“Αφανισμό” των μικρομεσαίων φέρνουν τα μέτρα 5,4 δις ευρώ
Από φόρους και μείωση συντάξεων θα προέλθει το 90% των μέτρων που θα λάβει η Κυβέρνηση για την επόμενη τριετία, με δεδομένο ότι έρχονται όχι μόνο επιπλέον φόροι από την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, αλλά και από την αύξηση των πιο άδικων φόρων, που είναι οι έμμεσοι, ενώ έρχεται «χοντρό ψαλίδι» σε συντάξεις, εφάπαξ και μερίσματα σε ότι αφορά το Ασφαλιστικό.
Στην επισημοποίηση της παραδοχής ότι η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ενώ είχε ορίσει ως όριο την λήψη μέτρων το πολύ ως 1% του ΑΕΠ, τελικώς αποδέχθηκε την ανάγκη λήψης εισπρακτικών μέτρων και περικοπών ύψους 3%, ήτοι 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2018, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία, προχώρησε η Αθήνα, διά της Κυβερνητικής Εκπροσώπου.
Αν υπάρχουν έσοδα, ίσως δεν ληφθούν όλα τα μέτρα
Η Όλγα Γεροβασίλη, επιβεβαιώνοντας όσα υπό το καθεστώς ανωνυμίας είχε αποκαλύψει ανώτατος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομίας μετά την σύσκεψη του ΚΥΣΟΙΠ, όπου οριοθετήθηκε το πλαίσιο και οι στόχοι της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής, είπε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε αυξήσεις έμμεσων και άμεσων φόρων, περικοπές από την συνταξιοδοτική δαπάνη και άλλες μειώσεις δαπανών, συνολικού ύψους 5,4 δις ευρώ.
Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος ανέδειξε ως μείζον αγκάθι για την διαπραγμάτευση τα κόκκινα δάνεια, όπως έκανε μιλώντας στην Βουλή κι ο Γιώργος Χουλιαράκης, που έκανε λόγο για «βρόχο στην συμφωνία», ενώ αναφερόμενος στα νέα, βαριά μέτρα, ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι από την απόδοση τους στο πέρασμα του χρόνου και την πορεία των εσόδων θα εξαρτηθεί αν θα χρειαστεί να ληφθούν όλα αυτά τα επώδυνα για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα ή θα αποτραπεί η υιοθέτηση ορισμένων εξ αυτών.
Μέτρα βάσει του «1% + 1% + 1% του ΑΕΠ»
Όπως ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη, Αθήνα και δανειστές συμφώνησαν ότι για να κλείσει η συμφωνία απαιτούνται μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ (5,4 δις ευρώ), αντί για 4,5% του ΑΕΠ που μέχρι πρότινος ζητούσε το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με την Κυβερνητική Εκπρόσωπο υπάρχει συναίνεση των μερών της διαπραγμάτευσης να αφορούν κατά 1% τα οφέλη για το Δημόσιο από την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και κατά 2% του ΑΕΠ επιπλέον κρατικά έσοδα από φόρους, εκ των οποίων 1% του ΑΕΠ από την άμεση φορολόγηση και 1% από αύξηση των έμμεσων φόρων.
Έτσι, σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν από Κυβέρνηση και δανειστές:
- 1,8 δις ευρώ μέτρα αύξησης έμμεσων φόρων (καύσιμα, κινητά κτλ)
- 1,8 δις ευρώ μέτρα από άμεσους φόρους (αλλαγές στην φορολογική κλίμακα, Φόρος ακινήτων κτλ)
- 1,8 δις ευρώ μέτρα από το Ασφαλιστικό (μείωση συντάξεων – εφάπαξ – μερισμάτων, αύξηση εισφορών κ.α.)
«Φωτιά» από τους έμμεσους φόρους
Για να κλείσει η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση, σε ότι αφορά την εξεύρεση 1,8 δις ευρώ από έμμεσους φόρους, η Αθήνα φέρεται να έχει συμφωνήσει σε:
- Αύξηση ΕΦΚ στην βενζίνη (εκτίμηση για άνοδο 10-12 λεπτών ανά λίτρο)
- Εξίσωση ΕΦΚ πετρελαίου και βενζίνης (άνοδος τιμής πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης)
- Αύξηση ΕΦΚ στο φυσικό αέριο
- Επιβολή ειδικού τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης (πελάτες OTE TV, NOVA)
- Αύξηση φόρων στην κινητή τηλεφωνία
Οι δανειστές ζητούν αύξηση ΦΠΑ
Για να προκύψουν τα πρόσθετα 5,4 δις ευρώ ως το 2018, οι δανειστές έχουν βάλει στο τραπέζι προτάσεις που φέρνουν μεν το επιθυμητό κατ΄ αυτούς αποτέλεσμα, ωστόσο πρόκειται για παρεμβάσεις που απορρίπτονται (σημ: ως αυτήν την ώρα) από την κυβέρνηση.
Μεταξύ άλλων, το κουαρτέτο προτείνει αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, όπως και στα θεάματα (εισιτήρια θεάτρων, κινηματογράφων κτλ), ενώ έχει προταθεί και αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει για τα βιβλία και τις εφημερίδες.
«Ψηλώνουν» συντελεστές του Φόρου Ακινήτων
Σε ότι αφορά την αύξηση των εσόδων από την άμεση φορολόγηση εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, εκτός από τις αλλαγές σε ότι αφορά το αφορολόγητο, τους συντελεστές και τα κλιμάκια της φορολογικής κλίμακας, για να προκύψουν τα επιπλέον 1,8 δις από την εν λόγω κατηγορία, η Κυβέρνηση εξετάζει αναμόρφωση και των συντελεστών του Φόρου Ακινήτων που θα διαδεχθεί τον ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο μελετά επιβάρυνση για την μεγάλη ακίνητη περιουσία, ήτοι για ιδιοκτήτες με ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, ώστε να μπουν στα κρατικά ταμεία επιπλέον 300-350 εκατομμύρια ευρώ κι έτσι οι εισπράξεις από τους ιδιοκτήτες ακινήτων να ανέλθουν, αντί για 2,65 δις του σημερινού στόχου, σε περίπου 3 δις ευρώ.
Μόλις 300 εκ. ευρώ η περικοπή δαπανών
Το οικονομικό επιτελείο ελέγχει κωδικό προς κωδικό τον Προϋπολογισμό, σε μία προσπάθεια να βρεθούν και 300 εκατομμύρια ευρώ από περικοπές δαπανών, ώστε να «ανακουφιστεί» ισόποσα η αύξηση εσόδων από φορολογικά μέτρα, την ώρα που η Όλγα Γεροβασίλη δηλώνει ότι «η Κυβέρνηση ποτέ δεν πίστεψε ότι η συνεχής αύξηση της φορολογίας μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό μέτρο», σημειώνοντας ωστόσο ότι «είμαστε υποχρεωμένοι από την συμφωνία του καλοκαιριού να εφαρμόσουμε τέτοια μέτρα», αναφέροντας «κάνουμε προσπάθεια να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια και να πέσει το βάρος στους πλουσιότερους».
Προβληματισμός για το χρέος
Την ίδια ώρα, στην Κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός για τον χρόνο και το εύρος της τυχόν νέας διευθέτησης του ελληνικού χρέους, που ανησυχία που πηγάζει από τις τελευταίες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την στάση άλλων ευρωπαίων, που λένε τώρα ότι δεν χρήζει άμεσης συζήτησης το θέμα του ελληνικού χρέους, με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη να εκτιμούν ότι, δεδομένης και της πίεσης του ΔΝΤ, θα υπάρξει μεν τέτοια εξέλιξη, αλλά πλέον σε απροσδιόριστα περίοδο και μέγεθος.
Παρ΄ όλα αυτά, υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, όπως και η Όλγα Γεροβασίλη, εκφράζουν την αισιοδοξία τους για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης ως τις 15 Απριλίου, πριν δηλαδή από την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Πάντως, η ελληνική πλευρά έχει θέσει ως τελευταίο ορόσημο για το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων την 21η Απριλίου, ώστε στο Eurogroup της επομένης να επισφραγιστεί η συμφωνία Αθήνας-δανειστών και να υπάρξει χρόνος, ώστε να περάσουν από την Βουλή, πριν αναστείλει τις εργασίες της για το Ορθόδοξο Πάσχα, όλες οι απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις.