LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 11 Μαρτίου 2016 15:00 | Ανανέωση: 11 Μαρτίου 2016 22:07

Αρνείται την προστασία της πρώτης κατοικίας το κουαρτέτο

Τι προτείνει η Αθήνα για τα κόκκινα δάνεια. "Πράσινο φως" για τα πρώτα funds διαχείρισης ή αγοράς κόκκινων δανείων. Αντιπρόταση για το αφορολόγητο το Σάββατο.

Μέγαρο Μαξίμου - κουαρτέτο - Ντέλια Βελκουλέσκου - Ντέκλαν Κοστέλο - Νικόλα Τζιαμαριόλι - Ράσμους Ρέφερ

Του Νίκου Ρογκάκου

Πιστοί στην σκληρή γραμμή τους για πλήρη απελευθέρωση της διαχείρισης των κόκκινων δανείων και της δυνατότητας μεταβίβασής τους, χωρίς την παραμικρή εξαίρεση, σε ελληνικά ή ξένα funds, παρέμειναν και σήμερα οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών.

Η στάση τους ήταν κάθετη και στο σημερινό ραντεβού με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη, όπου συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα, με το κουαρτέτο να μην κάνει βήμα πίσω και ουσιαστικά να αρνείται την προστασία της πρώτης κατοικίας. 

Από την δική της πλευρά, η κυβέρνηση επιμένει στην προστασία της πρώτης κατοικίας και στην «ασπίδα» για τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων κι ελευθέρων επαγγελματιών 

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μετά την πρωινή συνάντηση με τους πιστωτές, η πρόταση της κυβέρνησης για την ευχέρεια πώλησης κόκκινων δανείων  από τις τράπεζες σε τρίτους, περιλαμβάνει εξαίρεση για μια τριετία για όσα δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά ή επιχειρηματικά, έχουν υποθηκευμένη ή προσημειωμένη την πρώτη κατοικία.

Σε ότι αφορά όλα τα υπόλοιπα  δάννεια, η Αθήνα επιδιώκει προστασία από την μεταβίβαση της διαχείρισης σε funds και:

  • επιχειρηματικών δανείων ύψους ως 500.000 ευρώ
  • δανείων ελευθέρων επαγγελματιών ως 250.000 ευρώ
  • καταναλωτικών δανείων ως 20.000 ευρώ.

Ακόμη δύο από τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι της κυβερνητικής αντιπροσωπείας και του κουαρτέτου, χωρίς να υπάρξει κάποια συμφωνία, αφορούσαν την αποσαφήνιση του φορολογικού πλαισίου βάσει του οποίου θα φορολογούνται οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων και το καθεστώς φορολόγησης των τραπεζών σε ότι αφορά το ποσό που τυχόν θα «κουρεύουν» από τα κόκκινα δάνεια που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους.

"Μέχρι την επόμενη συνάντηση, που θα γίνει την Τρίτη 15 Μαρτίου θα έχουν λυθεί αυτά τα ζητήματα. Καθώς υπάρχουν ήδη προχωρημένες διαβουλεύσεις, δεν τίθεται ζήτημα διαφωνίας, απλώς χρειάζεται τεχνική επεξεργασία", τόνισε ο κ. Σταθάκης

Τσακαλώτος - Σταθάκης - συνάντηση - θεσμοί

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου, ο Γιώργος Σταθάκης ήταν κάθετος λέγοντας ότι «δεν μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια και το θέμα να παραπεμφθεί για αργότερα», δείχνοντας την επιμονή και του κουαρτέτου, με το οποίο θα συναντηθούν ξανά την Τρίτη για το ίδιο θέμα.

Ο Γιώργος Σταθάκης είχε και δεύτερο ραντεβού με το κουαρτέτο, στο οποίο τέθηκαν επί τάπητος οι στοχεύσεις της κυβέρνησης για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της και η συμβολή σε αυτόν της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε και ο υπουργός περιορίστηκε να δηλώσει ότι "συζητήθηκαν θέματα ανάπτυξης". Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται, σε συμφωνία με τους θεσμούς, να ανακοινωθεί περίπου σε ένα δίμηνο.

Μετά τον κ. Σταθάκη τη σκυτάλη πήρε ξανά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το ζήτημα της πλήρους ανεξαρτητοποίησης της φορολογικής διοίκησης, αποτέλεσε το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων κατά τη σημερινή τελευταία συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχουν πλέον ανοιχτά ζητήματα με τους πιστωτές. Ωστόσο, ερωτηθείς για την πρόταση των εκπροσώπων των δανειστών για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ανέφερε ότι αύριο η κυβέρνηση θα καταθέσει αντιπρόταση. Στην συγκεκριμένη συνάντηση μετείχε και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Έρχονται οι πρώτες άδειες σε funds για αγορά “κόκκινων δανείων”

Αυξημένο ενδιαφέρον για την διαχείριση και την απόκτηση δανείων σε καθυστέρηση δείχνει η αγορά, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι είναι θέμα ημερών η έκδοση των πρώτων τριών ως πέντε πρώτων αδειών ίδρυσης τέτοιων εταιρειών από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η διαχείριση των «κόκκινων δανείων» αποτελεί βασικό αντικείμενο του σημερινού ραντεβού Τσακαλώτου-Σταθάκη με τους δανειστές, οι οποίοι επιμένουν για την πλήρη απελευθέρωση της ευχέρειας πώλησης απο τις τράπεζες σε τρίτους όλων των κατηγοριών δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών, επιχειρηματικών), απορρίπτοντας την πρόταση της ελληνικής πλευράς για επιμήκυνση ως και τρία έτη της προστασίας δανείων πρώτης κατοικίας, αλλά και κοκκινων δανείων που έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.

Τράπεζα - γκισέ

Η ελληνική πλευρά έχει συστήσει επιτροπή στελεχών των Υπουργείων Οικονομικών κι Οικονομίας, καθώς και της ΤτΕ για να εξεταστούν τα κενά που υπάρχουν στους νόμους Δένδια και Σταθάκη και να προτείνει βελτιώσεις και εππικαιροποιήσεις σε ότι αφορά το καθεστώς των κόκκινων δανείων.

Δημοσιεύτηκε ο νόμος

Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωση της η Τράπεζα της Ελλάδας ενημερώνει ότι «δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 651/10.3.2016 τεύχος Β') η υπ΄ αριθμόν 82/8.3.2016 Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής (ΠΕΕ) της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία εξειδικεύει το πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία εταιρειών διαχείρισης ή απόκτησης απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων από δάνεια σε καθυστέρηση, με βάση τις διατάξεις του ν.4354/2015».

Η ΤτΕ σημειώνει ότι «ως προς την σχέση των εταιρειών διαχείρισης ή απόκτησης απαιτήσεων με τους οφειλέτες, ισχύουν οι διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας του ν.4224/2013, ενώ παράλληλα ισχύουν και όλες οι διατάξεις της ΠΔ/ΤΕ 2501/2002 για την ενημέρωση των συναλλασσόμενων που εφαρμόζουν τα πιστωτικά ιδρύματα».

Στη ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας υπογραμμίζεται ότι «εταιρείες ή ιδρύματα που έχουν αποκτήσει άδεια και εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος με βάση άλλο ισχύον θεσμικό πλαίσιο και έχουν την πρόθεση να ασκήσουν επιπρόσθετα τη δραστηριότητα της διαχείρισης ή απόκτησης απαιτήσεων, μπορούν να ζητήσουν επέκταση των δραστηριοτήτων τους χωρίς να αδειοδοτηθούν εκ νέου».

Το πρόγραμμα του Σαββάτου

Νέο γύρο διαπραγματεύσεων θα έχει το πρωί του Σαββάτου, στις 11.30, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Όπως δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, εξερχόμενος από τη συνάντηση της Τετάρτης, τέθηκε ο οδικός «χάρτης» της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το ασφαλιστικό, που αποτελείται από τέσσερις θεματικές ενότητες. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι θεματικές ενότητες που οριοθετούν τον οδικό άξονα των συζητήσεων, είναι η αρχιτεκτονική του συστήματος -ύψος εθνικής σύνταξης και ποσοστά αναπλήρωσης- αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέες προτάσεις και αλλαγές που κατέθεσε η κυβέρνηση γι' αυτές τις ομάδες, επανυπολογισμός των συντάξεων το 2018 και ο τρόπος εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς, καθώς και οι επικουρικές συντάξεις.

Στις 14.00 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς με αντικείμενο το δημοσιονομικό πλαίσιο, ενώ θα έχει προηγηθεί η συνάντηση του Χριστόφορου Βερναρδάκη με τους πιστωτές για τη διοικητική μεταρρύθμιση (10.30).

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Daniel” και “Elias” - Μητσοτάκης: Πάνω από 3 δις το κόστος αποκατάστασης των ζημιών (εικόνες)Σήμερα 16:49 | Ειδήσεις

Για «κοστολογημένο και καλά μελετημένο σχέδιο ανάταξης των βασικών υποδομών της Θεσσαλίας» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός από το Μουζάκι

Χατζηδάκης: Με νομοθετική ρύθμιση η μείωση των χρεώσεων με POS για συναλλαγές έως 10 ευρώΣήμερα 13:32 | Ειδήσεις

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις. Δεν θα δοθεί παράταση, είπε ο υπουργός

Πλημμύρες: Αναστολή πληρωμών για τους πληγέντεςΣήμερα 18:20 | Ειδήσεις

Ποιους αφορά η αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, δόσεων και παρατάσεις καταβολών, την οποία ανακοίνωσε η Κυβέρνηση.

ΙΕΛΚΑ: Πάσχα με μικρότερα τραπέζια και λιγότερα φαγητά το 2024Σήμερα 18:04 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει η έρευνα για τις διαφορές που εντοπίζονται στο φετινό πασχαλινό τραπέζει σε σχέση με προηγούμενες χρονιές

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ευρωεκλογές - Γκάλοπ: Ποιοι υποψήφιοι προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων19:42Ενδοοικογενειακή βία - Καταγγελία: Την χτύπησε μπροστά στο παιδί τους19:29“Φονικό των Ανωγείων”: Αναιρέθηκε η απόφαση από τον Άρειο Πάγο19:15ΙΕΛΚΑ: Πάσχα με μικρότερα τραπέζια και λιγότερα φαγητά το 202419:02Ηλεία: Φωτιά στους Σχίνους (βίντεο)18:49Μελισσοκόμοι: Τα αντιπυρικά μέτρα βάζουν τέλος στα μελίσσια μας18:36Πλημμύρες: Αναστολή πληρωμών για τους πληγέντες 18:23Τουρκία: “Κόλαφος” η έκθεση του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα18:09Τήλος: Εντοπίστηκαν δεκάδες παράτυποι μετανάστες σε παραλία17:56Θεσσαλονίκη: Καλλιεργούσε κάνναβη… μαζί με τον ανήλικο γιο του (βίντεο)17:43Άγιος Γεώργιος: Ο βίος, τα μαρτύρια και τα θαύματά του17:30ΟΣΕ: Νέο ΔΣ στον Οργανισμό17:16Καναδάς: Φλεγόμενο τρένο περνάει από το κέντρο του Λονδίνου στο Οντάριο (βίντεο)17:03Rapid test δωρεάν την Τετάρτη σε 177 σημεία16:51Ανακάλυψη: Ο τάφος του Πλάτωνα εντοπίστηκε στην Ακαδημία Πλάτωνος16:38“The 2Night Show”: Βαλαβάνη και Άρχος στην παρέα της Τρίτης (εικόνες)16:25“Daniel” και “Elias” - Μητσοτάκης: Πάνω από 3 δις το κόστος αποκατάστασης των ζημιών (εικόνες)16:12“Daniel” - ΕΛΓΑ: Σήμερα η πληρωμή αποζημιώσεων 38,5 εκατ. ευρώ 15:58Δολοφονία Λυγγερίδη: Ποινική δίωξη για 28 αδικήματα στους συλληφθέντες 15:45Σεισμός στην Κρήτη15:31
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο