Στον “αέρα” η διαπραγμάτευση
Με άγνωστο τον χρόνο επιστροφής των επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης κι όλα τα μεγάλα μέτωπα ανοιχτά, η Κυβέρνηση επιχειρεί τώρα διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο για να ξεπεραστούν μια σειρά εμπόδια απο πλευράς των τεχνοκρατών του κουαρτέτου σε θέματα όπως το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, δίχως την συμφωνία στα οποία δεν μπορεί να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε, μετά το τέλος της πρώτης φάσης της διαπραγμάτευσης την ανάγκη για "μια εύλογη συμφωνία σε εύλογο χρόνο", γνωρίζοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου δεν θα επαρκέσουν για πολλές εβδομάδες ακόμη, αν δεν υπάρξει εκταμίευση καθυστερούμενης δόσης απο τους δανειστές.
Την ίδια ώρα, κι ενώ βράζει απο αντιδράσεις η κοινωνία, με τους αγρότες να σκληραίνουν την στάση τους και τους ελευθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες να συνεχίζουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό, η Κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη διά του Υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ότι ο κοινωνικός διάλογος θα καταλήξει σε συμφωνία κι ότι δεν θα παραβιαστεί η κόκκινη γραμμή της Κυβέρνησης για άρνηση μείωσης των κύριων συντάξεων.
Οι δανειστές απέρριψαν την ενιαία φορολογική κλίμακα
Ξεχωριστή κλίμακα φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες προωθεί πλέον το οικονομικό επιτελείο, ύστερα από τις ενστάσεις της τρόικας στο σχέδιο για ενιαία κλίμακα σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και ενοίκια, όπως γράφει η Καθημερινή.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρέδωσε στους δανειστές πρόταση για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, σύμφωνα με την οποία θα υπήρχε ενιαία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα και θα προβλεπόταν ανώτατος φορολογικός συντελεστής 50% ή και μεγαλύτερος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών διατύπωσαν τις αντιρρήσεις τους και για τα δύο σκέλη του εν λόγω σχεδίου. Δηλαδή, τόσο για το ύψος του ανώτερου συντελεστή φορολόγησης όσο και για το γεγονός ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα εντάσσονταν στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Δεδομένου ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι πιο εύκολο να φοροδιαφύγουν απ’ ό,τι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι θεσμοί ζήτησαν να υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων τους, ώστε να είναι σαφές τι δηλώνουν και να μην «μπερδεύεται» με τις αμοιβές από μισθωτή εργασία.
Τι θα γίνει με την έκτακτη εισφορά
Παράλληλα, η κυβερνητική πρόταση δεν προβλέπει την ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, όπως έχει δεσμευτεί να πράξει μέσω του μνημονίου. Στο πλαίσιο αυτό, η θέσπιση ανώτερου συντελεστή 50% για τα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ συνεπάγεται αυτομάτως ότι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα φορολογούνται με συντελεστή 58%. Ποσοστό το οποίο θεωρείται ιδιαιτέρως υψηλό από την τρόικα. Ετσι, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται πλέον σε διαφορετική πρόταση για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Ειδικότερα:
1. Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους θα παραμείνει η σημερινή κλίμακα φορολόγησης, με την προσθήκη του ανώτατου συντελεστή 50% για τα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.
2. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα ισχύει η ίδια κλίμακα με τους μισθωτούς και τις συντάξεις, αλλά θα είναι ξεχωριστή. Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενος με εισόδημα από μισθωτή υπηρεσία ή σύνταξη, αλλά και από ελεύθερο επάγγελμα, τα δύο εισοδήματα δεν θα προστίθενται, αλλά η επιβάρυνση θα είναι ξεχωριστή.
Να σημειωθεί ότι με τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν μικρότερη επιβάρυνση απ’ ό,τι σήμερα.
Τι θα ισχύσει για τα ενοίκια
Για τα έσοδα από τα ενοίκια αναμένεται να εφαρμοστεί η μνημονιακή δέσμευση. Δηλαδή θα αυξηθεί ο συντελεστής φορολόγησης για έσοδα έως 12.000 ευρώ από το 11% στο 13% και για έσοδα από 12.000 ευρώ και άνω από το 33% στο 35%. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει και τρίτο φορολογικό συντελεστή που θα κινείται στα επίπεδα του 40-45% και θα αφορά σε έσοδα άνω των 40.000 ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι μπορούν να αυξηθούν σημαντικά τα κρατικά έσοδα από την αύξηση της φορολόγησης των εσόδων από τα ενοίκια και να φθάσουν στα 200 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 140 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος τα έσοδα του προϋπολογισμού θα πρέπει να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 150 εκατ. ευρώ.