Στήριξη στους εξαγωγείς από την ΕΤΕ και την EBRD
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στηρίζει την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου με την υπογραφή Σύμβασης με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για την ενεργοποίηση του Προγράμματος παροχής εγγυοδοσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης για το διασυνοριακό εμπόριο.
Η Εθνική Τράπεζα συνεχίζοντας την προσπάθεια στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας και των ελληνικών εξωστρεφών επιχειρήσεων, υπέγραψε πρώτη τη Σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, θέτοντας στη διάθεση της αγοράς μία πρόσθετη λύση που αμβλύνει τη δυσκολία αποδοχής του ελληνικού κινδύνου από τους εμπορικούς εταίρους.
Μέσω του Προγράμματος, διασφαλίζεται η πρόσβαση τόσο των εισαγωγικών όσο και των εξαγωγικών επιχειρήσεων, σε πολλαπλές μορφές πιστοδότησης χωρίς παροχή μετρητού καλύμματος, διευκολύνοντας σημαντικά το συναλλακτικό κύκλωμα και μειώνοντας το σχετικό κόστος. Ταυτόχρονα στηρίζεται η προσπάθεια συμμετοχής των ελληνικών επιχειρήσεων σε σημαντικούς διαγωνισμούς στο εξωτερικό.
Η εν λόγω διευκόλυνση θα συμβάλλει στην προσπάθεια της Εθνικής Τράπεζας να ενισχύσει τις δραστηριότητές της στον τομέα της χρηματοδότησης του διασυνοριακού εμπορίου, παρά τις τρέχουσες συνθήκες που επικρατούν στην χρηματοπιστωτική αγορά, καθώς και να επιβεβαιώσει τη θέση της ως προτιμώμενου εμπορικού εταίρου, στηρίζοντας τις εμπορικές δραστηριότητες των εξαγωγέων, εισαγωγέων και διανομέων εισαγόμενων αγαθών στην Ελλάδα.
Η Εθνική Τράπεζα, που ιδρύθηκε το 1841, είναι η παλαιότερη και μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα. Τον Νοέμβριο του 2015, η EBRD απέκτησε μειοψηφικό μετοχικό μερίδιο κατά την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών με στόχο να ενισχυθεί η κεφαλαιακή βάση τους και να διευκολυνθεί η διαδικασία επιστροφής τους στον ιδιωτικό τομέα.
Ο πρόεδρος της EBRD, κ. Suma Chakrabarti, που υπέγραψε σήμερα στην Αθήνα τη σύμβαση του προγράμματος με την Εθνική Τράπεζα για την παροχή εγγυοδοσίας για το διασυνοριακό εμπόριο, δήλωσε ότι: «Η στήριξη του τομέα του Trade Finance στην Ελλάδα είναι καίριας σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να εντάξουμε την Εθνική Τράπεζα στο πρόγραμμά μας για τη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών και να ισχυροποιήσουμε τη συνεργασία μας με την ΕΤΕ και στον τομέα του διασυνοριακού εμπορίου. Το πρόγραμμα θα συνδράμει την Εθνική Τράπεζα στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πελατών της για Trade Finance με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο και να επεκτείνoυν περαιτέρω τις δραστηριότητές τους , οι οποίες αναμένεται να ωφελήσουν την οικονομία συνολικά. »
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης δήλωσε ότι : «Η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα με το χαμηλότερο δείκτη δανείων προς καταθέσεις, συνεχίζει τη χρηματοδότηση της οικονομίας αναπτύσσοντας νέα εργαλεία και συνεργασίες με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Η Εθνική Τράπεζα ευχαριστεί την EBRD, που εμπιστεύτηκε την Εθνική σαν την πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα, με την οποία πραγματοποιεί μια τέτοιου είδους στρατηγική συνεργασία, ενώ είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία μας και τη μακρά παράδοσή μας στο trade finance για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος. Η συγκεκριμένη δράση θα στηρίξει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Είναι σημαντικό σε καιρούς, όπου η οικονομία χρειάζεται στήριξη να βρίσκουμε νέους τρόπους να ενισχύουμε εξωστρεφείς επιχειρήσεις νέας νοοτροπίας, με σωστή ανάληψη και ευθυγράμμιση κινδύνου μεταξύ τραπεζών και πελατών».
Το πρόγραμμα της EBRD, το οποίο ξεκίνησε το 1999, έχει ως στόχο την προώθηση του διεθνούς εμπορίου από, προς και μεταξύ των χωρών στις οποίες επενδύει η EBRD. Με το πρόγραμμα αυτό η EBRD παρέχει εγγυήσεις σε διεθνείς βεβαιούσες τράπεζες και βραχυπρόθεσμα δάνεια σε επιλεγμένες τράπεζες και εταιρείες πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων για να χρηματοδοτήσουν εξαγωγείς, εισαγωγείς και διανομείς. Σήμερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πάνω από 120 τράπεζες εταίρους σε 25 χώρες στις οποίες διατηρεί επενδύσεις η EBRD, με τα χρηματοδοτικά όρια να υπερβαίνουν συνολικά το 1,5 δισ. ευρώ, και περισσότερες από 800 βεβαιούσες τράπεζες παγκοσμίως.
Η EBRD ξεκίνησε τις επενδύσεις της στην Ελλάδα το 2015 σε προσωρινή βάση με σκοπό να στηρίξει την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας από την τρέχουσα οικονομική κρίση. Στόχος της EBRD είναι να ενθαρρύνει τις ξένες και τις εγχώριες επενδύσεις, να ισχυροποιήσει τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα και να εμβαθύνει την περιφερειακή ολοκλήρωση. Η διευκόλυνση των εμπορικών συνεργασιών συνιστά σημαντική συμβολή στην ενίσχυση της θέσης των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων στη διεθνή οικονομία.
Συνάντηση Τσίπρα- Chakrabarti
Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD), κ. Suma Chakrabarti στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κατά τη συνάντηση, ο Πρωθυπουργός καλωσόρισε τη δραστηριοποίηση της EBRD στην Ελλάδα, τη δραστηριοποίησή της με 7 επενδυτικά σχέδια, ενώ τόνισε και τη συμβολή της στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Σε σχέση με τη συνεργασία EBRD και ελληνικής κυβέρνησης, τονίστηκε ο κομβικός ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συζητήθηκαν τα χρηματοδοτικά σχέδια της EBRD υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρέφεια και τον εξαγωγικό προσανατολισμό τους, καθώς επίσης στις υποδομές, την περιφερειακή ανάπτυξη, και τη δημιουργία απασχόλησης σε δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Η χρηματοδότηση των επενδύσεων και των εξαγωγών στη συνάντηση ΣΕΒ - EBRD
Η διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση όλων των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει η Ε.Ε. αποτελεί σήμερα τον πλέον κρίσιμο παράγοντα ταχύτερης οικονομικής ανάκαμψης και δημιουργίας βιώσιμων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, το επενδυτικό κενό στην Ελλάδα ξεπερνά τα 100 δις την επταετία. Παράλληλα, η υφιστάμενη δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει ένα πολύ μικρό μέρος (π.χ. το ΕΣΠΑ δεν ξεπερνά τα €15δις, ο αναπτυξιακός νόμος δεν διαθέτει επαρκείς πόρους και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αδυνατεί να υποστηρίξει επαρκώς τις χρηματοδοτικές ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων μέχρι να επιλύσει, με βιώσιμο τρόπο, το πρόβλημα των κόκκινων δανείων).
Με σκοπό τη διερεύνηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και των δυνατών τρόπων ταχύτερης αξιοποίησής τους από τις ελληνικές επιχειρήσεις, ο ΣΕΒ διοργάνωσε τη Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου συνάντηση εργασίας με επίσημο προσκεκλημένο τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) Sir Suma Chakrabarti. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι δυναμικών επιχειρήσεων Μελών του ΣΕΒ και συζητήθηκαν οι ευκαιρίες πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τη στήριξη των παραγωγικών επενδύσεων, των εξαγωγών, της καινοτομίας, σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η εφοδιαστική αλυσίδα, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο αγροδιατροφικός τομέας. Ειδικότερη αναφορά έγινε στο πρόγραμμα στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων «Trade Facilitation Program» που διαθέτει η EBRD στους έλληνες εξαγωγείς.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ μετά το πέρας της συνάντησης και αφού ευχαρίστησε τους συνομιλητές του για την πολύ εποικοδομητική και διεξοδική συζήτηση, στάθηκε στο κρίσιμο ζήτημα της αποεπένδυσης, που μαστίζει την ελληνική οικονομία και που απειλεί πλέον το επίπεδο διαβίωσης του πληθυσμού μακροπρόθεσμα.
Όπως τόνισε ο κ. Φέσσας, σήμερα χρειάζονται γενναίες επενδυτικές πρωτοβουλίες και κινητοποίηση γύρω από αυτό τον στόχο όλων των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Στο πλαίσιο αυτό, η ενεργοποίηση της EBRD στην Ελλάδα αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Ο κ. Φέσσας επισήμανε τέλος ότι, «η άμεση ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης και η άρση της αβεβαιότητας θα επιτρέψουν στις ενεργές επιχειρηματικές δυνάμεις να θέσουν σε κίνηση τους επενδυτικούς τους σχεδιασμούς και στο πλαίσιο αυτό η αρωγή της EBRD θα είναι πολύτιμη και ουσιαστικά χρήσιμη.»
Ο πρόεδρος της EBRD διαβεβαίωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε σημαντικά στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας και η επίσκεψή μου σήμερα θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τα θέματα πρωτεύουσας σημασίας. Από την αρχή της λειτουργίας του γραφείου μας στην Ελλάδα έχουμε δημιουργήσει τις βάσεις προκειμένου οι στόχοι που έχουν τεθεί να υλοποιηθούν. Είναι προτεραιότητα να δράσουμε προς την κατεύθυνση της πραγματοποίησης επενδύσεων, της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα και της ενίσχυσης της δραστηριότητας στην ευρύτερη περιφέρεια».
Εγκαίνια των γραφείων της EBRD στην Αθήνα
Ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Σούμα Τσακραμπάρτι, εγκαινίασαν σήμερα τα γραφεία της Τράπεζας στην Αθήνα.
Ο κ. Σταθάκης δήλωσε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος με την εξέλιξη αυτή, που ακολούθησε την υπογραφή συμφωνίας τον Μάιο του 2015 για τη δραστηριοποίηση της Τράπεζας στην Ελλάδα με ένα σημαντικό ετήσιο ποσό μέχρι το 2020. Η Τράπεζα εδώ και έξι μήνες έχει επενδύσει περίπου 300 εκατ. ευρώ τόσο στον τραπεζικό τομέα, συμμετέχοντας στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και ενισχύοντας τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα. Η Τράπεζα έχει θέσει αρχικά ως στόχο την ενθάρρυνση των ξένων και εγχώριων επενδύσεων, την προώθηση των εξαγωγών καθώς και την εμβάθυνση της περιφερειακής ολοκλήρωσης.»
Ο κ. Τσακραμπάρτι τόνισε: «Γνωρίζουμε τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεισφέρουμε σημαντικά στη διαδικασία αποκατάστασης της Ελλάδας. Από τότε που ξεκινήσαμε να δουλεύουμε στην Ελλάδα έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο και έχουμε πλέον βάλει τα θεμέλια για μια αποτελεσματική συνεργασία. Το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή είναι να δραστηριοποιηθούμε ώστε να κινητοποιήσουμε τις επενδύσεις, να ενισχύσουμε τον ιδιωτικό τομέα και να ενδυναμώσουμε την περιφερειακή ολοκλήρωση.»