LATEST NEWS
 
Οικονομία /Οικονομική πολιτικήΔημοσίευση: 30 Δεκεμβρίου 2015 09:29

Τα σενάρια για τα ισοδύναμα των συντάξεων

Όλα τα σενάρια που εξετάζονται για να αποφευχθούν οι περικοπές. Το σχέδιο της κυβέρνησης και οι θέσεις των δανειστών.

Συντάξεις - ισοδύναμα - συνταξιούχοι - τράπεζα - τροχαία - POS - ηλεκτρονική πληρωμή - Γιώργος Κατρούγκαλος

Με βασικό επιχείρημα ότι οριζόντια μείωση στις κύριες συντάξεις θα επιτείνει τις υφεσιακές τάσεις, θα προσέλθει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το Ασφαλιστικό.

Το κενό στη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού συζητείται να καλυφθεί κατά 50% από την αύξηση των εσόδων και κατά 50% από μειώσεις σε επικουρικές, μερίσματα και εφάπαξ. Οι πληροφορίες θέλουν να εξετάζεται και το ενδεχόμενο «διόρθωσης» των κύριων συντάξεων που υπερβαίνουν τις 2500 ευρώ, αλλά και των πολλαπλών συντάξεων.

Παρά το ότι, κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν τη «στενότητα» των περιθωρίων για αύξηση εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, αυτή παραμένει η κύρια πρόταση της κυβέρνησης για την κάλυψη του 50% των εσόδων και παράλληλα αναζητούνται εναλλακτικές προτάσεις, μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, όλες οι εναλλακτικές προτάσεις που έχουν συζητηθεί από ελληνικής πλευράς, δεν αποδίδουν τα απαραίτητα έσοδα, ενώ η αύξηση των εισφορών βρίσκει κάθετα αντίθετους τους δανειστές.

Ως εκ τούτου, παραμένει στο «τραπέζι» η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, η οποία όσο δύσκολη επιλογή κι αν είναι, έμεινε ανοιχτή ως ενδεχόμενη από τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, που με χθεσινές του δηλώσεις τόνισε ότι, «προσπαθούμε να βρούμε εισροές στο σύστημα, οι οποίες θα έχουν και έναν στοιχειώδη κανόνα δικαιοσύνης. Οι επιλογές είναι περιορισμένες. Πιθανόν μια εκδοχή φόρου επί των συναλλαγών, εάν είναι μελετημένη, δεν μπορώ να την αποκλείσω». Προσέθεσε μάλιστα ότι, πρόκειται για πρακτική που ακολουθείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, «πριν αφορίσουμε ή επικροτήσουμε, ας είναι σωστά μελετημένη η οποιαδήποτε κίνηση. Είμαι σαφής. Εάν γίνει».

Άλλες προτάσεις που συζητούνται είναι αυτές της χρηματοδότησης από έσοδα από τυχερά παιχνίδια ή ακόμα και από το μελλοντικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Όμως, αναγνωρίζεται ότι, αφενός τα έσοδα από τα τυχερά παιχνίδια είναι περιορισμένα, καθώς οι πόροι από τη φορολόγησή τους είναι ήδη συμφωνημένοι, αφετέρου ότι, ακόμα κι αν εξασφαλιστεί η συναίνεση των εταίρων για την δεύτερη περίπτωση, δεν πρόκειται για άμεσα έσοδα.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, συζητήθηκαν πτυχές του Ασφαλιστικού, αλλά και ο σχεδιασμός προώθησης κοινωνικών δράσεων, το αντίβαρο που προωθεί η κυβέρνηση στην υλοποίηση των σκληρών μνημονιακών μέτρων.

Αυτό που επισημάνθηκε μετά τη συνεδρίαση, ήταν ότι το ΚΥΣΚΟΙΠ θέτει ως προτεραιότητα, για την επόμενη περίοδο, είναι να τεθούν οι ενέργειες για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, με δράσεις στα πεδία της κοινωνικής αλληλεγγύης, της καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης, της απασχόλησης και της κοινωνικής οικονομίας, της υγείας και πρόνοιας, της παιδείας και του πολιτισμού.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βόλος: Αυτοκίνητο “κόλλησε” σε …βομβαρδισμένο δρόμο εξαιτίας της Google (βίντεο)19:25Πανσερραϊκός - Ολυμπιακός: Εύκολη νίκη για τους “ερυθρόλευκους” και επιστροφή στην κορυφή19:12Παναθηναϊκός - Βόλος: Επιστροφή στις νίκες για το “τριφύλλι”18:59Μεταναστευτικό: Δεκάδες άνθρωποι διασώθηκαν στη Γαύδο18:45Κορονοϊός: Σημεία για rapid test δωρεάν την Δευτέρα18:32Ουκρανία: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς θέρμανση μετά από ρωσικό πλήγμα σε θερμοηλεκτρικό σταθμό 18:18Φυλακές υψίστης ασφαλείας: Κρατούμενοι “ξεσηκώθηκαν” για τις τηγανητές πατάτες!18:05Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα ανοίξει τις πύλες της Κόλασης αν δεν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι17:51Τεχνητή νοημοσύνη: Ο Μασκ ανακοίνωσε τα αποκαλυπτήρια του Grok 317:38Πύργος: Η “κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα” και η τραγική κατάληξη της γυναίκας17:23Αχαρνές: Ανήλικοι απειλούσαν και λήστευαν οδηγούς και πεζούς17:10Λεβαδειακός - Άρης: Θρίαμβος των Βοιώτων επί των “κιτρίνων”16:56Κύπελλο μπάσκετ γυναικών: Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το τρόπαιο (εικόνες)16:42To Harry Truman στη Σούδα για έκτακτες επισκευές μετά τη σύγκρουση με πλοίο τουρκικών συμφερόντων16:29Παναθηναϊκός – Βόλος: Επεισόδια μεταξύ οπαδών των “πρασίνων”16:15Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:02Καιρός: Βροχές, χιόνια και πτώση θερμοκρασίας την Δευτέρα15:48Οδηγός πιάστηκε μεθυσμένη 2 φορές το ίδιο βράδυ!15:34Αυστρία - Επίθεση με μαχαίρι: “Σύνδεση με το Ισλαμικό Κράτος” βλέπουν οι αρχές 15:21Σεισμοί στην Σαντορίνη - Επιτροπή Ειδικών: Οι δονήσεις είναι και τεκτονικές και ηφαιστειογενείς15:07
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο