Με “δασικό” τέλος η νομιμοποίηση ακινήτων
Σε διαδικασία διαβούλευσης μπαίνει το σχέδιο νόμου για τους δασικούς χάρτες το οποίο θα παρουσιαστεί από τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και το οποίο περιλαμβάνει ρύθμιση με την οποία επιχειρείται να κλείσει η χρόνια «πληγή» με τους οικισμούς που έχουν χτιστεί ή επεκταθεί σε δασικές εκτάσεις.
Μετά την κατάρτιση των δασικών χαρτών ειδική επιτροπή θα εξετάζει κατά περίπτωση και όχι οριζόντια βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων κάθε οικισμό και ακίνητο.
Το πόρισμα, σύμφωνα με το «Έθνος» θα πρέπει να εκδίδεται εντός ενός έτους και οι ιδιοκτήτες κατοικιών θα μπορούν να πληρώσουν ένα ειδικό τέλος ώστε στη συνέχεια να λάβουν ένα πιστοποιητικό με το οποίο θα μπορούν να μεταβιβάσουν το οίκημά τους ή να προχωρήσουν σε μεταβολές εμπράγματου δικαιώματος.
Το ύψος του ειδικού τέλους θα καθοριστεί από Κοινή Υπουργική Απόφαση και θα διαμορφώνεται βάσει ειδικών συντελεστών όπως το εμβαδόν της έκτασης.
Στους δασικούς χάρτες θα αποτυπώνονται και οι χορτολιβαδικές, βραχώδεις και πετρώδεις εκτάσεις.
Οι τρεις βασικές κατηγορίες
Η ρύθμιση χωρίζει τους οικισμούς που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις σε τρεις κατηγορίες:
* Στους οικισμούς που θεωρούνται νόμιμοι και διαθέτουν όρια που έχουν εγκριθεί με Προεδρικά Διατάγματα ή πολεοδομικές άδειες.
* Στους οικισμούς που δημιουργήθηκαν σε σχέδια πόλης υπό εκπόνηση ή δεν έχουν συγκεκριμένα όρια αλλά αποτελούν συγκροτημένους οικισμούς ή ορίζονται με Προεδρικά Διατάγματα που έχουν κατατεθεί αλλά δεν έχουν εγκριθεί καθώς επίσης στους οικισμούς που δημιουργήθηκαν πριν από το 1923.
* Στους οικισμούς με αδιευκρίνιστο οικιστικό τοπίο, οι οποίοι στερούνται νόμιμης έγκρισης με ευθύνη της Πολιτείας.
Η επιτροπή αφού πραγματοποιήσει αυτοψία και συγκρίνει την υφιστάμενη κατάσταση με την αεροφωτογραφία θα καταλήξει σε πόρισμα μέσα σε ένα χρόνο ακολουθώντας συγκεκριμένα κριτήρια στα οποία συγκαταλέγονται: οι υφιστάμενες χρήσεις γης, ο χρόνος μεταβολής τους και η αιτία της μεταβολής. Το πόρισμα θα δημοσιεύεται στον ιστότοπο του οικείου ΟΤΑ ώστε να υποβληθούν αντιρρήσεις. Μετά θα πηγαίνει στην Επιτροπή Αντιρρήσεων και μετά από την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος θα παίρνει το δρόμο της δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.