LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΕπιχειρήσειςΔημοσίευση: 13 Φεβρουαρίου 2016 19:41

Το Κράτος “αδειάζει” τον Παππά για τις άδειες

Στοιχεία που αναιρούν αυτά που παραθέτει ο Υπουργός Επικρατείας. Σφοδρές αντιδράσεις από όλες τις πλευρές «ακυρώνουν» τον Νίκο Παππά. 

Νίκος Παππάς - Τηλεοπτικές άδειες - ΕΙΤΗΣΕΕ - control room

Πριν καλά καλά «στεγνώσει το μελάνι» από το non paper της Κυβέρνησης, που προσπάθησε με δικά της στοιχεία να παρουσιάσει ότι οι τηλεοπτικές άδειες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι λιγότερες από ό,τι στην Ελλάδα, ήρθε ηχηρή διάψευση από το ίδιο το Κράτος, στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Ο κ. Παππάς με πίνακα για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών στην Ευρώπη, έλεγε ότι «αυτή είναι η ευρωπαϊκή πραγματικότητα», λέγοντας μάλιστα ότι όποιοι επιχειρούν να αμφισβητήσουν τα στοιχεία εξυπηρετούν σκοπιμότητες.

Βέβαια ήρθε από την Πρεσβεία μας στο Βερολίνο η απάντηση στο ερώτημα του κ. Παππά για το πόσα είναι τα κανάλια στην Γερμανία. Τι λέει το έγγραφο; Ότι τα κανάλια είναι 57, στοιχείο που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα χθεσινά ρεπορτάζ. Η απάντηση της Πρεσβείας, την οποία δημοσιεύει το liberal.gr αναφέρει επ΄ ακριβώς:

«Προς το παρόν υφίστανται συνολικά πενήντα επτά (57) τηλεοπτικοί σταθμοί σε λειτουργία στη γερμανική επικράτεια που εκπέμπουν με ψηφιακή, επίγεια ευρυεκπομπή, εκ των οποίων οι επτά είναι συνδρομητικοί  και οι πενήντα είναι ελεύθερης πρόσβασης. Από τους πενήντα ελεύθερης πρόσβασης οι 32 ανήκουν σε ιδιώτες και οι 18 είναι δημόσιοι».

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ  - έγγραφο

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιτίθεται στον Νίκο Παππά και τον καλεί να δώσει εξηγήσεις άμεσα.

Τι συμβαίνει όμως στο τηλεοπτικό τοπίο;  Δείτε αριστερά τα στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση και δεξιά τα στοιχεία της ΕΙΤΗΣΕΕ:

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ  - πίνακας

«Ο  Υπουργός Επικρατείας κ. Παππάς συνελήφθη για ακόμη φορά ψευδόμενος. Μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση. Αντί να απαντάει με διαρροές και ενημερωτικά σημειώματα, καλό θα είναι να μας πει αν πράγματι τα στοιχεία που χρησιμοποίησε στη Βουλή των Ελλήνων είναι αναληθή, όπως αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα. Αν δεν απαντήσει άμεσα και συγκεκριμένα, όπως έχει υποχρέωση, τότε θα είναι εκτεθειμένος πρωτίστως στους πολίτες», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η Κυβέρνηση εφευρίσκει νομοθετικά εκτρώματα, για να μπορέσει να επιβάλει αυθαίρετα τους δικούς της κανόνες κι επισημαίνει 5 συμπεράσματα της «περιβόητης» μελέτης του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας ως λανθασμένα.

Σφοδρές αντιδράσεις προς την κυβέρνηση

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος αλλά και άλλοι έγκριτοι Συνταγματολόγοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα Αντισυνταγματικότητας, η οποία θα κριθεί στα Δικαστήρια.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, «άδειασε» την Κυβέρνηση για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει μία σειρά από ανοιχτά ζητήματα, στα οποία την απάντηση δεν μπορούν παρά να δώσουν τα αρμόδια δικαστήρια, ελληνικά και ευρωπαϊκά».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, ο κ. Χρυσόγονος σημείωσε πως «Το Σύνταγμα προβλέπει κατ’ αρχάς την ελευθερία της έκφρασης και ειδικότερα στο άρθρο 15 προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει πολυφωνική και αντικειμενική ενημέρωση. Άρα, ένα πρώτο ζητούμενο είναι κατά πόσον αυτό διασφαλίζεται με τον ένα ή τον άλλο αριθμό αδειών».

Η πρώην αντιπρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής, Λίνα Αλεξίου, κάνει λόγο για βαρύτατη προσβολή του Συντάγματος: «δεν θέλουν τις Ανεξάρτητες Αρχές. Δεν θέλουν αντίβαρο στην αυθαιρεσία της εξουσίας. Θέλουν να έχουν το πεπόνι και το μαχαίρι στα χέρια τους».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος επανήλθε στο θέμα χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών σήμερα, λέγοντας ότι εφόσον δεν υπάρχει διοίκηση στο ΕΣΡ πρέπει η Κυβέρνηση να νομοθετήσει, για να δεχθεί τα σφοδρά πυρά των κύριων Βορίδη, Λεβέντη και Κωνσταντοπούλου.

Παρασκευόπουλος: Αν το Σύνταγμα ορίζει κάτι κι αυτό δεν υπάρχει, εφαρμοστής γίνεται ο νομοθέτης

«Για το ζήτημα το συνταγματικό που έχει προκύψει, είναι ένα ζήτημα μετάφρασης των δυο εδαφίων (αρ.15 και 101Α). Ακόμη όμως κι αν ισχύει αυτό που λέει η αντιπολίτευση, ότι δηλαδή το ΕΣΡ είναι υπεύθυνο για την αδειοδότηση, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ΕΣΡ. Ακούω την άποψη να αναβιώσει το ΕΣΡ, όμως αυτή τη στιγμή υπάρχει το ζήτημα της ανύπαρκτης σύνθεσης του. Όταν το ίδιο το Σύνταγμα παραπέμπει στο ΕΣΡ και αυτό δεν υπάρχει, πρέπει να δώσουμε μια λύση γιατί το ίδιο το Σύνταγμα ζητά να υπάρχει έλεγχος του κράτους στα ζητήματα των ΜΜΕ» αναφέρει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και συνεχίζει:

«Άλλωστε με βάση την αρχή της επιεικείας, αν το Σύνταγμα ορίζει κάτι και αυτό δεν υπάρχει, τότε ο εφαρμοστής θα πρέπει να γίνει και νομοθέτης».

Βορίδης: Παραλογισμός ο τερματισμός του ΕΣΡ

Οι δικαστές του ΣτΕ που θα κρίνουν το θέμα θα το εξετάσουν σε βάθος. Δεν χρειάζεται εμείς να υποδείξουμε την κατεύθυνση. Σε τελική ανάλυση θα τα σκεφτείτε. Όσον αφόρα στη λήξη της θητείας των μελών, έγινε με νομοθετική παρέμβαση, η επιλογή ήταν πολιτική και αντισυνταγματική. Τα τέσσερα εναπομείναντα μελή μπορούσαν να κρίνουν. Αλλά μην έρχεται εδώ η κυβέρνηση και μας λέει «τι να κάνουμε δεν υπάρχει ΕΣΡ» όταν αυτή το τερμάτισε, είναι παραλογισμός».

Λεβέντης: Σαφές όσο πουθενά το Σύνταγμα για το ΕΣΡ

«Μόνο στο ΕΣΡ το Σύνταγμα είναι τόσο σαφές, πουθενά άλλου και ζητά συναίνεση. Η κυβέρνηση όφειλε να προτείνει τέτοια σύνθεση ώστε να το δεχτούν τα 4/5 της Διάσκεψης των Προέρων. Αντί αυτού άρχισε η κυβέρνηση να εξαγγέλλει ότι θα κλείσει κανάλια. Αποφασίζει μόνη της, αφήνει τα 4/5 και πάει στα 2,5/5 και μας παρουσιάζει εμάς ότι προστατεύουμε τους καναλάρχες», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Συνταγματική εκτροπή αυτό που συμβαίνει

Λυπάμαι που άκουσα τον Υπουργό να λέει για αρχή επιεικείας έναντι της εξουσίας. Σίγουρα η αρχή αυτή δεν αφόρα την κυβέρνηση αλλά τους πολίτες. Λυπάμαι που άκουσα απόπειρα επηρεασμού της δικαστικής κρίσης ως προς την συνταγματική έκτροπη για τις ανεξάρτητες αρχές. Το ΕΣΡ υπάρχει, λέτε ψέματα. Ξέρετε ότι η κυβέρνηση με εκπρόθεσμη τροπολογία έπαυσε όλα τα εν ενεργεία μέλη του και με μια φωτογραφική διάταξη διέλυσε τις ανεξάρτητες αρχές. Αυτό που συμβαίνει είναι συνταγματική έκτροπη, που η κυβέρνηση αποφάσισε και δε φταίει ο κακός καιρός.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πετρούπολη: Συνελήφθη 16χρονος για το μαχαίρωμα 15χρονου σε συμπλοκή μέσα σε λεωφορείο23:59Ιταλία: Βλάβη στο σύστημα ραντάρ των αεροδρομίων προκαλεί καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων 23:47Σπάρτη: Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στους Αγίους Αναργύρους23:37Γλυφάδα: Κανόνισε ραντεβού και εκείνη έβαλε... να τον ληστέψουν23:24Τεντόγλου: Δεν ήθελα να κερδίσω απλά, ήθελα να τους "διαλύσω", να τους ρίξω 40 πόντους23:10ΠΑΟΚ: Ανακοινώθηκε και επίσημα ο Μεϊτέ22:54Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή22:40Μουντιάλ Συλλόγων: Η Παλμέιρας στους προημιτελικούς με χρυσό σκόρερ τον Παουλίνιο στην παράταση22:25Δήμος Αθηναίων: Σε αυξημένη επιφυλακή λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς - Κλείνει ο Λυκαβηττός22:11Κρήτη: Ηλικιωμένος ανασύρθηκε νεκρός από τη θάλασσα21:57"Ιπτάμενος" Τεντόγλου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων: Πέτυχε κορυφαία επίδοση στον κόσμο 21:42Formula 1 - Grand Prix Αυστρίας: Ο Νόρις επανέφερε τη McLaren στην pole position21:26Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η περίοδος κάθαρσης έχει ξεκινήσει – Μηδενική ανοχή στην παρανομία21:12Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Το σχόλιό της για την στάση του Ντόναλντ Τραμπ στην Σύνοδο Κορυφής20:56Βόλος: Φωτιά στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. (εικόνες)20:42Οικογενειακή τραγωδία - Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ο οδηγός της νταλίκας20:25Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Βατικανό - Συνάντηση με τον Πάπα Λέοντα20:11Μαγνησία: Έπιασε φωτιά το αυτοκίνητό του και το έριξε στη λίμνη για να τη σβήσει19:56Ζελένσκι: Εξαιρετικά σημαντικό να διατηρηθεί η στήριξη της Πολωνίας στην Ουκρανία19:42Ιράν: Άνοιξε όλος ο εναέριος χώρος αλλά μόνο για διεθνείς υπερπτήσεις19:27
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο