την τηλεοπτική αγορά θα έπρεπε να είναι μία ανεξάρτητη αρχή όπως το ΕΣΡ και όχι η κυβέρνηση.

Eυρήματα -  Έρευνα Κοινής Γνώμης - Κυβερνητική Πολιτική - Τηλεόραση - 10

Για τις σχέσεις καναλαρχών και πολιτικών

Η έρευνα εξετάζει και το πώς βλέπει η κοινή γνώμη τις σχέσεις καναλαρχών και πολιτικών και όπως προκύπτει θεωρούν ότι ασκούνται πιέσεις εκατέρωθεν.

Eυρήματα -  Έρευνα Κοινής Γνώμης - Κυβερνητική Πολιτική - Τηλεόραση - 11

Ερωτώμενοι για το φαινόμενο της «διαπλοκής» και το κατά πόσον η μείωση του αριθμού των τηλεοπτικών σταθμών θα περιορίσει ή θα αυξήσει το φαινόμενο, το 62% πιστεύει ότι θα συμβάλλει στην αύξηση του κι όχι στον περιορισμό του.

Eυρήματα -  Έρευνα Κοινής Γνώμης - Κυβερνητική Πολιτική - Τηλεόραση - 12

"Όχι" στην ρύθμιση για το διαδίκτυο

H έρευνα θέτει ερώτημα αναφορικά με την ανακοίνωση της Κυβέρνησης ότι θα δημιουργήσει μητρώο και νομικό πλαίσιο λειτουργίας για τις ενημερωτικές ιστοσελίδες, ζητώντας την γνώμη των πολιτών για το αν συμφωνούν ή διαφωνούν με την εξαγγελία.

Το 48% διαφωνεί με αυτή την εξαγγελθείσα πρόθεση για τις ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, η οποία δεν βρίσκει την αποδοχή της κοινής γνώμης.

Eυρήματα -  Έρευνα Κοινής Γνώμης - Κυβερνητική Πολιτική - Τηλεόραση - 13

ΕΙΤΗΣΕΕ: οι πολιτικοί προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τους σταθμούς

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, πηγές της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, εμφανίστηκαν με ταυτόσημη – με αυτήν της κοινής γνώμης – άποψη, ως προς την πρωτοβουλία της κυβέρνησης «να μπει μια τάξη στο τοπίο», επισημαίνοντας ότι «κατ΄ επανάληψη η ίδια η ΕΙΤΗΣΕΕ έχει δηλώσει ότι θέλει να ρυθμιστεί η αγορά».

Ωστόσο, σημείωναν ότι «όπως ισχύει διαχρονικά, οι πολιτικοί προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τους τηλεοπτικούς σταθμούς και όχι να βάλουν στ’ αλήθεια “τάξη στα πράγματα”», υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει μεγάλη προπαγάνδα εναντίον των τηλεοπτικών σταθμών».

Οι ίδιες πηγές της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, τονίζουν μάλιστα το ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας πως, ενώ η κυβέρνηση - μέσω του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά - έχει δηλώσει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους, οι πολίτες νομίζουν το αντίθετο.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕιδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχουςΣήμερα 12:37 | Ειδήσεις

12 ερωτήσεις - απαντήσεις για την Ειδική Παροχή Μητρότητας σε ελ. επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες και για την μεταβίβαση του δικαιώματος στους πατέρες.

“Απάτητες παραλίες”: οι 198 περιοχές προστασίας στην ΕλλάδαΣήμερα 11:25 | Ειδήσεις

Σε ισχύ τέθηκε το πλαίσιο προστασίας, καθώς υπογράφηκε η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 “Απάτητες παραλίες” ανά την χώρα.

“MyCoast”: η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίεςΣήμερα 11:00 | Ειδήσεις

Που και πως μπορούν να γίνονται οι αναφορές για καταπάτηση αιγιαλού και παραλίας. Τι δηλώνει ο Κωστής Χατζηδάκης για το νέο θεσμικό πλαίσιο.


 

Πρόστιμα σε εταιρείες για πλασματικές εκπτώσειςΣήμερα 11:49 | Ειδήσεις

Σε 11 επιχειρήσεις επιβλήθηκαν τα νέα πρόστιμα για παραπλανητικές προσφορές και εξαπάτηση των καταναλωτών. Τι δηλώνει ο Κώστας Σκρέκας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων15:02Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Περιορισμός των αφίξεων στο αεροδρόμιο 14:49Θεσσαλονίκη: Έκλεψε μπαταρία από... αναπηρικό αμαξίδιο14:35Ισραηλινή επίθεση - Άγκυρα: Κίνδυνος μόνιμης σύγκρουσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις14:22Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε πολυκατοικία (βίντεο)14:08“Απάτητες παραλίες”: οι 198 περιοχές προστασίας στην Ελλάδα13:57Κιμ Γιονγκ Ουν - “Φιλικός Πατέρας”: Το νέο τραγούδι αφιερωμένο στον Βορειοκορεάτη ηγέτη (βίντεο)13:44Γάζα: Το Κατάρ θα επανεξετάσει τον ρόλο μεσολαβητή για εκεχειρία13:31Ειδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχους13:18Νίσυρος: Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που φέρονται να έπεσαν θύματα του αρχαιοφύλακα13:05Φυλακές Κορυδαλλού: Δεκάδες κινητά τηλέφωνα βρέθηκαν στα κελιά (βίντεο)12:51Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας12:37Κικίλιας για κακοκαιρία: Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι έτοιμος12:24Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι12:10Πρόστιμα σε εταιρείες για πλασματικές εκπτώσεις11:56Μυτιλήνη: Ο Μητσοτάκης επισκέφτηκε την πύλη εισόδου των Τούρκων τουριστών (εικόνες)11:44“MyCoast”: η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες11:30Σάμος: Σεισμός “ταρακούνησε” το νησί11:16Ακάθιστος Ύμνος: Οι Χαιρετισμοί στην Παναγία και η διάσωση της Κωνσταντινούπολης11:04Ευρωεκλογές - ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παπανώτας, ο Τσίπρας και η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου10:51
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο