Επιστρέφουν τα κλιμάκια των δανειστών
Σε νέα δύσκολη φάση μπαίνει η διαπραγμάτευση, με ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, έως και 1 δισ. για το 2016 και βασικό αντίπαλο τον χρόνο. Το ζήτημα του χρόνου τίθεται συνεχώς από τον Πρωθυπουργό, το οικονομικό επιτελείο και κυβερνητικά στελέχη, καθώς η περίπτωση καθυστερήσεων, θα σημαίνει και την αποτυχία του προγράμματος, αφού η Αθήνα θα εξαναγκαστεί να λάβει νέα μέτρα, με στόχο την επίτευξη νέων δημοσιονομικών στόχων και με μια οικονομία σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.
Η σημερινή άφιξη των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών αποτελεί και προπομπό της επιστροφής του κουαρτέτου, αφού ουσιαστικά θα κλείσουν ένα – ένα τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.
Τα στάδια των συζητήσεων
Το πρώτο γκρουπ των κλιμακίων θα ασχοληθεί με το δημοσιονομικό σκέλος της διαπραγμάτευσης. Αυτό που στην ουσία θα εξεταστεί είναι, τα μέτρα που πρέπει να λάβει η χώρα μας από σήμερα μέχρι το 2018, με στόχο πρωτογενή πλεονάσματα 0, 5% για το 2016, 1, 75% του ΑΕΠ για το 2017 και 3,5% για το 2018.
Πάνω σε αυτό το ζήτημα διατυπώνεται και η πρώτη απαίτηση των δανειστών, αφού οι εκπρόσωποί τους «βλέπουν» μόνο για φέτος δημοσιονομικό κενό της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα 440 εκατ. ευρώ που έχει υπολογιστεί ότι θα εισπραχθούν από το ειδικό τέλος 5 λεπτών σε κάθε στήλη του ΟΠΑΠ και τη φορολόγηση των VLT’s.
Υπολογίζεται, επίσης, η απώλεια 400 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ, εξαιτίας της φοροδιαφυγής, ενώ αναμένονται 250 εκατ. επιπλέον έσοδα από το νέο φορολογικό, αντί για τα 500 – 550 εκατ., ποσό που εκτιμά το οικονομικό επιτελείο.
Στον τομέα των δαπανών υπάρχει κενό νόμου στην οριστικοποίηση της μείωσης των αμυντικών δαπανών, κατά 500 εκατ., τη μείωση 100 εκατ. από τη μείωση των επιδομάτων πρόνοιας και 400- 500 εκατ. σε σχέση με την εξοικονόμηση του 1,8 δισ. από το Ασφαλιστικό, βάσει του τελευταίου σχεδίου του υπουργείου Εργασίας.
Αντιπαράθεση και για το φορολογικό
Το φορολογικό είναι το δεύτερο μεγάλο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών, με τους δανειστές να είναι κάθετα αντίθετοι με τις αυξήσεις φόρων, θεωρώντας χαμηλή τη φοροδοτική ικανότητα. Αμφισβητούν, επιπλέον έντονα ότι από τις αυξήσεις στη φορολογία θα αυξηθούν τα έσοδα κατά 500 εκατ. ευρώ και ζητούν να στοιχεία για τον ΕΝΦΙΑ του 2016 και 2017, βάσει των αλλαγών που έχει προαναγγείλει ο αρμόδιος Υπουργός.
Η «καυτή πατάτα» του Ασφαλιστικού
Από τα μεγαλύτερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης είναι το Ασφαλιστικό, με τις δύο πλευρές να απέχουν κατά πολύ. Οι δανειστές εκτιμούν ότι χωρίς περικοπές στις συντάξεις, το σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Έτσι, πιέζουν για μειώσεις στις κύριες συντάξεις, αύξηση του ελάχιστου χρόνου εργασίας, κατοχύρωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, στα 20 χρόνια και μείωσή της στα 300 ευρώ ή απόδοση με εισοδηματικά κριτήρια. Επιμένουν, επίσης, το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης να μην ξεπερνά το 50% μαζί με την εθνική σύνταξη.
Το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας
Ανοιχτό παραμένει και το μέτωπο της σύστασης και του τρόπου λειτουργίας του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία.
Η έδρα του Ταμείου θα είναι στην Αθήνα, όμως η υποχώρηση που έγινε από την ελληνική πλευρά είναι ότι, δέχθηκε το διορισμό προέδρου από το κουαρτέτο και την τοποθέτηση του 40% του ΔΣ του, ενώ το υπόλοιπο 60% θα διορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση. Ζητούμενο είναι η επιτάχυνση της δημιουργίας του θεσμικού πλαισίου για τη σύσταση του Ταμείου και η σύστασή του μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Τα κόκκινα δάνεια
Το τελευταίο μεγάλο μέτωπο είναι αυτό των κόκκινων δανείων. Η υποχώρηση που έχει κάνει εδώ το υπουργείο Ανάπτυξης είναι ότι ζήτησε μεταβατική περίοδο, αντί πλήρους, εξαίρεσης των στεγαστικών δανείων με υποθήκη της πρώτης κατοικίας και των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την αγορά τους. Η μάχη που δίνεται από εδώ και στο εξής είναι για το ποια δάνεια θα πωλούνται στα distress fund.