LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 27 Ιανουαρίου 2016 18:41

Huffington Post: Το ΔΝΤ απειλεί να τινάξει στον αέρα το ελληνικό πρόγραμμα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει ότι το βάρος των περικοπών πρέπει να βαρύνει τον μέσο Έλληνα.  

Πολ Τόμσεν
Η ελληνική κυβέρνηση και οικονομικοί παράγοντες έχουν συμφωνήσει σε έναν τρόπο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που επιδιώκουν οι διεθνείς πιστωτές. Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απορρίπτει τη συμφωνία και επιμένει ότι το βάρος των περικοπών πρέπει να βαρύνει τον μέσο Έλληνα, γράφει η Huffington Post. 

Επικαλούμενη πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών αναφέρει πως το ΔΝΤ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα αντιταχθεί στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τις εργοδοτικές εισφορές, προκειμένου να διασωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Το ΔΝΤ πιστεύει ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μειώσεις συντάξεων ύψους 15% μεσοσταθμικά. 

Μολονότι το Ταμείο δεν έχει επισήμως εκφράσει ενστάσεις στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, υποστηρίζει ότι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών θα καταστήσει την ελληνική οικονομία λιγότερο ανταγωνιστική. 

Σε σχετική ερώτηση της Huffington Post το ΔΝΤ δεν διέψευσε τους ισχυρισμούς της πηγής αλλά παρέπεμψε στα σχόλια που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπός του, Τζέρι Ράις, ο οποίος είπε ότι οι προτάσεις εξετάζονται και η διαδικασία αξιολόγησής τους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. 

Ο "ρόλος" του Τόμσεν

Η αδιαλλαξία του Ταμείου αποδίδεται από ορισμένους στον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος, τον Πάουλ Τόμσεν. "Το ότι ο Τόμσεν διαδραματίζει έναν όχι και τόσο εποικοδομητικό ρόλο είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς. Η στάση του ΔΝΤ προκαλεί προβληματισμό και θέλει σαφώς είτε να βγει από το πρόγραμμα ή να τινάξει όλο το πράγμα στον αέρα", υποστήριξε η πηγή της Huffington Post. 

Ο Πίτερ Ντόιλ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Τόμσεν για πολλά χρόνια πριν παραιτηθεί από το ΔΝΤ διαμαρτυρόμενος για τους χειρισμούς του στην ελληνική κρίση το 2012, πιστεύει ότι ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος "δεν νοιάζεται" ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις επιθυμητού αποτελέσματος από τη δική του προσέγγιση. Σημείωσε επίσης ότι οι περικοπές στις συντάξεις και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δεν βοήθησαν στην ανάπτυξη της οικονομίας. 

Η στάση του Τόμσεν εξηγείται από τις εμπειρίες της παρελθούσης καριέρας του στο Ταμείο, υποστηρίζει ο Ντόιλ.  

"Πέρασε ολόκληρη την καριέρα του στην Ανατολική Ευρώπη —τη Ρουμανία κλπ— και οι περισσότεροι από τους πολιτικούς εκεί ήταν πραγματικά διεφθαρμένοι. Πάει στην Ελλάδα και νομίζει ότι είναι σαν τη Ρουμανία ή σαν τις άλλες, λιγότερο αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες".  

Ο Ντόιλ ισχυρίζεται εξάλλου ότι ο Τόμσεν μπορεί να θέλει να εξασφαλίσει όσο περισσότερες παραχωρήσεις μπορεί από την Ελλάδα πριν ξεκινήσει η διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους. 

Το ΔΝΤ συζητά επίσης την πιθανότητα να ζητήσει περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Το Ταμείο όμως διαψεύδει ότι σχεδιάζει να θέσει πρόωρα το ζήτημα της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας. "Δεν υπήρξαν πρόσφατα συζητήσεις μεταξύ του ΔΝΤ και των ελληνικών αρχών για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας", είπε ο εκπρόσωπός του, Αντρέας Αντριάνο. 

Προβληματισμός στην Κομισιόν

Αξιωματούχοι προσκείμενοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζουν ανησυχίες για τη διαπραγματευτική στάση του ΔΝΤ, συνεχίζει η Huffington Post.  

Η Κομισιόν διάκειται ευνοϊκά απέναντι στην ελληνική πρόταση για το συνταξιοδοτικό και ανησυχεί ότι πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις θα βλάψουν την οικονομία της χώρας. Ταυτοχρόνως, εμφανίζεται μπερδεμένη ως προς το γιατί το ΔΝΤ θα έθετε το θέμα της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας πριν από την ώρα του και πιστεύει ότι τέτοιου είδους αιτήματα υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσουν την ευρύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. 

Οι ενστάσεις του ΔΝΤ μπορεί να οδηγήσουν σε αδιέξοδο την τελευταία φάση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους καταλήγει η Huffington Post.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πατήσια - Φωτιά στην πρώην Εριουργία: Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων11:49Κακοκαιρία - Μύκονος: Νέο μήνυμα από το 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα 11:35Τροχαίο στον ΒΟΑΚ: Αυτοκίνητο σκότωσε 15 πρόβατα - Συνελήφθη ο βοσκός (εικόνες)11:21Βουλή - Εξοπλιστικά: Live η ομιλία Μητσοτάκη11:08ΝΑΤΟ - Γεραπετρίτης: Σύνοδος των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες10:54Ρεύμα: Μειωμένα τιμολόγια τον Απρίλιο10:40Καβάλα: Παιδί με φυματίωση μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο10:26IRIS: Καθολικές οι συναλλαγές από τον Νοέμβριο10:12Εξοπλιστικά - Μητσοτάκης: Το πακέτο μέχρι το 2036 και η νέα εποχή στις Ένοπλες Δυνάμεις09:59Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: ο ανασχηματισμός, τα “καυτά” μέτωπα, το Μεταναστευτικό και οι ανατροπές09:45Σεισμός - Μιανμάρ: Άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια πέντε μέρες μετά (βίντεο)09:32Σκαλτσάς για τεχνητή νοημοσύνη: Θα ζητάμε την γνώμη της, ακόμη και για το πως να προσευχηθούμε!09:18Λάρισα: Τραυματισμός σε άγριο καβγά νεαρών09:04Τέμπη: Η έκθεση του ΕΜΠ για την πυρόσφαιρα08:51Κακοκαιρία - Ρόδος: Ανεμοστρόβιλος προκάλεσε ζημιές (βίντεο ντοκουμέντο)08:38Νέος Κόσμος: Φορτηγό “έπεσε” πάνω σε 11 αυτοκίνητα (βίντεο)08:24Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων: Συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης08:10Τροχαίο - ΒΟΑΚ: Νεκρός 19χρονος οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε από γέφυρα07:57Πέθανε ο Βαλ Κίλμερ07:44Εορτολόγιο - 2 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:30
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο