Economist: Δεν τελείωσε το σενάριο του Grexit
Πολύ πιθανό θεωρεί ο Economist το σενάριο του Grexit και το 2016 αν και δεν αποκλείει να μεταφερθεί για… αργότερα.
Σε ειδικό αφιέρωμα με προβλέψεις για τις οικονομίες ανά τον κόσμο, τονίζει πως «ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ του κόμματος που αντιτάσσεται στη λιτότητα, εισέρχεται στο 2016 με μια νέα εντολή μετά τη νίκη του στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι υποχώρησε στους δανειστές συμφωνώντας σε ένα σκληρό πακέτο διάσωσης που οι πολίτες μισούν. Αυτή η σύγχυση οδηγεί την Ελλάδα σε μια κατάσταση χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους που κανείς εντός ή εκτός της χώρας δεν θεωρεί βιώσιμο.
Η αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ εξακολουθεί να αποτελεί ένα ενδεχόμενο, ωστόσο ίσως μετακινηθεί για... αργότερα καθώς το 2016 θα είναι μια χρονιά που θα κοιτάμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο Economist εκτιμά πως το 2016 θα είναι άλλη μια χρονιά , η οποία θα κινηθεί στο 1% του ΑΕΠ.
Στο ειδικό αφιέρωμα του Economist για το 2016 υπάρχουν, επίσης, προβλέψεις και για άλλες χώρες όπως :
ΗΠΑ
Τα επιτόκια θα κινηθούν υψηλότερα, αλλά δεν θα εκτροχιάσουν την οικονομία που θα έχει καλές επιδόσεις, με ανάπτυξη της τάξης του 2,5%.
Το περιοδικό προβλέπει νίκη της Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και εκτιμά πως ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων θα είναι μια έκπληξη ( όχι άλλος Μπους). Σύμφωνα με τον Economist ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, ωστόσο θα αποκτήσει σημαντική επιρροή έτσι ώστε να έχει λόγο στην τελική επιλογή.
Ρωσία
Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, οι κυρώσεις της Δύσης λόγω της Ουκρανίας και ο υψηλός πληθωρισμός θα μειώσουν το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων με την οικονομία να κινείται σε ύφεση.
Οι επιθέσεις της Ρωσίας στη Συρία θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι δύσκολο να διατηρήσει τη μεγάλη δημοτικότητά του.
Τουρκία
Η οικονομική ανάπτυξη θα κορυφωθεί το 2016 ( +2,8%) αλλά θα παραμείνει πολύ κάτω από τα χρόνια της οικονομικής άνθησης 2010- 2013.
Ο Ερντογάν, σχεδιάζει να αντικαταστήσει το κοινοβουλευτικό σύστημα με μια ισχυρή προεδρία και φαίνεται να αδιαφορεί από το γεγονός ότι το Σύνταγμα λέει το αντίθετο.
Γερμανία
Οι συνεργάτες της Άνγκελα Μέρκελ στην ευρωζώνη επιθυμούν η Γερμανία να ενισχύσει τις επενδύσεις και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες για την τόνωση της οικονομίας της Ευρώπης, αλλά οι Γερμανοί είναι πολύ επιφυλακτικοί.
Έτσι, οι μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των δημογραφικών προβλημάτων θα παραμείνουν στο περιθώριο, αν και η εισροή προσφύγων από τη Συρία μπορεί να βοηθήσει.
Η Γερμανία θα παραμείνει πιο φιλόξενη για τους μετανάστες από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο οι προσφυγικές ροές θα δοκιμάσουν την καλή της θέληση.
Γαλλία
Η προεδρία του Φρανσουά Ολάντ έχει εγκλωβιστεί μέσα σε οικονομική στασιμότητα και βαθιά αποδοκιμασία της κοινωνίας. Έτσι ο Ολαντ οδεύει προς βέβαιη ήττα το 2017, με αντιπάλους είτε τον Nικολά Σαρκοζί είτε τον Αλέν Ζουπέ..
Η εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων για την οποία εξελέγη η κυβέρνηση του το 2015, θα φέρει κάποια αποτελέσματα, αλλά όχι αρκετά για να ανακόψει το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, τους Ρεπουμπλικάνους.
Ιταλία
Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί Ματέο Ρέντσι, αντιμετωπίζει αντιδράσεις από παγιωμένα συμφέροντα στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού.
Οι μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση, την αγοράς εργασίας και την εκπαίδευση προχωρούν και θα αποδώσουν καρπούς το 2016. Προς το παρόν, όμως, η Ιταλική οικονομία θα σημειώσει οριακή ανάπτυξη (1%) η οποία και θα προέλθει από την αύξηση της ζήτησης από τις γειτονικές χώρες.
Πορτογαλία
Η Πορτογαλία βρίσκεται σε φάση πολιτικής σύγχυσης και προφανώς είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η οικονομία της.
Η οικονομία έχει αποκατασταθεί από τα επείγοντα μέτρα που θεσπίστηκαν μετά τη ύφεση. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μειωθεί κάτω από το όριο του 3% του Μάαστριχτ και η ανάπτυξη θα επιστρέψει στα μέτρια επίπεδα στο 1,8% για το 2016.
Ισπανία
Παρά την άνοδο των Podemos, το Λαϊκό Κόμμα πέτυχε να καταλάβει την πρώτη θέση. Η Ισπανία έχει συμμορφωθεί με το πνεύμα και το γράμμα των απαιτήσεων των πιστωτών της και βρίσκεται σε φάση ισχυρής ανάκαμψης.
Μεγάλη Βρετανία
Η φύση της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ δοκιμάζεται ακόμη ενώ είναι πιθανό στα τέλη του 2016 ή στις αρχές του 2017 να υπάρξει δημοψήφισμα για το Brexit. To «Ναι στην ΕΕ» δεν είναι καθόλου βέβαιο.