LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 20 Ιανουαρίου 2016 11:42

Αλλάζουν οι προϊστάμενοι σε μεγάλες εφορίες

Τι λέει η απόφαση του απερχόμενου ΓΓΔΕ κ. Μπάκα. Η απόφαση Σαββαϊδου, με την απόφαση Μπάκα ακυρώνεται. Ποιος θα επιλέξει τους νέους προϊσταμένους σε νευραλγικές θέσεις της φορολογικής διοίκησης.

ΔΟΥ - Κτίριο - Εφορία

Ασυνήθιστη βιασύνη έχει ο απερχόμενος ΓΓΔΕ, κ. Μπάκας να αλλάξει άρον άρον και λίγες μέρες πριν αποχωρήσει, τους προϊσταμένους «νευραλγικών πόστων», αλλάζοντας την απόφαση Σαββαΐδου για την επιλογή τους.

Τι λέει η απόφαση του απερχόμενου ΓΓΔΕ κ. Μπάκα

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων έβγαλε απόφαση που έχει ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με θέμα: «Καθορισμός της διαδικασίας επιλογής προϊσταμένων συγκεκριμένων οργανικών μονάδων επιπέδου Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης και Τμήματος των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών».

Έτσι σύμφωνα με την απόφαση στο άρθρο 1 ορίζεται ότι για την επιλογή προϊσταμένων για όλες τις υπηρεσίες που υπάγονται απευθείας στο ΓΓΔΕ, των ειδικών αποκεντρωμένων υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης , των Δ.Ο.Υ ΦΑΕ Αθηνών, ΦΑΕ Πειραιά, ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, Δ.Ο.Υ Πλοίων και Δ.Ο.Υ Κατοίκων Εξωτερικού καθώς και των οργανικών μονάδων της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρωπίνου Δυναμικού , δεν έχει εφαρμογή η προηγούμενη ( 7 Δεκεμβρίου 2014) απόφαση της τέως ΓΓΔΕ Κατερίνας Σαββαϊδου.

Τι έλεγε η απόφαση Σαββαΐδου

Η απόφαση Σαββαϊδου, τον Δεκέμβριο του 2014 όριζε ότι η επιλογή γίνεται «κατόπιν απλής γνώμης των αρμοδίων Γνωμοδοτικών Συμβουλίων Επιλογής Προϊσταμένων , με απόφαση της ΓΓΔΕ». Έθετε δε εκείνη η απόφαση τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες κριτηρίων αξιολόγησης ( τυπικά προσόντα, προϋπηρεσία, πρακτική δοκιμασία-παρουσίαση- αποτίμηση συνέντευξης). Πρακτικά λοιπόν και πάλι ο ΓΓΔΕ είχε τον τελικό λόγο, είχε όμως προηγηθεί εισήγηση –χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα- των Γνωμοδοτικών Συμβουλίων.

Η απόφαση Σαββαϊδου, με την απόφαση Μπάκα ακυρώνεται

Με την απόφαση Μπάκα, η επιλογή «διενεργείται με απόφαση του ΓΓΔΕ σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπαραγράφου Ε2 του άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν , λαμβάνοντας υπόψη κατά την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων υπαλλήλων».

Στον συγκεκριμένο νόμο ο ΓΓΔΕ τοποθετεί τους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων και υπηρεσιών που υπάγονται στη ΓΓΔΕ, σύμφωνα με τα κριτήρια που προβλέπονται στον Υπαλληλικό Κώδικα.

Το πιο καθοριστικό είναι η διαδικασία επιλογής προϊσταμένων δρομολογείται από τον αναπληρωτή ΓΓΔΕ Γ. Μπάκα, τον οποίο σύμφωνα με διαβεβαιώσεις αρμοδίων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών είναι θέμα ημερών να διαδεχθεί ο Γιώργος Πιτσιλής.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι στο υπουργείο Οικονομικών που θέτουν το ερώτημα: Ποιος τελικά θα επιλέξει τους νέους προϊσταμένους σε νευραλγικές θέσεις της φορολογικής διοίκησης. Ο απερχόμενος κ. Μπάκας ή ο νέος κ. Πιτσιλής. Στο περιθώριο της συνέντευξης του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς σχετικά είπε ότι είναι θέμα ημερών να αναλάβει ο κ. Πιτσιλής.

Ερώτηση Μπακογιάννη προς Τσακαλώτο

Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη έθεσε το θέμα με επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η κ. Μπακογιάννη ρωτά τον υπουργό αν «η σπουδή να αντικατασταθούν άρον άρον οι Γενικοί Διευθυντές προάγει την αξιοκρατία», όπως επίσης και «πότε θα διοριστεί ο νέος ΓΓΔΕ» διατυπώνοντας σαφείς αιχμές για επιλογή νέων διευθυντών η οποία «συνιστά μεθοδευμένη κίνηση με στόχο την επιλογή προσώπων που πρόσκεινται στους κομματικούς μηχανισμούς του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ».

Η απάντηση του κ. Τσακαλώτου αναμένεται με ενδιαφέρον, όπως άλλωστε και η επιλογή των προϊσταμένων.

Επίθεση Σταϊκούρα στην κυβέρνηση

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «μέχρι σήμερα, η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής διευθυντών στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ολοκληρώνονταν από Συμβούλιο Επιλογής, κατά τα διεθνή πρότυπα. Η Κυβέρνηση καταργεί τη διαδικασία αυτή και αναθέτει το δικαίωμα επιλογής αποκλειστικά στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων», σημειώνοντας ότι «αυτό τον καίριο θεσμικό ρόλο, εδώ και μήνες, καλύπτει επιλογή της Κυβέρνησης, μετά την παύση της προηγούμενης Γενικής Γραμματέως». 

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα «η Κυβέρνηση, αισθανόμενη το έδαφος να “σείεται”, κλιμακώνει τις αδιαφανείς κινήσεις, με στόχο την κομματικοποίηση του κράτους», τονίζοντας ότι «αυτή η εξέλιξη δεν θα επιτραπεί». 

«Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει, άμεσα, στην ολοκλήρωση της διαδικασίας τοποθέτησης του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και να επαναφέρει την προηγούμενη διαδικασία τοποθέτησης διευθυντών», ανέφερε τέλος ο κ. Σταϊκούρας.  

Για μεθοδεύσεις κατηγορεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη το ΥΠΟΙΚ

Για μεθοδεύσεις σε βάρος της χώρας και της αξιοκρατίας κατηγορεί το Υπουργείο Οικονομικών η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Σε δήλωσή του ο υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος αναφέρει ότι «η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών προχωρά σε απαράδεκτες μεθοδεύσεις προκειμένου να επιλέξει Προϊσταμένους κρίσιμων Υπηρεσιακών Μονάδων του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, χωρίς διαδικασίες που θα εγγυώνται την αξιοκρατική στελέχωση τους και κατά συνέπεια την αποτελεσματική τους λειτουργία». 

«Η Κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιηθεί η μεθόδευσή της αυτή δεν τοποθέτησε, ακόμα, το νέο Γενικό Γραμματέα Εσόδων, εκθέτοντας έτσι, πέραν των άλλων, και τη χώρα και υπονομεύοντας την κρίσιμη «αξιολόγηση» που εξελίσσεται» σημειώνει ο κ. Κουτσούκος και καταλήγει: 

«Τις μεθοδεύσεις αυτές, όπως δυστυχώς συνέβη με όλους τους μέχρι τώρα τυχοδιωκτισμούς της Κυβέρνησης, θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι Έλληνες πολίτες με νέους φόρους και εισφορές, καθώς ο συνδυασμός της αναξιοπιστίας στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και η αδυναμία της υλοποίησης συγκεκριμένων στόχων, αποτελούν τη θανάσιμη παγίδαστη οποία έχει εγκλωβίσει το λαό και τη χώρα».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ισραήλ: Η Χαμάς παρέδωσε τα λείψανα ενός εκ των δύο τελευταίων ομήρων08:08Μουντιάλ 2026: Εξετάζονται αλλαγές στο πρωτόκολλο VAR, θα ...αποφασίζει και για τα κόρνερ07:53Κουκάκι: Καταδρομική επίθεση σε καταστήματα07:39Ρωσία: Δεν βρισκόμαστε πιο κοντά στη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία07:25Επίδομα παιδιού - Α21: Κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα σήμερα07:11Γάζα: Δημοσιογράφος νεκρός μετά από ισραηλινό πλήγμα06:57ΤΑΞΙ: Συνεχίζεται και σήμερα η απεργία06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 3 Δεκεμβρίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:14Υπεγράφη η έγκριση του Εθνικού Χάρτη Εκτίμησης Κινδύνου Δασικών Πυρκαγιών23:59Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις AI κάμερες – Στόχος μας είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, δηλώνει ο Παπαστεργίου23:51Θεσσαλονίκη: Αθώοι Σκωτσέζοι οπαδοί για κατοχή καπνογόνων στο γήπεδο της Τούμπας23:43Τραμπ: Σύντομα θα ξεκινήσουν χερσαίες επιθέσεις στη Βενεζουέλα23:35Παρτιζάν: Συμφώνησε ο Αντρέα Τρινκιέρι για να διαδεχτεί τον Ομπράντοβιτς στην τεχνική ηγεσία23:27Γκίλφοϊλ: Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας γεωπολιτικός παράγοντας, αλλά μια αξιόπιστη συνέταιρος των ΗΠΑ23:19Τροχαίο με εγκατάλειψη στα Χανιά: Στο νοσοκομείο ένας μοτοσικλετιστής (εικόνες)23:11Πιτσιλής - Future Unfold: Η ΑΑΔΕ μετασχηματίζεται σε "data-driven" Οργανισμό23:03Χατζηδάκης - Future Unfold: Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σύμμαχός μας εάν συνεχίσουμε να προχωρούμε με σοβαρότητα στην οικονομία22:58Θεσσαλονίκη – Μπλόκα αγροτών: Άνοιξε το τελωνείο Ευζώνων έπειτα από 4 ώρες αποκλεισμού22:53Χίος: Συνελήφθη Τούρκος για εμπλοκή σε κατασκοπεία22:45
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο